Alın yazısı kader el yazısı karakter

Kahve falları, tarotlar, iskambil falları… Hepsi çöpe! İşinize ortak mı alacaksınız, sevgili mi yapacaksınız, eşinizin yalanını mı yakalayacaksınız? Artık nasıl yapacağınızı biliyorum: El yazısı analiziyle!

Haberin Devamı

Yepyeni bir meslek dalıyla, modern zamanın sihriyle tanıştım. Bu sihri ve el yazısının papyonlu sihirbazı grafolog Melih Arat’ı sizlerle de tanıştırmak istedim. Melih Arat’la sohbetimize alın yazısından girdik el yazısından çıktık. Liderlerin el yazılarına, imzalarına baktık. Tabii benim el yazımı da unutmadık. İş, evlilik tekliflerine, eş seçimlerine kadar vardı. İşte Melih Arat’la sıradışı bir sohbet:

Nasıl bir eğitim aldınız?
- Çok farklı alanlarda eğitim aldım. İstanbul Üniversitesi’nde Rus Dili ve Edebiyatı okudum. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde işletme mastırı ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Doktorası yaptım. New York Üniversitesi’nde girişimcilik, MIT’de stratejik yönetim, Harvard Üniversitesi’nde de liderlik ve psikoloji okudum.

Peki, grafoloji bir meslek mi?
- Evet, bir meslek dalı. Türkiye’de bu işi yapan bir elin parmakları kadar insandan söz edebiliriz.

Haberin Devamı

Grafologlar ne yapar?
- Emniyet teşkilatında,  istihbarat teşkilatında, mahkemeler için bilirkişi olarak, ayrıca yurtdışında insan kaynakları sahasında çalışabilirler. Mesela iş başvurusu yapacak kişi bir el yazısı örneğiyle gelir ve oradaki insan kaynakları bölümü o el yazısı örneğini bir grafoloğa gönderir. Ve kişinin yazısı üzerinden bir karakter raporu isteyebilir.

Yazıdan insan karakteri nasıl anlaşılır?
- Bir insanın odasının düzeni ya da düzensizliği karakteri hakkında bize nasıl konuşursa, el yazısı da aynı şekilde kişiyi ele verir.

Yazıda sayfa düzeni, kelime ve harfler arasındaki boşluklar ya da sıkışıklıklar, sağa ya da sola yatık harfler bize neyi anlatır?
- Sayfanın üstünde, altında ve sağında solunda düzenli boşluklar bırakılması kişinin planlama ve organizasyon kabiliyeti olduğunu gösterir. Kelime arasındaki boşluklar, kişinin sosyallik düzeyini gösterir. Eğer kelimeler arasında boşluk çoksa kişi yalnız olmayı ya tercih ediyordur ya da tercihi dışında yalnız kalıyordur. Boşluk dar ise kişi insanlarla mesafeyi ayarlayamıyor demektir.

İtalik yazı neyi anlatır?
- İtalik ya da diğer adıyla eğik yazı, eğikliğin derecesine göre anlam kazanır. Eğer 10 dereceden fazla eğimden söz ediyorsak kişi duygularıyla karar alıyor demektir.

Haberin Devamı

Peki ya düz yazı?
- Düz yazı iyi bir ÅŸey. Doksan dereceye oturan dik açılı yazı, karar alırken rasyonel olma çabasını gösterir.Â

Bazı yazılarda bazı harfler önce çıkar. Süslü, kıvrımlı ya da serttir. Tüm bunlar bize o insan hakkında ne anlatır?
- Diplomat yazısı gibi süslü yazılar, süsler sayesinde bir şeylerin kapatılmaya ve mükemmel gösterilmeye çalışıldığına işarettir.

Ä°mza bize nasıl bir ipucu verir?Â
- İmza kişinin gelecekte ulaşmak istediği yeri yansıtır. Yazının geneline göre büyük bir imza, kişinin daha yüksek yerlere ulaşmak istediğini gösterir. Soyadı olmadan atılan imzalar, kişinin ailesinden çok kendisini önemsediğinin işaretidir. Çember içine alınan imza kişinin bir korumaya ihtiyacı olduğunu gösterir.

Haberin Devamı

Çocukluk, ergenlik, olgunluk… İnsanın çağları yazısına nasıl yansıyor?
- İnsanın yazısı yaşa göre değişir. Çocuklar birbirine benzer yazılarla başlar, kişilik geliştikçe yazı da değişir. 14 yaşına geldiklerinde bir bakarsınız defterlerine, 30 kişilik sınıfta 30 farklı yazı olur. 21 yaşına geldiklerinde ise yazı tamamen evrim geçirir.

Bu iÅŸin hilesi yok mu?
- El yazısının analiz edilmesini istemeyenler büyük harfle yazar. Büyük harf küçük harfe kıyasla daha az ipucu verir.

Yazımızı kontrol edip karşı tarafı kandırmamız mümkün mü?
- Yok, kontrol edemiyoruz. Yani neredeyse hiç kimse kontrol edemiyor. Yazınızı istediğiniz gibi yönlendirme şansınız yok.

Haberin Devamı

Size daha çok ne tür taleplerle geliyorlar?
- Daha çok çeklerle gelirler. İmza sahte mi değil mi, bu imza sirkülerindeki imza ile sözleşmeye atılan imza tutuyor mu, aynı kişi mi atmış? Yani bir orijinallik arayışı söz konusu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası

Başbakanımızın imzası, belirgin bir şekilde büyük. Bu da daha büyük hedefleri olduğunu gösteriyor. Yani emekli olmayı düşünmüyor. Daha büyük bir Türkiye’nin başkanlığını hedeflediğini gösteriyor.


Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın imzası

Kararlarında gelecek odaklı olan Arınç’ın geçmişiyle ilgili kafasını kurcalayan pek fazla şey olmadığını görüyoruz. Aldığı kararları bir an önce hayata geçirme eğilimi mevcut. Arınç, sonuç almaya odaklı bir kişiliğe sahip.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE EL YAZISI KARAKTERÄ° / FOTO ANALÄ°Z

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzası

Abdullah Gül’ün imzasında kendi isminin ‘A’ olarak geçmesi, kişiliğindeki tevazuu gösteriyor. Soyadını ise açık bir şekilde yazmış olması, aile değerlerine ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi.

Orhan Pamuk’un yazısı

Orhan Pamuk, üzerinde çalıştığı bir konuyla ilgili olarak plan yapabilme becerisi gelişmiş bir kişi. Özgürlüğüne düşkün olduğunu, insanlarla mesafeli olmayı tercih ettiğini söylemek mümkün. Kendisiyle oldukça barışık görünüyor.

Cemal Süreya’nın imzası

Türkiye’nin yetiştirdiği en ilginç ve yaratıcı şairlerden biri olan Cemal Süreya’nın imzasındaki ‘m’ harfinin yapısı, onun yaratıcılığının ve hayal gücünün vurucu bir örneği. ‘M’ harfinin ‘n’ formunda verilmesi, gerçeklerin Cemal Süreya’nın şiirinde yeni bir form kazanmasına benzetilebilir.

Benim yazım

Yazınızın bazen el yazısı ve bazen daktilo tipi yazı geçmesi, spontan ve yaratıcı olduğunuzu gösteriyor. İmzanızda soyadınızın olmaması, gençlik yıllarından beri kendi geleceğinize kendinizin karar verme eğiliminde olduğunuzu gösteriyor.


 

Yazarın Tüm Yazıları