Alex'i üşütmeyin

F.Bahçe oynamadan kazanıyor, kötü futbolu Brezilyalı ısıtıyor. Kalecisinden forvetine kadar kalite üst seviyede. Ama tribünler bir türlü oynanan oyundan memnun değil. Demek ki burada oyun düzeni iyi kurulamıyor.

* Fenerbahçe, G.Birliği’ni yenerek yoluna devam ediyor. Farklı galibiyete rağmen futbolu keyif vermiyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

ÖNCELİKLE Fenerbahçe Başkanı’nı tebrik etmek lazım. Aurelio cezalı, Selçuk sakat. Orta alanda sıkıntın var. Appiah’a özel uçak gönderiyorsun, izin alıp getiriyorsun bu adamı oynatıyorsun. Bu başkanın ve yönetimin gücünü gösteriyor. Orada Fenerbahçe nimetlerinden faydalanmak için oturmuyorlar, faydalı olmak için mücadele ediyorlar. Bu bakımdan kutluyorum onları.

Fenerbahçe öyle veya böyle kazanıyor. Kötü oynuyor, iyi oynuyor ama kazanıyor. Nadir olarak iyi oynamasına rağmen sonuca gitmesini biliyor. Nobre’nin golünde fauldan bahsediliyor. Ama önce Nobre’ye faul yapılıyor. Adam rakibinden sıyrılıp anormal kıvrılıyor ve golünü yapıyor.

Elinde Türkiye’nin en iyi iki kalecisi var. Rüştü ile Volkan Milli Takım’da. İki bek de öyle. Serkan ve Ümit Özat Milli Takım’da. Ümit Özat joker olarak kullanılabiliyor. Appiah-Aurelio ve Selçuk orta alanda en iyiler. Orta saha daha iyi kontrollü hale geldi. En önemlisi Alex-Anelka var. Bu havalar Alex’in çok aleyhine. İçine gazete kağıdı koysunlar, üşütebilir.

Atıyor, attırıyor

Bizim zamanımızda içimize gazete kağıdı koyar üşümezdik. İçine forma mı giydirirler bilemem ama Alex’i üşütmemek lazım. Ama frikikten, ama penaltıdan, ama duran toptan atıyor, attırıyor. Yani takımın kötü futbolunda tribünleri Brezilyalı ısıtıyor. Şimdi düşün bu takıma bak. Üstelik Türkiye’nin yıldızı Tuncay var. Bu takım bu kadar kötü oynayabilir mi? Mümkün değil.

Bu kadar birbirine bağlantısız futbol oynayabilir mi? İki tane duran toptan gol yapmışsın, kaleye şutun yok. Seyirciyi zevklendirecek, heyecan verecek bir görüntü yok. Sadece gol atmak değil, atacağın bir şut ile seyirciyi ayağa kaldırabilirsin. Bunların hiçbiri yok.

Bir hata var

Hayretler içinde kalıyorum. Bu takım bu kadar kötü futbol oynayabilir mi? Rakibe hiç mi baskı kuramıyorsun. Eğer topu iyi kullanırsan yaparsın. Bir rahatsızlık var. Futbolcular polemik yaratmıyor, centilmenlik içinde. Kondisyon kötü değil. İyi mücadele ediyorlar. O vakit taktikte, oyun düzeninde bir hata var. Oyuncuların sahadaki yayılımında da bir hata var. Nobre’yi eleştiriyorsun, yakaladı mı atıyor. Kafayla vuruyor, ayağıyla dürtüyor ama atıyor.

G.Birliği çok koşan ve Fener’i bozan bir oyun sistemiyle sahaya çıktı. Fener’den daha iyi oynadı. Bakıyorsun, milli oyuncuları yok. Önder Turacı, Belçika’da forma giymezse, o da A Milli Takım’ın futbolcusu. Yani hepsi tecrübeli ve deneyimli yıldızlar. Neden bu kadar kötü oynanıyor biri bana bunu anlatsın. Bu bakımdan rahatsız oluyorum.

Bir takım kazandığı zaman tenkit edilmeyecek mi? Bunları söylemek Fenerbahçe’ye yardım etmek demektir. "Biz kazanıyoruz, kafi" diyemezsin. O zaman ne oluyor. Avrupa’ya çıktığında, ne yapacağını şaşırıyorsun.

Yanlış bir transfer...

* Trabzonspor yeni transferlere rağmen Kayseri’de şok bir yenilgi aldı. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Bu sezon Kayseri takımları çok iyi. Erciyes İstanbul’da, Kayseri’de evinde 2-0’dan maç koparıyorlar. Trabzon antrenörü saha kenarından bu kadar bağırıp çağırmasına rağmen her atılan uzun topta defansta gedik veriyor. Trabzon için sürpriz diyemiyorum. Çünkü Kayseri iyi ve çabuk oynuyor. Atılan uzun topların hepsi isabetli. Kayseri’nin uzun pas organizasyonunu Fenerbahçe bile yapamıyor. Gökhan’ı iyi kullanıyorlar.

Trabzon’da başkan ve yönetim değişti. Antrenör takımdan memnun değil. Oyuncu kalitesi yetersiz. Bu şartlarda bir takım oyuncular gönderildi. Daha çalışmaya ve oturmaya ihtiyacı var.

Transferler de yanlış yapılmış. Kontratak oynayan bir takım değilsin, rakibin üzerinde baskı kuran bir ekipsin. Mesela Denizlispor’dan alınan Ömer Rıza kontratak oyuncusu. Trabzon’a, Kayseri’deki Gökhan gibi çok yönlü bir oyuncu lazım. Mehmet Yılmaz’ı neden verirsin? Güçlü, kuvvetli ve hava hakimiyeti olan bir isim.

Hem de Fatih’e uyum sağlayan bir futbolcu. Ömer Rıza kötü bir futbolcu değil ama Trabzon’un aradığı isim olamaz. Kapalı defans içinde iş yapamaz. Aynı Beşiktaş’a gelen ve ayrılan Youla gibi. Ömer Rıza çok takıma lazım olabilir ama 4 büyüklere göre bir oyuncu değil.

Futbolcularla açık açık konuşun

* Ekonomik sıkıntı, eksik kadrosuna rağmen Konyaspor’u son dakika golüyle deviren Galatasaray, yarışı sürdürüyor. Gerets’in oyuncu seçimini doğru buluyor musunuz?

Galatasaray’ın yapacağı bir iş var. Yönetim futbolcuları toplayacak, "Size ödeme yapamıyoruz, mali durumumuz şu anda iyi değil" diyecek. Yani onları "Bugün, yarın" diyerek oyalamayacak. Zaten G.Saray’da kimsenin parası kalmamış. İkide bir de şu gün, bugün ödeyeceğiz diyorsun, futbolcuyu strese sokuyorsun.

Herkesin planı vardır. Kiminin borcu, kiminin taksiti vardır. Kimi ev, kimi araba alır. Zamanı gelince ödenmeyince, sorun kendiliğinden ortaya çıkar. Şunlar, bunlar olursa ödeyebiliriz diye açık açık konuşmak lazım. Şeffaflık gerekiyor.

Bakıyorsunuz, futbolcular her şeyini ortaya koyuyor. Kötü futbolun sebebi parasızlık değil. Takımda eksik oyuncular var ve saha şartları olumsuz. Ayrıca iyi futbolcuları olan bir takım böylesine kötü bir sahada oynayamaz. Mücadele eden bir rakip hava şartlarında onu bozabilir.

Eleştirilecek noktalar

Burada futbolcuların kötü oynadığında fazla eleştirilmesinden yana değilim. Maçı son dakikada da olsa kazanmayı bildiler.

Eleştirilecek noktalar tabii ki var. Mesela Hasan Şaş neden solda oynamaz, Sabri neden sağda oynamaz. Hakan Şükür neden bu tip maçlarda iş zora girince sahaya alınıyor. Demek ki, topu daha fazla havaya kaldıracaksın. Bir takım teknik problemlere rağmen bu şampiyonluk yarışını bırakmak istemiyor. Sıkıntılarını ufak tefek espri olarak şarkılarla dile getiriyorlar. Onun da hoşgörülmesi lazım. Gençlerin kullanılması benim hoşuma gidiyor. Ferhat sağlam ve deparlı, sol ayağı gayet iyi. Topa nasıl vuracağını biliyor. Büyük takımların problemi yarışmacı oyuncuyu kullanmak. Antrenörler neden korkuyor, anlayamıyorum.

Aydın böylesine bir sert bir maçta son 7 dakika oyuna girdi, belki biraz risk ama adamı kazandın. Bu oyuncuyu kaybetmek de var. Ama tavşan sopaya çarptı. Aydın takımına maçı kazandırdı. Bundan sonraki maçlarda fırsat verilirse kullanacak. Tecrübe de kazanmalı. Antrenör güvenmeli.

Sadece askerle olmaz

* Beşiktaş’ta işler bir türlü iyi gitmiyor. İkinci yarıya beraberlikle giren siyah beyazlılarda sorun nerede?

BEŞİKTAŞ takımı 2-0 öne geçiyor. Oturmuş bir takım, bu avantajını kolay kolay kaptırmaz ve maçı vermez. Hele kendi sahasında oynuyorsa, bu maçı mutlaka kazanır. Ama Beşiktaş’ta bir iki oyuncunun dışında kalite standart. Bu oyuncularla müthiş futbol oynayamazsın. Herkes birbirine yardımcı olacak ve daha fazla koşacak.

Rıza Çalımbay suçlanıyor. Belki Rıza da faydalı olamadı ve iyi transfer yapamadı. Her takımda iki tane asker bulunmalı. Ama bu kadar çok asker ile bu iş yürümez. Ailton maçı çevirebilecek bir isim. Ama her zaman yok. Sergen’i de her zaman kullanamıyorsun. Sakatlıktan çıkmasını sağlamak gerek. Sergen’den çok faydalanılabilir. Koşmuyormuş. Sergen çok zayıf olsa, kondisyonlu olsa yine o kadar fazla koşmayacak ki.

Evvela Beşiktaş’ta o formanın ağırlığını taşıyacak futbolcuları seçmen gerekiyor. Kleberson geldiğinde çok iyiydi. Şimdi standart oyuncu gibi, "ben ne yapayım burada" diye haykırıyor. Ailton ikide bir Almanya ile konuşuyor, gitmek istiyor sen hala takımda yer veriyorsun.

Kapasite bu. Yazarı da seyircisi de farklı şeyler görmek istiyor ama bu oyuncularla olmaz. Protestoya gerek yok. Elinde yetenekli gençler var. Mehmet Sedef ve Rıza gibi isimleri kazanabilirsin. Hala bazı oyuncularda ısrar etmenin anlamı yok. İki genç isim de verilen şansı iyi kullanacak nitelikte. Tigana bu konudaki ısrarını sürdürmeli.

Dürüstlük kanında...

* Türkiye Cenk İşler’in fair-play’lik hareketini konuşuyor. Sizin yorumunuz nedir?

Cenk İşler’in hareketi iki şekilde değerlendirilebilir. Birincisi centilmenlik açısından fevkalede olumlu. Bulunduğu yerde mutlak gol pozisyonu var. İyi de kontrol etti ama doğru olanı yaptı. İkincisi Türkiye’de olmayan fair-play ruhunu ayağa kaldırdı. Bakıyorsunuz, en ufak maçta bile bu hareketler yapılmıyor. Pozisyon santrada filan değil. Takımın yenik durumda ve kazanması gereken bir an. Adamın kanında dürüstlük var. Tebrik etmek lazım. Diğer futbolculara örnek olur mu, sonradan unutulur mu sorun burada. Yanaklarından öperim. Çok da iyi oyuncu.
Yazarın Tüm Yazıları