Akupunktur zayıflatmaz

Kronik diyetçilerin hikayelerinde en az 2-3 akupunktur macerası, 1-2 liposuction kazası ve her yıl umutsuzca tekrarlanan mezoterapi, lipoliz, karboksiterapi palavrası mutlaka vardır.

Özellikle akupunktur ile zayıflama yani yan gelip yatarak yağlardan kurtulma Türk kadınlarının en büyük sevdasıdır. Nedeni açık: Kilo sorununun nedeni de zaten bu insanların beklenenden daha tembel olmalarıdır. İşte size akupunkturla yapılıyormuş gibi başlanan ama ana mönüsünde neredeyse tam bir açlık rejimi bulunan, hasta edici zayıflama öykülerinin kısa bir özeti.

Şunu sakın unutmayın: Ne akupunktur ne de ne oldukları belirsiz, kerametleri kendinden menkul mucize haplarla zayıflayabilirsiniz. Her yıl yeni bir firma yeni bir ürün getirir ve sizde farklı beklentiler yaratarak piyasaya sürer. Bunlar ya etkisizdir ya da zararlı etkileri nedeniyle yasaklanmışlardır. Kilo probleminden yakınanların biraz kolaycı olduklarından hiç kuşku duymuyorum. Çoğunun sadece fazla yemek veya tembellikten kilo almadıklarına ben de inanıyorum ama soruna köklü çözümler aramak yerine mucize çözümler peşinde koştuklarını görünce üzülüyorum.

Akupunktur binlerce yıldır kullanılan geleneksel bir yöntem. Ona bir "tedavi aracıdır" diyemiyorum ama "tamamlayıcı tıp" alanının önemli ve etkili silahlarından biri olduğundan da şüphe etmiyorum. Akupunktur yöntemine inananlar, bu girişimin baş ağrılarından uyku bozukluklarına, bel ağrılarından romatizmaya kadar geniş bir alanda kullanılabileceğini ileri sürerler. Konumuz akupunktur yönteminin şişmanlık tedavisinde etkili olup olmadığına yanıt aramak olduğunu için bu soruya cevap aramaya çalışacağım.

BİLİMSEL BİR BULGU YOK

Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda akupunkturun zayıflatıcı etkisi olduğu ortaya konulamamıştır. Uzmanlar bu konuda yaşadıkları başarı hikayelerini kulaktan kulağa yaysalar da hiçbir bilimsel dergide yayınlanmış güvenilir bir "akupunktur ile zayıflama" çalışması yoktur. Zaten bu iddiada bulunanların akupunktur ile birlikte ısrarla uyguladıkları, hiç vazgeçmedikleri, çok düşük kalorili bir diyet planları da mutlaka vardır. Çoğu kez 800 kaloriden daha düşük bir günlük enerji içeren beslenme planlarıyla hastaları deyimi yerindeyse "aç" bırakırlar ve sonra da elde edilen kilo kaybını -ki bu kayıp çoğu kez yağ değil, kas kaybıdır ve çok zararlıdır- akupunktura bağlarlar. Bizim kanaatimize göre akupunktur tedavisi ile zayıflama etkili bir yöntem değildir. Eğer bu tedaviyi ciddi bir kalori kısıtlaması diyeti ile uygulamazsanız sonuç almanız olanaksızdır. Kulak bölgesindeki belli noktalara yapılan iğne uyarılarının ne metabolizmayı hızlandırması, ne de iştahı azaltması söz konusu olamaz. Eğer böyle olsaydı zaten uygulayıcılarının da hastalarına mutlaka bir diyet planı vermelerine gerek kalmazdı.

MUTLAKA DİYET YAPTIRIRLAR

Biz sorunun akupunkturun uygulanmasından çok akupunktur sürecinde yapılan yanlışlardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Akupunktur taraftarlarının yaptıkları birinci yanlış kendilerini diyet uzmanı gibi görmeleri ve saçma sapsan bilimsel temeli olmayan hatta bazen çok düşük kalori yapıları nedeniyle tehlikeli bile olabilen diyet listeleri hazırlamalarıdır. İkinci yanlış ise kilo kontrolünün olmazsa olmaz şartlarından birini, aktiviteyi yani kalori yakan ve kas kazandıran egzersizleri gözden uzak tutmalarıdır. Üçüncü yanlışın kilo sorunun temelinde yatan bedensel ve ruhsal sorunları dikkate almamaları olduğunu belirtelim.

Bazı uzmanlar akupunktur yapılan kişilerin bir kısmında kendini iyi hissetme ve yeme davranışında düzelme olabildiğini belirtiyor ve bunu akupunkturun psikolojik etkisine bağlıyor. Aynı uzmanlar bu "plasebo" yani "olmayan ama varmış gibi hissedilen" yararın geçici olduğunun da altını çiziyorlar. Bir kez daha hatırlatalım: Akupunktur ile zayıfladığını iddia edenlerin zayıflamalarının nedeni akupunktur değil, aynı dönemde yaptıkları ağır zayıflama diyetleridir. Akupunktur ile verilen kilolar çok kısa sürede ve fazlasıyla geri dönmektedir.

BİTKİSEL ÜRÜNÜ DOKTORA SORMADAN ALMAYIN

Kilo verdirdiği iddia edilen bitkisel desteklere gelince...

Bu konuda uzun yıllara dayanan gözlemlerimiz var ve bu gözlemler Kromium Pikolinat, CLA, Gluko Mannan, yeşilçay ekstreleri ve lif karışımları dışında kalanların pek işe yaramadığını ortaya koyuyor.

Ne elma pektinin, elma sirkesinin, yosun özlerinin, Hoodiya isimli kaktüsün ne de hiçbir işe yaramadığı artık iyice anlaşılan Garcinia özütlerinin herhangi bir yararı söz konusu değildir.

Eğer kilo sorunuza sağlıklı ve kalıcı bir çözüm arıyorsanız mucize formül bu cümlede saklı: Ne yapıyorsanız iki katı, ne yiyorsanız yarısı!

Kadın kalbi farklıdır

Kadınların kalp-damar hastalıkları bakımından erkeklerden daha şanslı oldukları doğrudur. Menopoz dönemine gelindiğinde ise kalp krizi riski kadınlarda da ciddi şekilde artmaktadır. Özellikle aile geçmişinde kalp krizi, koroner kalp hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon gibi sorunları olan ve sigara içen kadınlarda bu risk daha yüksektir.

Kadınlarda kalp krizinin belirtileri daha silik ve daha farklı olabilmektedir. Çoğunlukla, erkeklerdeki klasik kalp krizi belirtileri kadınlarda görülmemektedir. Belirtiler pek açık olmadığından, vücutlarındaki değişiklikler bakımından aslında daha duyarlı olan kadınlarda kalp krizinin erken belirtileri gözden kaçabilir.

Özellikle şişmanlık, hipertansiyon, hiperkolestrolemi ve şeker hastalığı sorunu olan, sigara kullanan kadınların menopoz dönemine gelindiğinde kalp krizi bakımından dikkatli olmaları gerekmektedir. Yüksek risk taşıyan kadınların homosistein düzeylerini dikkatle izlemeleri, folik asit, B12 desteklerinden yararlanmaları, aspirin, E vitamini ve omega-3 destekleri kullanımı konusunda doktorlarıyla işbirliği yapmaları yararlı olabilir.

(Hayat Bilgisi, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 2005, Doğan Kitapçılık)

Su bir ilaçtır

Genç ve sağlıklı bir cilt için yeterince su tüketin. İyi nemlendirilmiş bir cildin kırışıklıklara karşı direnci artar. Gün boyu dengeli bir şekilde su tüketmeniz cildinizi kuruluktan koruyan en önemli ilaçtır. Ortalama 7-8 bardak temiz ve doğal su tüketmeli, su ihtiyacınızı giderirken doğal bitkisel çaylardan yararlanmalısınız. Taze ve doğal meyve sularının da (kalorilere dikkat!) güçlü cilt destekleri olduğunu hatırlatalım.

Meyveler ve sebzeler cilt dostu besinlerdir. Özellikle antioksidan gücü yüksek meyve ve sebzelere öncelik vermeli, doğal, taze ve katkısız olanlarını kullanmalısınız. Bekletilmiş, bayat veya pişirilmiş sebze ve meyvelerdeki antioksidan gücün önemli ölçüde azaldığını unutmayın.

Bunlar oluyorsa egzersizi durdurun

Orta derecede bir egzersiz sizde rahatsızlığa yol açmamalıdır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri meydana gelirse egzersizi hemen kesip doktorunuzu aramalısınız:

n Göğsünüzde rahatsızlık veya basınç hissi (veya kol, çene, boyun ve sırtta duyulan rahatsızlık hissi)

n Ciddi biçimde nefes nefese kalmak

n Kalp hızının yavaş olması veya aniden hızlanması

n Kalbinizin düzensiz atması

n Aşırı yorgunluk

n Belirgin kas veya eklem ağrısı

n Baş dönmesi veya bayılma

Egzersiz Uzmanı Özcan Kızıltaş

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için: Tel: (0212) 236 73 00

Haftasonu akşam yemeklerinde balık tercih ediyorum, ancak mezelerden de tatmak istiyorum, hangilerini önerirsiniz?

Yoğurtlu ve közlenmiş mezeleri tercih edin

Genellikle kişiye özel beslenme planı hazırlanırken dışarıda yemek yemek için alternatifler sunmak kişinin motivasyonunu ve diyet yaparken oluşabilecek (özellikle planın dışına çıkıldığında) vicdan azabını önemli derecede azaltacaktır. Bizim önerimiz uzayan akşam yemeklerinde ana yemekten önce gelen mezeler arasından yoğurtlu, közlenmiş veya sotelenmiş sebzeleri tercih etmektir. Yağ ile çok işlem görmüş mezeler veya içeriği çok karışık görünen mezelerden uzak durun. İşte size oldukça hafif bir tarif:

Lor peynirli ıspanak ( 150 kalori)

n 1/ 2 demet taze ıspanak

n 1 adet domates

n 1 adet salatalık

n 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

n 1 tatlı kaşığı susam

n 2 yemek kaşığı lor peyniri

n 1 tutam tuz ( 1/3 çay kaşığı kadar)

n 1 çay kaşığı kadar kekik

Hazırlanışı: Domates ve salatalıkları dilimlere ayırın, ıspanakları küçük parçalara ayırın. Tüm malzemeyi nar ekşisi ve kekikle karıştırıp üzerine lor peyniri ve susam ekleyin. Susam tercih etmezseniz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edebilirsiniz.


niluferinceis@yasasinhayat.org

Tatilde kilo almamak için dikkat etmememiz gereken noktaları genel olarak yazabilir misiniz?

Aktivitenizi artırın düzenli, beslenin

Bu sıcak yaz günlerinde güzel bir tatili hakkettiniz. Biraz dinlenmek ve eğlenmek istiyorsunuz. Tabii kilo almadan! Tekrar tekrar başa dönmeden... Kilonuzu korumak için dikkat edilecek noktalar;

n Tatile bir otele gidiyorsanız, her şey dahil olmayan bir otel seçmeye çalışın!

n Her sabah veya her akşam 30-60 dakikalık yürüyüşler yapın.

n Yağlı yiyeceklerden uzak durun.

n Tatlı olarak dondurma tercih edin.

n Alkol alımına dikkat edin.

n Sıvı tüketimini yüksek tutun.

n Yiyeceklerin porsiyonlarına dikkat edin.

n Düzenli uyumaya çalışın.

n Ara öğünleri atlamayın!

n Balık tüketin!

n Güzel yaz meyvelerinden yararlanın.

n Bir kitap bitirin!

n Konsere gidin.


gunes@yasasinhayat.org
Yazarın Tüm Yazıları