Akbil, kombine kartlar ve kaza tutanağı ‘cep’e girdi sıra tahlil ve teşhise geldi

GSM operatörü kuruluşların mobil uygulamalarıyla aboneler cep telefonlarıyla kaza tespit tutanağı düzenleyip, market alışveriş ödemelerini yapabiliyor. Ayrıca, telefonlarını akbil, kimlik kartı, sinema bileti alma ve 2011-2012 sezonunda kombine kart gibi kullanabilecek. Önümüzdeki aylardan itibaren bu telefonlarla uzaktan tahlil yapıp, teşhis ve tanı koymak da mümkün olabilecek.

Haberin Devamı

GSM operatörü kuruluşlar, şimdi de rekabeti hayatı kolaylaştıran mobil uygulamalara kaydırdı. Bu uygulamalar sayesinde aboneler artık, akıllı cep telefonlarıyla kaza tespit tutanağı düzenleyip, anında sigorta şirketlerine gönderebiliyor, 35 TL’ye kadar olan market alışveriş ödemelerini de kredi kartı kullanmadan yapabiliyor. Aboneler ayrıca, notere gerek kalmadan elektronik ortamda resmi belgelere imza atıp, telefonlarını toplu taşıma araçlarında akbil, işyerlerinde kimlik, sinemalarda bilet, statlarda da 2011-2012 sezonundan itibaren kombine kart gibi kullanabilecek.
7 bin sağlık kuruluşu
Şu anda vücut ısısını cep telefonlarından ölçmeyi sağlayan bu uygulamalar, önümüzdeki aylardan itibaren sayıları 7 bini bulan sağlık kuruluşuyla işbirliği yapılarak, kan sayımı gibi tahlillerin, sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıkların da cep telefonu kullanılarak uzaktan tanı ve teşhis konulmasını mümkün hale getirecek. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki 65 milyon GSM abonesinden 1.5 milyonu şu anda cep telefonlarını kullanarak, internete bağlanıp, tüm bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, 70 bin kişi, e-imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda resmi belgelerine imzalarını elektronik atabiliyor. Bu sayının yeni Türk Ticaret Kanunu’nun devreye girmesiyle birlikte önümüzdeki bir yıl içerisinde 2 milyona ulaşması bekleniyor.
GSM operatörlerinin geliştirdiği uygulamalar, cep telefonlarının artık bir kredi ya da banka kartı gibi kullanılabilmesini sağlıyor. Ayrıca, şifre ve imza atmaya da gerek bırakmıyor. Turkcell ve Avea’nın öncülük ettiği bu uygulamada, cep telefonların birer mobil cüzdanlara dönüşüyor. Tüketicilerin ödeme alışkanlıklarını değiştirecek olan bu yeni uygulama, NFC yani “yakın saha iletişimi” adı verilen özelliğe sahip yeni nesil akıllı telefonları kapsıyor. Bu telefonlara uygun geliştirilen mobil uygulamalar, telefonun kredi kartı, sinema bileti ya da kimlik kartına dönüşebilmesini sağlıyor. Cep telefonlarının toplu taşıma araçlarında akbil, bina girişlerinde kimlik kartı, içecek ve yiyecek gibi otomatlarda bozuk para, stadyumlarda da kombine kartı gibi kullanılmasını sağlayabilecek.
Şifresiz ve imzasız
Turkcell’in Cep-T Cüzdan adını verdiği platforma dahil olan ilk servis sağlayıcı Yapı Kredi olurken, Avea da Garanti Bankası ile işbirliği yaparak, kredi kartlarının cep telefonuna transfer edilmesine imkan sağlıyor. Bu uygulamalar, kredi kartı sahiplerinin, temassız kart işlemlerini kabul eden tüm iş yerlerinde tek seferde 35 TL’ye kadar olan ödemelerin cep telefonuyla, şifresiz ve imzasız olarak gerçekleştirilebilmesine imkan tanıyor.
Avea, bireysel olarak doldurulmasına imkan sağlanan kaza tespit tutanaklarını artık akıllı telefonlar üzerinden kolayca hazırlanabilmesine imkan tanıyor. Uygulama, sürücülerin kaza mahallinde bulunan araçların fotoğraflarını çektikten sonra, telefonlarına indirecekleri tutanak formunu doldurup, kaza fotoğrafı ve kroki ekleyerek anında sigorta şirketine ulaştırıyor. Formdaki maddelere bir çok standart giriş seçenekleri sunuluyor. Ayrıca kaza tespit tutanağının önemli maddelerinden birisi olan kaza mahalinin krokisinin çizilme işlemi de harita sisteminin yardımıyla dokunmatik ekran kullanılarak kolayca gerçekleştiriliyor. Avea, Mobil Tahlil projesini uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Avea’nın bu uygulama, 7 bin sağlık ocağı ve sağlık kuruluşlarıyla aboneleri arasında köprü oluşturacak.

Haberin Devamı

Her ay trafik yoğunluğunu  2 milyon  kez kontrol ediyoruz

Haberin Devamı

İBB Cep Trafik, anlık trafik bilgisine her, an her yerden ulaşılmasını sağlıyor. İstanbul’un trafik trafik görüntüleri kameralar aracılığıyla canlı olarak görüntülenebiliyor.  iPhone versiyonunda İSPARK otopark noktaları, İDO iskeleleri gibi hayat kolaylaştıran bilgilere de ulaşılabiliyor. Cep telefonu abonelerinin bu uygulamadan ayda ortalama yararlanma sayısı da 2 milyonu aşıyor.

Her gün en az 20 dakika

MOBİL uygulama geliştirme platformu Shoutem’in yaptığı araştırmaya göre, akıllı telefon kullanıcıları, mobil uygulamalarına ayda ortalama 667 dakika ayırıyor. Her gün 20 dakikadan fazla mobil uygulamalarla ilgileniyor. iPhone ve Android işletim sistemini kullanan aboneler ortalama 15 uygulama kullanırken bu Blackberry kullanıcılarında 8 oluyor. İki yıl içinde en fazla popüler olması beklenen uygulama alanları ise para transferi, mobil tarayıcı ve mobil sağlık olarak ön görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları