Akaryakıtta ’çevreye saygı’ performans ve tasarruf yarışı

AKARYAKITTA rekabet, motoru temizleyen, performansı artıran, düşük kükürtle çevreye zararı azaltan, yakıtta tasarruf sağlayan yeni ürünlere kaydı.

Yılda yüzde 6 büyüyen pazarda Petrol Ofisi, Opet ve Akpet, performansı artıran yakıtlarıyla, Shell, tasarruf sağlayan yeni 95 oktan kurşunsuz benzinle, Total, BP ve Alpet de, çevreye daha az zarar veren ürünlerle ön plana çıkmaya çalışıyor.

YILDA 14 milyon 200 bin metreküp motorin, 3 milyon 400 bin metreküp de benzin satışının gerçekleştiği Türkiye’de, son 3 yıl içinde akaryakıt dağıtım şirketlerinin sayısı 21’den, 47’ye çıktı. Bu şirketlerin lisanslı bayi sayısı da 10 bin 400’den 14 bin 915’e ulaştı. Bunun sonucunda rekabet, motoru temizleyen, performansı artıran, düşük kükürt oranıyla çevreye verdiği zararı azaltan, tüketimi azaltarak, yakıtta tasarruf sağlayan yeni ürünlere kaydı. Petrol Ofisi’nden Shell’e, BP’den Total’e, Opet’den Alpet ve Akpet’e kadar bir çok kuruluş, yüzde 72’sini motorin, yüzde 16’sını 95 oktan kurşunsuz benzin, yüzde 9’unu Eurodiesel, yüzde 2’sini süper benzin ve yüzde 1’ini de 98 oktan kurşunsuz benzinin oluşturduğu pazarda, birbirinden "sürücü kapma yarışı"nı sürdürüyor. Yıllık yüzde 6 büyümenin yaşandığı pazarda, Petrol Ofisi, Opet ve Akpet, performansı artıran yakıtlarıyla, Shell, tasarruf sağlayan yeni 95 oktan kurşunsuz benziniyle, Total, BP ve Alpet de, motorun ömrünü uzatıp, çevreye daha az zarar veren ürünleriyle ön plana çıkmaya çalışıyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan, akaryakıt dağıtım şirketlerinin müşteri talepleri doğrultusunda geliştirdikleri yeni ürünleri araştırdı.

SHELL: "Yakıt Tasarrufu Formüllü Yeni Kurşunsuz 95" adlı yeni ürünüyle binek otomobillerde, yakıt tüketiminde önemli tasarruf sağlıyor. İngiliz Taylor çifti 24 depo benzinle dünyanın çevresini dolaşabildiği için Guiness Rekorlar Kitabı’na giren bu yakıtın sağladığı tasarruf, sürücülerin kullanım alışkanlığına göre değişebiliyor. Ortalama yüzde 10 tasarruf sağlayan bu yakıt, motordaki sürtünme ve tortu birikimini engelleyerek daha fazla yol alma olanağı tanıyor. Ağır vasıta ve uygun olan hafif ticari araçlar için geliştirilen Yeni Shell Diesel Extra adlı yakıtı da bulunuyor.

PETROL OFİSİ: Yeni nesil ürünü V/MAX Kurşunsuz 95, V/MAX Kurşunsuz 97 ve V/MAX EuroDizel olmak üzere üç farklı üründen oluşuyor. Bu yakıtlarla, performansı artırarak, motorda daha fazla koruma ve ekonomi amaçlıyor. V/MAX bir performans serisi yakıt olmasına rağmen, içerdiği deterjan ve sürtünme önleyici katkıyla motoru hem temizlenmesini hem de sürtünmeden kaynaklanan enerji kaybınının performansa çevirilmesine yol açıyor. Benzinde yüksek oktan, motorinde yüksek setana sahip bu ürünler yakıtta ekonomi sağlıyor.

OPET: "Fullforce" olarak adlandırılan bu yakıt, 98 oktan kurşunsuz benzine uyumlu tüm araçlarda ek işlem yapılmadan kullanılabiliyor. Performansı ön plana çıkaran bu ürünün, motoru daha temiz tutma ve çevreye duyarlılık gibi özellikleri de bulunuyor.

TOTAL
: Sınıfının yüksek oktan değerine sahip ürünlerinden olan Excellium 97, içeriğiyle hem motor koruması, hem de çevreye daha az zarar verilmesini sağlıyor. Excellium 97’nin karbonmonoksit emisyonu, standart kurşunsuz benzine oranla yüzde 20 daha düşük oluyor. Sera etkisi yaratan karbondioksit emisyonu ise yüzde 5’e düşük değerler taşıyor. Excellium 97 ile sürücüler, yol ve sürüş şartlarına bağlı olarak bir depoda ortalama 30 kilometre daha fazla yol kat edilebiliyor.

BP:
Ultimate Kurşunsuz Benzin ve Ultimate Dizel’le rekabete katılan BP, bu yakıtlarla motorun ve enjektörlerin temiz tutulmasını sağlıyor. Özel bileşenler içeren katıklarla, kurşunsuz benzinde Oktan seviyesini 97’ye çıkarıyor. Dizel’in ise 55 setan seviyesine ulaşılması sağlanıyor. Her iki ürün de motoru dört kat daha fazla temizleyerek koruması sağlıyor.

AKPET: Hi-Tech adlı ürünleriyle performansı artıran şirket, tüketiciye rahat sürüş ve ekonomi sağlıyor.

ALPET: 95 ve 97 oktan kurşunsuz benzin, dizel ve eurodizel ürünlerinde performans artışı sağlayan Torojet adlı ürünüyle, motoru temizleyerek, performans ve verim artışı elde ediliyor.

Yılda yüzde 10 tasarrufla dünya, 170 milyar litre daha az yakar

SHELL ve Turcas Petrol’ün Perakende Satışlardan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Ahmet Erdem, "Yakıtı verimli kullanmak, yani daha az yakıt yakmak, hem sürücülere fayda, hem de sürdürülebilir kalkınma çabalarına katkı sağlıyor. Eğer dünyadaki tüm araç sürücüleri yüzde 10 ve daha üzerinde yakıt tasarruf ederse bu, yıllık 170 milyar litre daha az yakıt kullanmak demek" dedi.

Bilinçle çevreci ürünler gelişti

ALPET Pazarlama Müdürü Evren Sandıkçı, kükürt oranı azaltılmış, kurşun çıkartılarak doğaya zararı olmayan katkılar ile zenginleştirilmiş çevreci ürünlerin geliştirilmesi ise ağırlıklı çevre bilincinin artması ve buna bağlı gelişen araç teknolojisi ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Pazardaki yeri, ürünün özellikleri belirliyor

PETROL Ofisi Perakende Satışlar Direktörü Ertan Çakır, yeni ürünlerin firmanın farkedilirliğini artırmakla birlikte, çıkarılan ürünün özelliklerine göre markanın pazardaki yerini de belirlediğini belirtirken, yeni bir reklam kampanyası ile bunun basında görünürlüğüne paralel satışlara etkisinin olumlu yönde olduğunu ve kalıcı bir artış getirdiğini sözlerine ekledi.

Hedefimiz farklılaşmak

PAZARLAMA stratejisi olarak, akaryakıt dağıtım şirketlerinin, değişik amaçlara hizmet eden katıklarla piyasaya sunulan ürünlerin rekabetten farklılaşmasını hedeflediklerini belirten Opet Genel Müdürü Aydın Güneş, "Katkılar amaca göre kullanılırken, yaz ve kış ayları ve benzin - motorin olarak da farklılık gösterebilmektedir. Bu motorinde motorun temizlenmesi, korozyonun önlenmesi, köpürmenin önlenmesi, emisyonların azaltılması, setan sayısının artırılması, yakıt tasarrufu sağlanması, su ile emilsiyon oluşumunun önlenmesi, yakıtın yağlama özelliğinin artırılması ve soğuk filtre donma noktasının düşürülmesidir. Benzinde ise katkı maddelerinden genellikle beklenen işlevler motorun temizlenmesi, korozyonun önlenmesi, emisyonların azaltılması, oktan sayısının artırılması, yakıt tasarrufu sağlanması, su ile emilsiyon oluşumunun önlenmesi ve sürtünmenin azaltılmasıdır" dedi.
Yazarın Tüm Yazıları