GeriSağlık Zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona tedavisi hakkında merak edilenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona tedavisi hakkında merak edilenler

Zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona tedavisi hakkında merak edilenler

Zona, halk arasında gece yanığı olarak da bilinir ve 'Varicella zoster' isimli virüsün yol açtığı bir hastalık. Şiddetli ağrılara neden olabilen zonanın en önemli sebeplerinden bir de stres. Peki zona nedir, belirtileri nelerdir? İşte zona tedavisi hakkında merak edilenler

Zona, sinir hücrelerini tutarak şiddetli ağrılara ve kaşıntıya neden olan döküntülü bir rahatsızlık. Varicella zoster’ isimli virüsün yol açtığı zona, daha önce su çiçeği geçiren kişilerde ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Lütfiye Çoban, zona hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. İşte detaylar...

Zona neden olur?

Çocukluk çağında suçiçeği hastalığı aşıya rağmen virüsü vücuttan atılamayabilir. Duyusal sinir köklerinde ömür boyunca uyku halinde saklı kalır. İlerleyen yaş ve kronik hastalıklar ya da enfeksiyonlar nedeniyle zayıflayan bağışıklık sistemi, hastalığın yeniden uyanmasına neden olur. Stres, depresyon, üzüntü ve aşırı yorgunluk da hastalığı tetikleyen diğer nedenler arasında yer almaktadır. Bu etkenlerle virüs yeniden aktive olduktan sonra hızla deriye ilerler ve ağrı, yanma, kaşınma, kızarıklık, su dolu kabarcıklar şeklinde döküntülere yol açar.

Zona belirtileri nelerdir?

Belirtilerin şiddeti ve süresi hastanın yaşına ve bağışıklık sisteminin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Çoğunlukla döküntülerden birkaç gün önce ağrı, yanma kaşınma şeklinde şikayetler başlar. Genç yaşta ve bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde şikayetler oldukça hafiftir. Yaşlı ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ise şikayetler uyku uyutmayacak kadar, hatta ağrı kesici ilaçlarla hafiflemeyecek kadar şiddetli olabilmektedir. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasında bazen değişiklikler olabilir. Hastalık, döküntülerden önce şiddetli ağrı ile de kendini gösterebilir. Bu durum, ağrının olduğu bölgeye göre sıklıkla kalp krizi, böbrek taşı veya apandisit ile karıştırılabilmektedir. Böyle durumlarda deri döküntüleri genellikle ağrı başladıktan birkaç gün sonra ortaya çıkmaktadır.

Nasıl tedavi edilir?

Zonanın en sıkıntı veren bulgusu ağrıdır. Ağrı ve döküntülerin kontrolü açısından tedaviye erken başlanması büyük önem taşımaktadır. Döküntüler ortaya çıktıktan sonra ilk 96 saat içinde yapılan etkili tedavi; döküntü, ağrının şiddeti ve zonanın uzun dönem etkilerini belirgin şekilde azaltmaktadır. Hastalık genç hastalarda 2-3 haftada, yaşlı kişilerde ise 6-8 haftada iyileşir. Zona hastalarının büyük çoğunluğu hastalığın herhangi uzun süren etkilerini yaşamazken, yaklaşık %3’ünde zonaya bağlı nöropati denilen uzun dönemde gerileyen bazı etkiler ortaya çıkabilmektedir.

False