GeriSağlık Serbest T4 nedir, kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Serbest T4 nedir, kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Serbest T4  nedir, kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Tiroid hormonunun iki formundan biri olan serbest T4 yani diğer adıyla tiroksin, tiroid bezlerimizin düzgün çalışıp çalışmadığını ifade eder. Tiroid bezlerimiz tarafından üretilen serbest T4 (tiroksin) nedir, normal değeri kaç olmalı? Serbest T4 düşüklüğü ve yükseliği ne anlama gelir? İşte merak edilenler...

Kandaki tiroid hormonunun çoğu protein ile bağlanırken, sadece küçük bir kısmı dokulara girmek için "serbesttir" ve biyolojik bir etkiye sahiptir. Tiroid testleri toplam (proteine ​​bağlı ve serbest) veya serbest hormon seviyelerini ölçebilir.

Tiroid bezi tarafından tiroid hormonu üretimi, beyindeki bir başka endokrin bezi olan hipofiz tarafından kontrol edilir. Hipofiz, tiroidi daha fazla tiroid hormonu üretmesi için uyarmak için kana Tiroid Uyarıcı Hormon (kısaltılmış TSH) salgılar. Hipofizin kan dolaşımına gönderdiği TSH miktarı vücuttaki tiroid hormonu miktarına bağlıdır. Bir termostat gibi, hipofiz düşük tiroid hormonu algılarsa, tiroid bezine daha fazla üretmesini söylemek için daha fazla TSH üretir. Kan dolaşımındaki T4 belirli bir seviyenin üzerine çıktığında, hipofizin TSH üretimi durdurulur. Bu şekilde, hipofiz tiroid bezinin tiroid hormonu üretimini algılar ve kontrol eder. Endokrinologlar, vücuttaki tiroid hormon düzeylerini anlamak için tiroid hormonu ve TSH testinin bir kombinasyonunu kullanırlar.

Serbest T4  nedir, kaç olmalı Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Serbest T4 nedir?

T4 (tiroksin) tiroid bezi tarafından üretilen ana hormondur. Kanınızdaki serbest T4 miktarını ölçmek için bir laboratuvar testi yapılabilir.

Serbest T4 kaç olmalı?

Tipik bir normal aralık, desilitre başına 0,9 ila 2,3 nanogram (ng/dL) veya litre başına 12 ila 30 pikomol (pmol/L)'dir.

Normal değer aralıkları, farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir. Bazı laboratuvarlar farklı ölçümler kullanır veya farklı numuneleri test edebilir. Özel test sonuçlarınızın anlamı hakkında doktorunuzla mutlaka konuşun.

T4 testi nedir?

T4 testi tedbirleri kanda bağlı ve serbest tiroksin (T4) hormonunu gösterir. Serbest T4 , bağlı olmayan ve vücut dokularına serbestçe girebilen ve etkileyebilenleri ölçer.

Serbest T4  nedir, kaç olmalı Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

Serbest T4 düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Önemli olarak, serbest T4 seviyeleri, tiroid hormonu bağlayıcı proteinleri değiştiren ilaçlar ve tıbbi durumlardan etkilenir. Östrojen, oral doğum kontrol hapları, hamilelik, karaciğer hastalığı ve hepatit C virüsü enfeksiyonu, artan tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin yaygın nedenleridir ve yüksek bir Total T4 ile sonuçlanacaktır. Testosteron veya androjenler ve anabolik steroidler, tiroid hormonu bağlayıcı proteinlerin azalmasının yaygın nedenleridir ve düşük Total T4 ile sonuçlanacaktır.

Hamilelik gibi bazı durumlarda, bir kişi normal tiroid fonksiyonuna sahip olabilir ancak Total T4 seviyeleri normal referans aralığının dışında olabilir. Serbest T4'ü ölçen testler - serbest T4 (FT4) veya serbest T4 indeksi (FTI) - bu durumlarda tiroid bezinin nasıl çalıştığını daha doğru bir şekilde yansıtabilir. Bir endokrinolog, anormal tiroid bağlayıcı proteinler bağlamında tiroid hastalığının ne zaman mevcut olduğunu belirleyebilir.

 

False