GeriPratik Bilgiler Pazartesi sendromu nedir ve neden olur? Pazartesi sendromu nasıl atlatılır ve yenilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pazartesi sendromu nedir ve neden olur? Pazartesi sendromu nasıl atlatılır ve yenilir

Pazartesi sendromu nedir ve neden olur? Pazartesi sendromu nasıl atlatılır ve yenilir

Pazartesi sendromu bir tanı olmaksızın insanların ortaya koyduğu bir olgudan ibadettir. Hafta sonu tatilinden sonra işe geri dönme sendromu için Pazartesi sendromu denir. Haftanın ilk iş günü olması sebebiyle adapte olmak zor olduğu için bu duruma Pazartesi sendromu adı verilmiştir. Pazartesi sendromunun ne olduğu ve neden olduğuna dair tüm merak edilenleri derledik.

Pazartesi sendromu, haftanın ilk iş gününde yaşanan adaptasyon sorunu için söylenmiş bir sözdür. Herhangi bir tanı olmaksızın tamamen insanların tanımladığı bir durumdur.

Pazartesi Sendromu Nedir?

Pazartesi günü haftanın ilk günü olması nedeniyle çalışan ya da çalışmayan kişiler üzerinde psikolojik bir etkiye sahiptir. Bazı insanlar bunu yeni haftanın başlangıcı ve güzelliklerin başı olarak görse de bazıları tarafından tatil dönüşü olarak tanımlanır. Bu nedenle pazartesinin insanlar üzerinde pek çok etkisi mevcuttur. Aslında pazartesi gününde herhangi bir sorun yoktur.

Özellikle çalışan insanların büyük bir kısmı Pazar günü tatil yaptığı için Pazar gününün bitmesini istemez. Bu durum da Pazartesi işe başlanacak gün için bir sendrom ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle Pazartesi sendromu Pazar günü akşam saatlerinden sonra başlar. Tatilin bitmiş olması kişilerde üzüntü ve gerginlik yarattığı için Pazartesi sendromu olarak bilinen bir durum ortaya çıkar. Bu durum kişiler ile arasında sorun olan ya da iletişim problemi yaşayan kişilerde daha sık karşılaşılan bir problemdir. Bu nedenle de özünde iletişim sorunu barındırdığı bilinir.

Neden Olur?

Haftalık tatilin bitmesi ve yeniden iş temposunun başlaması haftanın ilk günü olan Pazartesi gününe denk gelir. Bu nedenle genellikle çalışma hayatındaki kişiler ve öğrenciler Pazartesi gününe karşı bir sempati beslerler.

Tatilden çıkmak insanların üzerinde olumsuz bir etki yarattığı için bu durum Pazartesi günü üzerinde de bir olumsuzluğa sebep olur. Elbette kimse tatili bırakarak işine ya da okuluna gitme düşüncesine çok da olumlu bakmaz. Bu nedenle de kişilerde tamamen psikolojik bir durum sonucu ortaya çıkan Pazartesi sendromu görülebilir. Pazartesi sendromu herhangi bir dayanağı olmayan tamamen insanların kendilerinin ortaya attığı bir olgudur.

Yalnızca psikolojik bazı etkenler ile ortaya çıkan bu durum yine insanların kendi kendilerine yenebilecekleri bir durumdur. Haftaya iyi başlamak aslında tüm haftayı etkileyen bir durum olduğu için kişilerin aslında haftaya iyi başlamaları önemlidir. Pazartesi gününe daha sıcak ve daha olumlu bakmak için insanların kendilerine bir motivasyon bulmaları gerekir.

Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır ve Yenilir?

Bu durumdan kurtulmak tamamen psikolojiktir. Nasıl psikolojik durumlardan bakış açısı ile kurtulmak mümkünse Pazartesi sendromu da öyledir. Pazartesi sendromunu atlatmak için kendinize yeni bir haftanın yeni başlangıçlar ile dolu olduğunu ve kendinizi geliştirmek için bir fırsat olduğunu söylemelisiniz. Her yeni başlangıçların daha güzel olduğuna inanarak hafta başı hakkında da olumlu düşüncelere sahip olabilirsiniz.

Tatil bitmiş olsa da yeni haftaya başlamadan diğer tatilin gelemeyeceğine ikna olmanız gerekir. Bu sayede haftanın başlayacağını ve sonunda tekrar hafta sonu tatilinin geleceğine ikna olursunuz. İnsanların bu durumda kendilerini bir sendroma sokmalarındansa kendilerine pozitif motivasyon yüklemeleri daha mantıklıdır. Bu şekilde zaman daha olumlu ve hızlı geçer. Eğer Pazartesi sendromunu gerçekten yaşayan biriyseniz günleriniz de bu nedenle kötü ve zor geçebilir.

Tamamen psikolojik olan bu durum için iyi yönlerine bakmak bu nedenle önemlidir. Örneğin Pazartesi gününe güzel bir randevu ya da aktivite koyarak bu günün güzel bir anlamı olmasını sağlayabilirsiniz. Yani Pazartesi sendromuna sahip olup olmayacağınız tamamen sizin elinizdedir.

False