GeriSağlık Nabız nasıl ölçülür? Normal nabız kaç olmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Nabız nasıl ölçülür? Normal nabız kaç olmalı?

Nabız nasıl ölçülür? Normal nabız kaç olmalı?

Nabız, kalbin kasılıp gevşemesi sonucu kan damarlarına uyguladığı kuvvettir. Nabız sayısı da vücudumuzda olağan dışı durumlarda bazı sinyaller verir. Peki nabız nasıl ölçülür? Dakikada nomal nabız sayısı kaç olmalı? İşte detaylar...

Nabız, kalbin kasılması sırasında aorta attığı kanın el bileği, dirsek içi, kasık, şakak, ayak bileği gibi damarların yüzeysel seyrettiği yerlerde damar duvarına yaptığı basıncın deri üzerinden hissedilmesidir. Nabız sayısı kalbin bir dakika içinde kaç kez kasıldığını yani kalbin dakikadaki atım hızını gösteren sayısal bir değerdir. Bu, kalp çalıştığı sürece devam eden bir döngüdür. Peki bilekte ve boyundan nabız nasıl ölçülür? Normal nabız kaç olmalı?

Nabız nasıl ölçülür Normal nabız kaç olmalı

Nabız nasıl ölçülür?

Nabız atımının en kolay hissedildiği alan radial arter (atar damar), ön kolda bileğin iç kısmında bulunur.

Nabzı ölçmeden önce dinlenilmiş ve sakin kalınmalıdır. Nabzı boyundan ölçmek için oturur pozisyonda nabız ölçümü yapılacak kol, göğüs üzerine yerleştirilir. Nabız almak için işaret, orta ve yüzük parmak uçları radial arter (atar damar) üzerine konur. Nabız atışlarını hissedilinceye kadar parmak uçları arter üzerine bastırılır. Atımlar net bir şekilde hissedildiği anda 1 dakika içerisindeki nabız ritmi değerlendirilir.

Bilekten ölçmek için de avucunuzu yukarı bakacak şekilde çevirin. İşaret ve orta parmağı, bileğin orta ve yüzük parmaklara denk gelen kısmına koyun ve hafifçe bastırın.

Doğru bir şekilde nabzı ölçmek için kişi o sırada kimseyle konuşmamalı, yarım saat öncesine kadar kahve, çay ya da sigara tüketmemeli.

Normal nabız kaç olmalı?

Dakikadaki nabız sayısı;

1 yaşına kadar olan yeni doğan bebeklerde dakika içerisinde 100–160 arası,

1–10 yaş dönemi içerisinde ki çocuklarda 70–120 arası,

11–17 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerde dakika içerisinde 60–100 arası,

17 yaş ve üstü genç ve yetişkinlerde dakika içerisinde 60–100 arası,

Sporcularda 40–60 arası olması normal kabul edilir.

 

False