GeriSağlık MR sonucu ne zaman çıkar, neden çekilir? MR hakkında bilgiler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

MR sonucu ne zaman çıkar, neden çekilir? MR hakkında bilgiler

MR sonucu ne zaman çıkar, neden çekilir? MR hakkında bilgiler

MR yani Manyetik Rezonans Görüntüleme, bazı hastalıkların teşhisi için vücuttaki farklı bölgelere uygulanabiliyor. Diğer görüntüleme tekniklerinden farklı olarak da radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılıyor. MR çekiminin süresi uygulama yapılan bölgeye göre değişiyor. Peki MR sonucu ne zaman çıkar? MR neden ve nasıl çekilir? İşte konu hakkında detaylar...

MR (Emar) yani Manyetik Rezonans Görüntüleme, güçlü mıknatıslar ve radyo dalgaları ile vücutta herhangi bir bölgenin ayrınıtılı resmini oluşturmak için kullanılan bir yöntem. Bu işlem vücutta taranan alana ve çekilen görüntü sayısına göre 15 ila 90 dakika arasında tamamlanır. Peki MR sonucu ne zaman çıkar? İşte konuyla ilgili detaylar...

MR NEDEN ÇEKİLİR?

MR, vücuttaki dokuları, iskelet sisteminin ve organların detaylı incelenmesini sağlar. Bu şekilde çeşitli rahatsızlıkların teşhisi için yüksek çözünürlüklü görüntüler çeker. Böylece hastalığın tespit edilmesine ve tedavi sürecine yardımcı olur.

MR NASIL ÇEKİLİR?

İnceleme sırasında hasta, cihaz masasına yatırılır ve masa, bu mıknatısın içinde bulunan tünele doğru ilerletilir.

Görüntülenmesi istenen bölgeye radyofrekans dalgaları verilmesi sonucu alınan yanıt, anten aracılığı ile toplanır ve bilgisayarda görüntüye çevrilir.

Hasta, inceleme sırasında mutlaka hareketsiz kalmalıdır.

Kalp pili olanlar, insülin pompası kullananlar, vücudunda pille çalışan implantlar, magnetik metal protez, şant ve klipsleri bulunan hastalar MR çektiremezler. Ancak MR’a uyumlu nonmagnetik protezi olanlar çektirebilir.

Ayrıca MR odasına girerken kişinin üzerinde hiçbir metal eşya bulunmamalıdır. Vücutta kalıcı metal protez olan hastalar da kesinlikle MR çekiremezler. Çünkü manyetik alan vücuttaki metalleri çekerek şiddetli yaralanmalara yol açabilir.

MR SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR?

MR taraması çekildikten sonra görüntü kısa süre içinde bilgisayarda oluşmaktadır. Bu görüntü dijital ortamda çok kısa sürede görüntülenebilir ve hastaya teslim edilir. Ancak MR raporu uzman doktor tarafından hazırlandığı için çıkması birkaç günü bulabilir.

 

False