Geri Sağlık Lezzetli balık türlerinden biri… Ancak tüketirken buna dikkat edilmeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lezzetli balık türlerinden biri… Ancak tüketirken buna dikkat edilmeli

Lezzetli balık türlerinden biri… Ancak tüketirken buna dikkat edilmeli

Eylül ayı ile balık avı yasağı kalktı ve alabalık sezonu açıldı. Alabalık tatlı suda yaşayan balık türüdür. Omega-3 içeriği çok yüksektir. Bu nedenle sinir sistemi, hafıza, beyin, göz sağlığı açısından çok kıymetlidir. Besin değeri oldukça yüksek olan alabalığın faydalarını ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri Diyetisyen Gülçin Işık anlattı.

Cilde çok iyi gelir. İçerisindeki faydalı yağlar cilde nem kazandırır. Ayrıca hücre yenilenmesini destekler. Bu nedenle de yaşlanma karşıtı bir besin olan alabalık tüketimi cilt sağlığı açısından oldukça kıymetlidir.

İltihap gidericidir. Siyah nokta, sivilce gibi sorunların yanı sıra, vücutta oluşan iltihaplanmanın önüne geçerek yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.

Anti-aging etkisi vardır. Hücre yenilenmesini desteklemesi ister istemez yaşlanma karşıtı bir besin olmasını sağlıyor. Alabalık tüketebiliyorsak hızlı yaşlanmaya karşı savunma geliştiriyoruz diyebiliriz.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle mevsim geçişlerinde karşımıza çıkan grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı savunmamızı artırır.

İçeriğindeki yüksek fosfor ve çinko sayesinde saçların daha canlı görünmesini sağlar. Kırılmayı, dökülmeyi azaltır.

Kalp sağlığına iyi gelir. İyi kolesterolü artırır. Kötü kolesterolü azaltır. Trigliserit seviyelerini azaltır. Kan dolaşımını artırır.

DHA içeriği çok yüksektir. Bu nedenle özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklarda, gençlerde zihin açma, öğrenme becerileri, hafıza gibi durumlara fayda sağlar.

Bu kadar faydadan sonra dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var ki:

Özellikle fazla tüketimde ciltte hassasiyet yapabilir. Özellikle alerjik yapıya sahip kişilerin alabalığı sık tüketirken dikkat etmeleri gerekir.

Bir diğer hassas nokta ise bazı alabalık türlerinin çok fazla kılçık içeriyor olmasıdır. Genellikle cinsine göre çeşitlilik gösterse de çoğunlukla yoğun kılçığa sahip olması; temizlemesini biraz zahmetli hale getirebiliyor. Ancak iri ve az kılçık olanlarda bol etli oluşu alabalığı yemesini kolaylaştırır.

Boğaza kaçabilecek kılçık için dikkatli olmakta fayda var. Özellikle çocuklarınıza yedirecekseniz hangi cins olduğuna, kılçığının az olduğundan emin olduğunuz alabalığı yedirmeye özen gösteriniz. Aksi takdirde boğazda yırtıklara sebep olabilir. Nefes almayı kesecek kadar büyük tehdit oluşturabilir. Bu durum oksijen yetersizliğine bağlı ölüme bile yol açabilir.

Bazen böyle durumlarda Heimlich manevrası uygulanabilir. Ya da çok iri bir kılçık değilse kıvamlı yiyecekler kılçığın mideye inmesine yardım eder. Ekmek ya da patates (haşlama/fırın şekli) buna yardımcı olabilir. Siz yine de güzel ayıkladığınızdan emin olun. Fayda sağlayalım derken sorun çıkartmış olamayalım.

False