GeriPratik Bilgiler Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Beyaz, Saten, Pamuklu, İpek Ve Renkli Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Beyaz, Saten, Pamuklu, İpek Ve Renkli Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir

Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar? Beyaz, Saten, Pamuklu, İpek Ve Renkli Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir

Kumaş yüzeyine işleyen pas lekesi, çıkarması bir hayli zor kirler arasında yer almaktadır. Ancak pas lekesi asit içerikli ürünler ile kolay bir şekilde temizlenebilir. Limon, sirke ve karbonat ile pas lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir. Sizler için kumaştan pas lekesi nasıl çıkar ve temizlenir ayrıntıları ile derledik.

Pas lekesi için en sık tercih edilen temizleyici ürünlerden biri limondur. Limon pas lekelerini en kolay çıkaran ve son derece etkili olan bir üründür. Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkarak kumaşın limonu emmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise güneşli bir alana limonlu kumaşı bırakarak lekenin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulama yaparak, pas lekesini kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.

Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

Kumaştan pas lekesi çıkarmak için genel olarak içeriği asit olan ürünler tercih edilmektedir. Kumaşın üzerine asitli ürün döküldükten sonra pas kısa süre içerisinde çözülerek kumaşın üzerinden gider. En sık kullanılan pas temizleyici ürünlerden biri limondur. Eğer limon yok ise beyaz sirke veya karbonat ile de işlem yapabilirsiniz.

Karbonat uygularken mutlaka karbonatı bir miktar su ile sıvı hale getiriniz. Limonu kumaşın üzerine dökünüz limon suyu ya da sıkılmış limon kullanabilirsiniz. Sonrasında ise ürünün tamamen emildiğine emin olunuz. Güneş gören bir alana kumaşı koyunuz. İyi bir şekilde limon ile kumaşın emilmesini sağlayınız. Ardından soğuk bir su ile yıkama gerçekleştirin, kumaşı standart yıkama ile makinede yıkayınız ardından doğal bir şekilde kurutunuz.

Beyaz Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir?

Beyaz kumaştan pas lekesi çıkarmak için pas olan bölgeye öncelikle limon sıkınız. Sonrasında ise üzerine bir miktar tuz dökerek parmağınız ile leke olan bölgeyi ovunuz. Ardından güneş olan bir alan içerisine beyaz kumaşı bırakınız. Ortalama 4 saat boyunca güneş altında kumaşın dinlenmesini sağlayınız. Sonrasında ise soğuk su ile leke olan bölgeyi durulayınız ve makinede yıkama yapınız.

Saten Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir?

Saten kumaşın üzerinde bulunan pas lekesini çıkarmak için bol miktarda lekenin olduğu alana limon suyu dökünüz. Ortalama 15 dakika boyunca limonun emilmesini bekleyiniz. Sonrasında ise ufak ufak hareketler ile ovunuz. Ardından bir bıçağın tersi ile leke olan bölgeyi yavaş hamleler ile kazıyınız. Sonrasında ise bulaşık deterjanı ve diş fırçası ile leke olan bölgeyi ovunuz.

Leke çok büyük ise bulaşık süngeri ile ovalama yapabilirsiniz. Eğer leke çıkmıyor ise kıyafetin üzerine tekrar limon dökünüz ardından limonlu bölgeye bolca tuz dökünüz. Parmağınız ile ufak ufak alanı ovunuz sonrasında ise kumaşın üzerinde bulunan ürünü kazıyınız. Ancak tüm bunlara rağmen saten kumaştan leke çıkmıyor ise birkaç damla amonyak dökerek pas olan alanı ılık su ile yıkayınız.

Pamuklu Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir?

Pamuklu kumaşlardan pas lekesini çıkarmak için en sık tercih edilen ürünlerden biri ciftir. Cif ve benzeri krem ürünleri ile pas lekesi olan alanları siliniz. Bununla beraber pamuklu olan kumaşları sıvı deterjanlarla da temizleyebilirsiniz. Eğer lekeler küçükse leke olan alana minik cifler dökünüz. Sonrasında ise temiz bir bez ile temizleme yapınız. Ardından kumaşı kurumaya bırakınız.

İpek Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir?

İpek kumaşlar üzerinde pas lekesi olması halinde lekeli olan alana sıvı çamaşır deterjanı dökünüz. Sıvı çamaşır deterjanını parmağınız ile ufakça ovalayın. Sonrasında ise bir kap içerisine ılık bir su doldurunuz. Hassas bir çamaşır deterjanını kap içerisine boşaltınız ardından ipek kumaşı kap içerisine koyunuz. Eğer deterjan yok ise şampuan kullanabilirsiniz. Kumaşı hafifçe bu su ile ıslatınız sonrasında ise yavaş hareketler ile ovalama işlemi yapınız.

Renkli Kumaştan Pas Lekesi Nasıl Temizlenir?

Renkli kumaştan pas lekesini çıkarmak için lekenin olduğu alana bol miktarda limon suyu dökünüz. Ardından on beş dakika boyunca herhangi bir şekilde lekenin olduğu alana müdahale etmeyiniz. Sonrasında ise lekenin üzerine karbonat veya tuz dökünüz. Parmağınız ile bu alanı ovalayın. Bir süre boyunca bu lekeli alanın kurumasına izin veriniz. Metal bir ürün ile hafif hareketlerle bu alanı kazınız. Sonrasında ise soğuk su ile kumaşı yıkayınız. Ardından makinede yıkamaya yaparak, kumaşı kurumaya bırakınız.

False