GeriPratik Bilgiler İş stresi nedir, nasıl atılır ve başa çıkma yolları nelerdir? İş stresi sonrası görülen hastalıklar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

İş stresi nedir, nasıl atılır ve başa çıkma yolları nelerdir? İş stresi sonrası görülen hastalıklar

İş stresi nedir, nasıl atılır ve başa çıkma yolları nelerdir? İş stresi sonrası görülen hastalıklar

Olumsuz uyarıcılar karşısında kişinin iç dünyasında yaşadığı ruhsal gerilime stres adı verilir. Kronik stres, belli aralıklarla ortaya çıkar ve hiçbir zaman tam olarak düzelmez. İş yaşamında maruz kalınan psikolojik baskısıyla kişinin yaşadığı gel-gitli ruh hali ise ''akut stres'' olarak nitelendirilir. Stresin nedenleri, belirtileri ve başa çıkma yolları hakkında ayrıntıları derledik.

Modern dünyada insanoğlu birçok avantajdan faydalandığı gibi birçok sorunla da uğraşmak zorunda kalmıştır. Stres ve strese bağlı kaygı bozuklukları, 21 yüzyılda en sık görülen psikolojik rahatsızlıkların başında gelir. Stresle mücadelede sosyal çevre, aile, arkadaşlık ve kişinin özdenetimi önemli rol oynar.

İş Stresi Nedir?

Fiziksel zorluklara maruz kalmak kişinin sadece bedenini değil zihnini ve psikolojisini de olumsuz etkiler. Stres, aşırı çalışmaya bağlı olarak ortaya çıkabilir. İş stresinin en önemli nedenlerinden biri diğeri mobbingtir. Bir yerde yeni çalışmaya başlayan kişilerin üstünde kurulan baskı ve bu kişilere uygulanan duygusal şiddet kişinin psikolojisini altüst eder. Bunun sonucunda hem çalıştığı işe hem de kendisine karşı yabancılaşır.

İş stresine neden olan diğer etkenler arasında alt-üst ilişkisi, hiyerarşi, işin yoğunluğu ve iş arkadaşları ile kurulan iletişim yer alır.

İş Stresi Nasıl Atılır?

İş stresine maruz kalan bireylerin kendilerini rahatlatmak için yapabileceği birçok şey bulunmaktadır. Stresle başa çıkma yöntemlerinin başında yeni hobiler edinmek ve farklı etkinliklere katılmak geliyor. Kişinin günlük rutinini değiştirmesi ruhsal yaşamını olumlu yönde etkileyeceği için çok daha mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlar.

Eğer stresin nedeni mobbing ise yapılması gereken ilk şey, mobbing uygulayan kişilerin ilgili mercilere şikayet edilmesidir.

İş Stresiyle Başa Çıkma Yolları Nelerdir?

1- Seyahat etmek:

Sık sık seyahate çıkmak, yeni yerler keşfetmek, stresten kurtulmanın en etkili yollarından biri. Bu seyahatlerde yeni insanlarla tanışmak ve sosyalleşmek de, bireylerin iç dünyasında yaşadığı sorunların çok daha kısa sürede çözülmesini sağlar.

2- Spor yapmak:

Spor yapmak sadece toksinlerin değil stresin de atılmasını sağlar. Bu alanda yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre, düzenli spor yapan kişiler, çok daha sakin bir ruh haline bürünüyor.

3- Nefes egzersizleri

Günde 10 - 15 dakika nefes egzersizleri yapmak da en etkili yöntemlerden bir diğeri. Ayağa kalkıp kolları öne doğru uzatarak burundan nefes alınmalı. Alınan nefes iki - üç saniye tutulduktan sonra ağızdan verilmeli.

4- Günlük tutmak:

Kişinin gün içerisinde yaşadıklarını kağıda dökmesi öneriliyor. Günlük tutmak, hem yaşanan olayları daha iyi analiz etmemizi sağlar hem de stres ve kaygıyla mücadeleyi kolaylaştırır.

İş Stresi Sonrası Görülen Hastalıklar

1- Anksiyete Bozukluğu

Halk arasında daha çok kaygı bozukluğu olarak bilinen anksiyetenin kadınlarda görülme oranı erkeklere oranla üç kat daha fazladır. Anksiyetenin en büyük nedenlerinden biri, iş yerinde maruz kalınan strestir. Yaşadığı stres sonrası öz denetimini kaybeden birey de duygu durum bozukluğu ortaya çıkabilir.

Olaylara karşı aşırı hassasiyet, endişeli ruh hali ve kaygı bu hastalığın en büyük belirtileri arasında yer alır. Kaygı bozukluğundan mustarip olan kişiler, normalde korku duyulmaması gereken şeylere bile endişeyle yaklaşır. Bu süreç, ruh halini olumsuz etkiler. Uykusuzluk, iştah kaybı ve asabiyet anksiyete bozukluğunun fiziksel belirtileridir.

2- Depresyon

İş stresi sonrası görülen hastalıklardan bir diğeri depresyondur .Depresyona giren kişiler, yakın çevresindeki kişilerle bile iletişim kurmakta zorlanır. Sürekli yalnız kalmak isterler. Enerjisi düşük olan bu kişiler günün büyük kısmını uyuyarak geçirir. Bazı uzmanlara göre, depresyon belirtileri kaygı bozukluğunun başlangıç evresinde görülür.

False