GeriSağlık Erkeklerde sol memede ağrı neden olur? Sol memede ağrı ve şişlik neyin belirtisi olabilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde sol memede ağrı neden olur? Sol memede ağrı ve şişlik neyin belirtisi olabilir?

Erkeklerde sol memede ağrı neden olur? Sol memede ağrı ve şişlik neyin belirtisi olabilir?

Erkeklerde sol meme ağrısının nedenin çoğu zaman meme dokusunda var olan problemlerden kaynaklanır. Bir başka açıdan erkeklerde meme ağrısın kas gerginliği, kist gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkabilmektedir. Bazı sebepler tedaviye ihtiyaç duyarken bazıları da kendi kendine geçerek zararsız bir yapıdadırlar. İşte erkeklerde sol memenin ağrımasının nedenleri.

Sol memede ağrı yaşayan erkek bireylerin çoğu, meme kanserine yakalanma korkusu ve endişesi yaşamaktadırlar. Bunun yanı sıra erkeklerde sol memede ağrı yaşanmasının birden fazla değişik nedeni olabilir. Erkeklerde sol meme ağrısının oluşmasının en sık nedeni memede var olan yapısal farklılıklardır. Ancak çok ender de olsa sol memede ağrı ve şişlik kanserin tek bulgusu olabilmektedir. Bu yüzden sol memesinde ağrı ve şişlik şikayeti bulunan erkeklerin mutlaka olarak bir genel cerrahi uzmanı açısından muayene edilmesi ve tetkiklerin sonrasında değerlendirilmesi oldukça önemlidir.

ERKEKLERDE SOL MEMEDE AĞRI NEDEN OLUR?

Erkeklerde sol meme ağrısının birden fazla ve farklı nedeni bulunmaktadır. Bununla beraber nedenlerin de bazı unsurlara bağlı olarak değiştiğini belirtmek doğru olacaktır. Örnek olarak; erkeklerde sık görülen jinekomasti hastalığının riskini arttıran streoidleri kullanmak veya meme ameliyatı olmak, sol memede ağrı ve şişliğe neden olabilmektedir.

Erkeklerde sol meme ağrısını azaltmanın en önemli yolları içerisinde bireyin yaşam tarzı yer almaktadır. Yani birey bazı önlemler alarak, sol memede ağrı ve şişliğin olumsuz etkilerini en aza indirebilir. Örnek olarak; uzun koşu sonrasında memelerin tahriş ve sürtünmelerden korunması, kas odaklı olan egzersizlerde çok aşırıya kaçmamak sol memede ağrıyı azaltabilir. Ancak sol memede ağrının varlığı başka hastalıklara da işaret edebilir.

ERKEKLERDE SOL MEMEDE AĞRI VE ŞİŞLİK NEYİN BELİRTİSİ OLABİLİR?

Erkeklerde sol memede ağrı ve şişlik durumu aşağıdaki hastalıkların varlığına işaret edebilir. Bunlar;

- Kas Gerginliği: Pektoralis minör ve majör; memeleri oluşturan iki temel kastır. Ağırlık içeren göğüs odaklı egzersizleri fazla yapmak ya da kaslara aşırı bir şekilde baskı yapmak zorlanmaya neden olabilir. Bu ise ağrıya sebep olacaktır.

- Kistler: Kistler, deri altındaki yumrular şeklinde tanımlanabilir. Bununla birlikte kistler genel olarak zararsız olsalar bile ağrı ve şişliğe sebep olmaktadırlar. Kistin durumunun değerlendirilmesi adına bir doktora başvurmak, ağrı ve şişlik ile mücadele etmeden, sebebine ve tedavisine odaklanmak gerekir. Erkeklerde sol memede ağrı, kistlerden ötürü olabilir.

- Jinekomasti: Jinekomasti, her erkekte görülen, testosteron ve östrojen hormonlarının dengesiz olmasından kaynaklanan bir durumdur. Meme dokusu oranında aşırı fakat iyi huylu büyüme anlamına gelir. Memenin biçimi ve boyutu değişebilir ve bu durum ağrıya sebebiyet verebilir. Çoğu zaman ösrtojenin artarak testosteronun hormonun azaldığı durumun sonucudur. Bununla beraber yaşlanmaya be obeziteye göre de gelişmektedir. Hormonal nedenlerin giderilmesi, obezitenin tedavisinin yapılması, bu durumun önüne geçilebilir. Erkeklerde sol meme ağrısı ve şişliği jinekomastiye bağlı olabilir.

- Meme Kanseri: Meme kanseri, genelde kadınlarda görülmektedir. Ancak bu hastalık erkeklerde de görülen bir rahatsızlıktır. Meme kanseri, memede ya da koltuk altında tümörlerin varlığı sonucunda oluşur. Bununla beraber erkeklerde sol meme ağrısı ve şişliği meme kanserine bağlı olarak oluşabilir.

- Fibroadenom: Memelerde oluşan ve kanserli olmayan bir diğer yumru ise fibroadenom olarak tanımlanabilir. Bunlar ise en çok görülen meme tümörü çeşididir. Bununla beraber erkeklerde ender bir şekilde görülür.

- Göğüs Yağ Nekrozu: Bu durum, yağ dokusunun hasar gördüğü kısımda yağ nekrozuna neden olur. Memelere biyopsi dahil cerrahi müdahaleler kimi zaman bu hasara sebep olabilmektedir. Göğüs yağ nekrozu bir yumruya neden olabilir.

 

 

 

 

False