GeriSağlık Erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır?

Erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır?

Sistit rahatsızlığı, mesanenin (idrar torbasının) iltihabı olarak geçer. Bilinen nedenleri arasında en sık görülen bakterileri kaynaklı enfeksiyonlardır. Erkeklerde kadınlara oranla çok daha az görülür. Peki, erkeklerde sistit nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir? Erkeklerde sistit nasıl geçer ve tedavisi nasıldır sizler için derledik.

Genellikle ağrılı ve sancılı geçen sistit hastalığı kadınlarda daha sık görülür. Hafif seyreden sistit vakaları ise birkaç gün içerisinde geçmektedir.

ERKEKLERDE SİSTİT NEDİR?

Sistit, idrar yolu enfeksiyonunun ikinci etkisi olarak görülen bir tür mesane enfeksiyonudur. Erkeklerde daha az görülmesine rağmen sık sık sistit geçiren bireylerin düzenli tedavi olması gerekir. Sistite sebep olan bakterilerin birçoğu sağlıklı bağırsak florasını oluşturmaktadır.

Sistit tedavisi ertelendiği zaman enfeksiyon böbreklere kadar ulaşarak ciddi başka sağlık sorunlarına yol açabilir.

Havuza, denize girmek, soğukta kalmak gibi durumlar sistit nedeni değildir ancak sistite yatkınlığı olan kişiler için kolaylaştırıcı bir etken olabilmektedir.

NEDEN OLUR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Erkeklerde görülen sistit belirtileri daha başka rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Bu nedenle belirtilerin yaşandığı durumlarda doktora gitmek ve gerçek nedeni öğrenmek önemlidir.

Erkeklerde görülen sistit belirtileri şu şekildedir;

İdrarda yanma ve sık idrara

Kasık ağrıları

İdrara ani sıkışma veya idrar varmış hissi

İdrar da kan

İdrar renginde koyuluk, kötü koku

Karın ağrısı ve mide bulantısı

Sistit nedenleri arasında farklı etkenler görülebilir. Ancak nedeni genellikle bakteriyeldir. Normal zamanda bağırsak ve sindirim sisteminde yer alan zararsız bakterilerin mesaneye ulaşması ile sistit oluşması mümkündür. Sistit rahatsızlığına en sık Escherichia coli (E. coli) bakterisi neden olmaktadır. Bakteriyel sistitin dışında mesanenin zarar görmesi ya da tahriş olması sistit nedenleri arasındadır.

Bakteriyel olmayan sistit nedenleri genel olarak şu şekildedir;

İnterstisyel sistit: İnterstisyel sistit rahatsızlığı ağrılı mesane sendromu olarak da geçer. Nedeni bilinmeyen kronik ve steril inflamatuar şeklinde bir hastalıktır.

Bazı ilaçlar: Özellikle kemoterapi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar mesanenin iltihaplanmasına neden olarak sistite yol açabilir.

Radyasyon tedavisi: Radyasyon tedavisi de sistit sebepleri arasında sayılabilir.

Genital bölgenin temizliği: Erkeklerde nadiren görülen bir nedendir. Ancak kadınlarda genital bölgenin arkadan öne doğru silinmesi sistite neden olabilmektedir.

Uzun süreli kateter kullanımları, idrar sondası gibi durumlarda iltihaplanmaya sebebi olmaktadır. Bunun dışında aktif cinsel hayat, mesane taşı, mesanenin tam olarak boşaltılmaması, prostat bezinin büyümesi gibi durumlar sistit nedenleri arasındadır. Diyabet hastalarının idrarında bulunan yüksek şeker seviyeleri nedeniyle bakterilerin çoğalması mümkündür. Bu durumda sistit nedenlerinden biridir.

ERKEKLERDE SİSTİT NASIL GEÇER VE TEDAVİSİ NASILDIR?

İdrar torbasının enfeksiyon kapması sonucunda oluşan sistit, çoğunlukla tedavi gerektirir. Ancak nadir durumlarda kendi kendine geçtiği de görülmektedir. Özellikle tekrarlayan ve kronik hale gelen vakalarda takip edilmesi önemlidir.

Aniden ortaya çıkan sistit bol sıvı alımı, dinlenme ve iyi beslenme ile desteklenerek iyileşme hızı artırılabilir.

Sistit belirtilerinin görülmesi ile bazı önlemler alınabilir.

İdrar ihtiyacı hissedildiği an vakit kaybetmeden tuvalete gitmek gerekir.

Genital bölge temizliğinde silmek yerine yıkamak daha hijyeniktir.

Genital bölge temizliği sırasında tahriş edici ürünler kullanılmamalıdır.

Cinsel ilişki sonrasında mesanedeki idrar boşaltılmalıdır.

Sistit belirtilerinin görüldüğü dönemlerde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

Karın üzerine ve kasıklara sıcak su kompleksi yapılabilir.

Sistiti önlemek için yapılabilecek diğer yöntemler ise;

Pamuklu iç çamaşırı giymek, köpük banyosu gibi tahriş edebilecek aktivitelerden kaçınmak, soğuk algınlığından kaçınmak gibi durumlara dikkat edilmesi gerekir.

Sistit rahatsızlığına yakalanan erkeklerde iyileşme sürecini başlatmak için ilk olarak doktora gidilmesi gerekir. Doktorun verdiği ilaçlara ek olarak bahsedilen önlemlerin alınması da iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır.

False