GeriSağlık Erkeklerde östrojen hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir ve nasıl düşürülür? Östrojen fazlalığı tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde östrojen hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir ve nasıl düşürülür? Östrojen fazlalığı tedavisi

Erkeklerde östrojen hormonu yüksekliği belirtileri nelerdir ve nasıl düşürülür? Östrojen fazlalığı tedavisi

Östrojen hormonu öncelikle yumurtalıklarda kolesterolden gelen hormonu içermektedir. Bu hormon sadece kolesterolden değil böbrek üstü bezi ve az miktarda yağ dokusu üzerinden de salgılanmaktadır. Östrojen hormonu kadınlarda bulunduğu gibi erkeklerde de bulunmaktadır. Kadınlarda adet döngüsü üzerinde önemli rol oynamaktadır. Erkeklerde ise bu hormonun fazla olması cinsel isteksizlik gibi önemli rahatsızlıklara yol açmaktadır. İşte, tüm detaylar.

Erkeklerde östrojen hormonunun yüksek çıkması bazı belirtilerle kendini göstermektedir. Bu belirtiler erkekleri rahatsız etmekte ve tedavi gerektirmektedir. Bu durum östrojen hormonu fazlalığı tedavisi olarak anılmaktadır. Bu alanda uzman doktorlar östrojen hormonunun nasıl düşürüleceğini bilmekte ve hastalarıyla paylaşmaktadır. Östrojen hormonu yüksekliği erkeklerde diyabet yani şeker hastalığı gibi önemli hastalıklara da yol açmaktadır.

Erkeklerde Östrojen Hormonu Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde östrojen hormonu artarsa kişinin kas kitlesinde azalma meydana gelir. Bununla beraber vücut deforme olabilir. Cinsel isteksizlik başta olmak üzere bireyin sesi incelebilir, vücut kılları incelip azalabilir, göbek büyüyebilir, göğüs büyüyebilir, testisler küçülebilir ve iktidarsızlık başlayabilir.

Erkeklerde östrojen hormonu yüksekliğinin diğer belirtileri arasında depresyon, meme büyüklüğü, sertleşme sorunu, saç ve tüy dökülmesi ve şeker hastalığı bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında yer alan saç ve tüy dökülmesi hem bacaklarda hem de kollarda olmaktadır.

Erkeklerde östrojen hormonu yüksekliğini maddeler halinde toparlayalım:

Cinsel isteksizlik

Kol ve bacaklarda dahil olmak üzere tüy dökülmesi

Saç dökülmesi

Meme yani göğüs büyümesi

Testislerde küçülme

Ses incelmesi 

İktidarsızlık

Vücudun deforme olması

Kas kitlesinde azalma

Vücut kıllarında azalma

Göbek büyümesi

Depresyon

Sertleşme problemi

Şeker hastalığı

Erkeklerde Östrojen Hormonu Nasıl Düşürülür?

Erkeklerde östrojen hormonunu düşürmek için ilk olarak alanında uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Çünkü doktor kişiye uygun tedaviyi uygulamakta ve zamandan tasarruf ederek hormon düşüklüğünü sağlayabilmektedir.

Bununla beraber erkekler bazı besin alımlarına dikkat ederek de östrojen hormonu yüksekliğini engelleyebilirler. Örneğin turp ailesinde yer alan sebze alımını arttırmanın bu hormonu düşürdüğü söylenmektedir. Bu gruptaki sebzeleri fazla tüketmek östrojen hormonunu düşürmenin doğal bir yolu olarak tavsiye edilmektedir.

Turp ailesinde yer alan sebze çeşitlerine örnek olarak lahana, karnabahar, brokoli ve Brüksel lahanası verilebilmektedir. Kısacası bu hormonun azalmasında detoks yapmanın önemli faydası vardır. Östrojen hormonunun metabolizma edilme şeklini etkileyen bir diğer besin de kafeindir. Kafein alımına da son derece dikkat edilmesi önerilmektedir.

Östrojen hormonunu azaltan yiyecekler arasında patates, mango, mantar, közlenmiş sebzeler ve zerdeçal da bulunmaktadır. Yüksek lifli ve az yağlı besinlerin tüketilmesi bu durumda önemli hale gelmektedir. Kilo vermek de bu hormonun düşmesinde önemli katkı sağlamaktadır. Östrojen içeren önemli bir besin kaynağı soya sütüdür. Bu nedenden dolayı kişi soya sütünden uzak durmalıdır.

Erkeklerde Östrojen Fazlalığı Tedavisi

Erkeklerde normal olan östrojen hormonu seviyeleri ergenlik öncesi, erişkinlik dönemi ve yetişkinlik dönemi olmak üzere her dönemde farklı olmaktadır. Erkeklerde östrojen hormonu fazlalığının tedavi edilmesi için dahiliye alanına başvurabilirler.

Bu alandaki hekimler ilk olarak muayene eşliğinden sonra ilgili hormonun ne kadar yüksek olduğunu tespit etmek amacıyla kişiye östrojen testi uygulayacaktır. Bu testin sonuçları doğrultusunda yükseklik seviyesine göre bir tedavi planı belirlenecektir. Bu tedavide ilaç tedavisine de yer verilebilmektedir.

Erkeklere uygulanan östrojen testinin ismi Östradiol (E2) veya Östron (E1) testi olarak anılmaktadır. Bu testte erkekteki meme büyümesinin nedenleri araştırılmaktadır. Bu hormon bilindiği gibi aslında kadınlık hormonudur. Bu yüzden de erkekte kadınsal karakterlerin nedenleri üzerinde durulmaktadır. Kişide östrojen hormonu üreten tümörler olabilir. Test sonucunda bunun var olup olmadığı bilgisine de varılmaktadır. Erkekte erken veya geç ergenliğe giriş gibi dönemsel hikayesine de tedavide yer verilmektedir.

False