GeriSağlık Erkeklerde Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Erkeklerde Kalp Krizi Oranı Ve Riskli Yaşlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Erkeklerde Kalp Krizi Oranı Ve Riskli Yaşlar

Erkeklerde Kalp Krizi Belirtileri Ve Nedenleri Nelerdir? Erkeklerde Kalp Krizi Oranı Ve Riskli Yaşlar

Kalp krizi göğüs üzerine aniden kendini gösteren bir ağrı ile oluşan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Kalp krizinde yapılan erken müdahale hayat kurtarmaktadır. Erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bir durum olan kalp krizi, erkeklerde kadınlara nazaran daha fazla görülmektedir. Erkeklerde kalp krizine neden olabilecek pek çok faktör bulunur. Kalp damarında bulunan plakların yırtılması, pıhtı oturması gibi durumlar sonucunda kalp damarı tıkanması olasıdır. Bunun sonucu olarak da kalp kası oksijensiz kalmaktadır. Kalp kasındaki bu hücreler sonradan ölür ve kalp krizi süreci başlar. Peki kalp krizi belirtileri ve nedenleri nelerdir ? Erkeklerde kalp krizi risk oranı ve yaş faktörü önemli midir ayrıntıları ile derledik.

Kalp krizi en kısa tanımı ile kalpte yer alan hücrelerin nefessiz kalması sonucu hücre ölümü gerçekleşmesidir. Ani bir şekilde kendini gösterir.

Erkeklerde Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde kalp krizi belirtisi olarak en yaygın olarak bilinen ve görülen faktör göğüs kafesinde hissedilen ağrı olarak bilinir. Bu ağrı şikayetleri yaklaşık olarak birkaç dakika sürdüğü ve sonrasında geçtiği bilinir. Baskı hissetme, sıkışıklık hissi ve kalpte ağrı da buna ek olarak gösterilebilir. Göğüs bölgesinde görülen ağrı ve yanma gibi mide rahatsızlıkları ile sık sık karıştırılmaktadır. Diğer kalp krizi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Sırtta, omuzda, iki kolun ikisinde de, çene ve boyunda ağrı ile kendini gösterebilir.
  2. Aniden soğuk bir ter basması,
  3. Aniden gelen baş dönmesi,
  4. Kusma ve bulantı hissi,
  5. Sebepsiz bir şekilde yorgun hissetmek,
  6. Şikayetlerin artış göstermesi ya da şikayet süresinde uzama olması,
  7. Nefes darlığı olarak sıralanabilir. Ayrıca kişi kalp krizi geçirirken bu belirtileri göstermeden de kalp krizi geçirebilmektedir.

 Erkeklerde Kalp Krizi Nedenleri Nelerdir?

Kalp krizine neden olan faktörler arasında pıhtı oluşması ya da damarda görülen yırtılmalar yer alır. Çeşitli etkenlere bağlı olarak damar iç duvarında bulunan yağ depozitlerinin birikmesi ile ortaya çıkabilir. Bu durumlar kalp krizi ortaya çıkması için kabul edilen risk faktörleri olarak bilinir. Kalp krizini tetikleyen ve oluşmasına neden olan diğer nedenler ise şu şekildedir:

  1. Şeker hastalığına sahip olmak genel olarak kalp krizi ile sonuçlanır. Diyabet hastalarında damar duvarında esnekliğin bozulması sonucu damarın içinde yer alan hücrelerin hasar alması kolaylaşır.
  2. Sigara içmek kalp krizini tetikleyen en önemli nedenlerden biridir. Sigara içen erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi oranı içmeyen kişiye göre yaklaşık 3 katı fazladır.
  3. Tansiyon hastalığı, kalp krizini arttırabilen bir diğer etkendir.
  4. Genetik faktörler kalp krizinde etkili olan bir diğer nedendir. Birinci derece yakınlarında eğer kalp krizi bulunuyorsa bu durum kalp krizi riskini arttırmaktadır.
  5. Yaş aldıkça damar yapısında bozulmalar meydana geleceği için kalp krizi riskinde artış görülür.

Erkeklerde Kalp Krizi Oranı ve Riskli Yaşlar Nelerdir?

Erkeklerin kalp krizi geçirme olasılığı kadınlara göre daha fazladır. Özellikle sigara ve alkol kullanan erkeklerde bu oran daha fazla olmaktadır. Erkeklerde kalp krizi için riskli yaşlar daha çok 35 yaş ve bu yaş altındaki bireylerde çok tehlikelidir. Genç yaşta iken kalp kontrolü yaptırılması özellikle erkekler için çok önemlidir.

Yaş faktörü genel olarak bir konu olarak ele alınsa da çok genç yaşta olanların da kalp krizi geçirdiği görülmektedir. Kalp krizi geçirme oranı ve riski aile öyküsüne bağlı olabilmekte yani kişinin genetik yatkınlığı ile de yakından ilgilidir.

 

False