GeriSağlık Erkeklerde iktidarsızlık nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Erkeklerde iktidarsızlık testi nasıl yapılır ve tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde iktidarsızlık nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Erkeklerde iktidarsızlık testi nasıl yapılır ve tedavi edilir?

Erkeklerde iktidarsızlık nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Erkeklerde iktidarsızlık testi nasıl yapılır ve tedavi edilir?

Erkeklerde iktidarsızlık sorunu; cinsel problemler içerisinde yaşanan ve çok yaygın olan bir durumdur. Bu durum aynı zamanda sertleşme sorunu şeklinde de isimlendirilmekle beraber tıp dilinde ereksiyon bozukluğu şeklinde de isimlendirilmektedir. İşte erkeklerde iktidarsızlık problemine dair tüm detaylar.

Erkeklerde iktidarsızlık problemi; halk dilinde serleşme ya da ereksiyon sorunu olarak tanımlanır. Bununla beraber bu durumun tıp dilinde ifade edildiği şekli; erektil disfonksiyon şeklinde tanımlanan hastalıktır. Bunun yanı sıra bu duruma sahip olan erkeklerin, penisin sertleşmediğinden şikayet ettikleri görülür. Aynı zamanda cinsel beraberliği sağlayacak kadar sertleşmemesi şeklinde de ifade edilir. Bu durum; bir fonksiyon bozukluğu olarak açıklanabilir.

Erkeklerde iktidarsızlık Nedir?

İktidarsızlık; bir erkeğin ereksiyon sağlama, sürdürme yeteneğini veya boşalma sağlama kabiliyetini devamlı etkileyen bir konudur. Bu durum; erektil disfonksiyon olarak da tanımlanır. İktidarsızlık riski; yaş ile beraber artmaktadır.

Erkeklerde İktidarsızlık Neden Olur?

Erkeklerde iktidarsızlığın birden fazla nedeni vardır. Bunlar;

- İdrar yolu sorunları;
- Kronik hastalıklar,
- Hormon bozuklukları,
- Sinir sistemi hastalıkları,
- Psikolojik problemler,
- Stres,
- Obezite,
- Penisteki anatomik bozuklukları şeklinde sıralanabilir.

Erkeklerde İktidarsızlık Nasıl Anlaşılır?

Erkeklerde iktidarsızlık probleminin anlaşılması adına belirtilerin yaklaşık olarak 6 ay boyunca gözlemlenmesi gerekir. Daha kısa zamanlı olarak yaşanan sorunlar; özel veya iş yaşamından kaynaklanan sorunlar sebebi ile geçici bir duruma işarettir. Şikayetin ne biçimde gerçekleştiği, cinsel iktidarsızlık bulgularının gözlenmesi kadar önemli bir konudur. İktidarsızlık varlığının anlaşılması için;

- Ereksiyon hali içerisinde yer alınan koşullara ve duruma göre değişmesi,
- Problemin normal cinsel yaşam varken, ani bir şekilde kendini göstermesi,
- Cinsel ilişki adına sertleşme problemi yaşanıyorken sabah ve gece ereksiyonların gerçekleşmesi, iktidarsızlık probleminin varlığına işaret eder.

Erkeklerde İktidarsızlık Testi Nasıl Yapılır?

Erkeklerde iktidarsızlık testleri;

- NPT veya Gece Penis Şişmesi Testi: Psikolojik anlamda sorunları yüzünden iktidarsızlık olan erkekler; uyurken gece ereksiyonuna sahip olurlar. Bu test; erkeğin gece boyu halen normal uyarılma dönemlerini yaşayıp yaşamadığını belirler. Bir erkek uyurken, penis üstüne bant kaydırılarak NPT testi yapılır.

- Doppler Ultrason Testi: Testte, kan akışının yönünü ve hızını tespit etmek adına penis üstünden geçirilmekte olan özel ultrason tarayıcı kullanılmaktadır. Bir intrakavernozal enjeksiyonla beraber kullanılabilir. Normal kan akışını önleyen tıkanmalar ya da başka dolaşım problemlerinin olup olmadığını belirleyebilen bir testtir. Günümüz teknolojisi ise Renova sistemiyle beraber yapılan bu tedavi alternatifi LSWT, oldukça önemli bir tedavi metodudur. Bu tedavi yöntemi; penise düşük yoğunluk ile ses dalgaları gönderip, penis içi damardan girilerek tekrardan onarılması hedeflenmektedir.

- İntrakavernozal Enjeksiyon Testi: Bu tedavi metodunda; ereksiyona sebep olmak adına penise erektil ilaç enjekte etmeyi içermektedir. Ardından alanında uzman bir hekim, fonksiyon kaybı adına fizyolojik bir sebep olup olmadığını belirlemek adına ereksiyon süresini ve sertliğini ölçer.

Erkeklerde İktidarsızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde iktidarsızlık probleminde bozukluğun tedavisi adına uygun teşhis konulduktan sonra yapılmalıdır. Bununla beraber;

- Alkol tüketimi kontrolünün yapılması, sigara tüketiminin en aza indirilmesi ve sürekli egzersiz programı içeren yaşam stilinin geçirilmesi,
- Halk dilinde sertleşme ilaçları şeklinde bilinen ilaçların kullanılması mutlaka olarak hekim kontrolünde yapılmalıdır. Erken boşalmayı ve hormonal bozukluğu geciktirici ilaçlar, tedavilerde yer almaktadır.
- Eksternal tedavi uygulamaları içerisinde yer alan ESWT ile şok terapi ve vakum cihazıyla iktidarsızlık sorunu çözülebilir.
- Mutluluk çubuğu şeklinde bilinen damarsal ameliyatlar ve penil protezler de iktidarsızlık problemi adına tercih edilen tedavi metotlarıdır.
- İktidarsızlık tedavisi için penisin sertleşmesi adına sertleşme sağlayıcı enjeksiyonlar yapılabilir.

 

False