GeriSağlık Erkeklerde hormon bozukluğu neden olur, nelere yol açar ve belirtileri nelerdir? Hormon bozukluğu tedavisi süresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Erkeklerde hormon bozukluğu neden olur, nelere yol açar ve belirtileri nelerdir? Hormon bozukluğu tedavisi süresi

Erkeklerde hormon bozukluğu neden olur, nelere yol açar ve belirtileri nelerdir? Hormon bozukluğu tedavisi süresi

Kan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.

Son yıllarda hormon bozukluğu kadın ve erkeklerde sıklık ile karşılaşılmaktadır. Hormonlar beden işleyişini belirler. Hormonların sürekli olarak belirli seviyede tutulması gerekmektedir. Hormon bozukluğunda beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.

Erkeklerde Hormon Bozukluğu Neden Olur, Nelere Yol Açar?

Bir insanın sağlıklı yaşayabilmesi için hormon seviyesi oldukça önemlidir. Hormonlarda ki değişimler hormon bozukluğuna neden olabilmektedir. Erkek çocuklarında göğüs büyümesi gibi belirtileri ortaya çıkabilmektedir. İnsanların yediği besinler oldukça önemlidir. Düzenli bir şekilde beslenilmesi gerekmektedir. Doğal olmayan beslenme şekillerinde hormon bozukluğu ortaya çıkabilmektedir.

Hormon bozukluğunun olmasına neden olan birçok neden olabilmektedir. Sağlıksız ve düzensiz beslenme, stresli yaşantı, kimyasallarla çok temasta bulunma gibi durumlar hormon bozukluklarına neden olabilmektedir. Kişilerin hormon dengesi zaman zaman değişiklik gösterebilmektedir. Stres düzeyinin artması, iyot eksikliği, yetersiz veya aşırı tiroit, diyabet haslıkları gibi birçok şey hormon bozukluğuna neden olabilmektedir.

Hormon Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Hormon bozukluğuna sahip olan hastalarda birçok farklı şekilde belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Hormon bozukluğunda en çok olan belirtiler ise şu şekildedir:

Kilo kaybı,

Kemiklerin zayıflaması,

Kilo alma,

Sinirli veya endişeli davranışlar,

Susuzluk,

Soğuk ve de sıcağa duyarlılık,

Depresyon,

Kan şekeri yoğunluğundaki değişkenlikler,

Nedeni belli olmayan terleme,

Kuru cilt ve bunla beraber deri döküntüleri,

Uyumada zorluk çekme,

Kısırlık,

Saçlarda incelme,

Sürekli şişkinlik hissetme,

Yüzün şişmesi,

Göğüs bölgesinde hassasiyet oluşması,

Bulanık görme,

İştahsızlık,

Kan basınca ki değişiklikler,

Baş ağrısı,

Hormonların Doğal Yolla Dengelenmesi:

Erkeklerde hormon bozukluğuna neden olan birçok sebep bulunmaktadır. Asıl nedenler arasında, stres, diyabet, kötü beslenme, kilo gibi nedenler yatmaktadır. Günümüzde hızlı ve kötü yaşam tarzlarından dolayı hormon bozuklukları oldukça fazla olmaktadır.

Yeterli protein tüketmek oldukça önemlidir. Yenilen her öğünde yeterli derecede protein alınmalıdır.
Rafine karbonhidratından kaçınılması gerekmektedir. Günlük yaşantınızda karbonhidrat alınımın azaltılması gerekmektedir. Sağlıklı yağlar tüketmek oldukça önemlidir. Bu sayede insülin direnci düşer kendinizi tok ve memnun hissedersiniz. Düzenli şekilde spor yapmakta oldukça önemlidir. Spor kas kütlesini de koruyacağından dolayı kişinin hayatını olumlu bir şekilde etkileyecektir. Stres seviyelerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. Stresler hormonlara zarar verebilir.

Hormon Bozukluğu Tedavisi ve Tedavi Süresi Nedir?

Erkeklerde olan hormon bozukluğunun birçok nedeni olabilmektedir. Hormon bozukluğunun tedavi edilmesi mümkündür. Erkeklerin vücudunda olan östrojen ve testosteronların düzeyi oldukça önemlidir. Hormonal bozukluklar genellikle östrojen ve testosteron hormonlardan dolayı olmaktadır. Bu iki hormonların insan vücudunda dengede tutulması gerekmektedir. Yaşlanan erkeklerde testosteron üretimi azalmaktadır. Bununla birlikte östrojen hormonu artar. Böylece erkeklerde östrojen ve testosteron dengesizliği ortaya çıkar. Hormonal bozukluğa neden olan bu durum birçok soruna neden olabilmektedir.

Eğer bir erkekte östrojen hormonu baskın ise prostata neden olabilir. Vücut içerisinde düşük testosteron seviyesi depresyon gibi psikolojik bozukluklara neden olabilmektedir. İnsülin direnci, obezite gibi çeşitli sorunlara neden olabilmektedir.

Erkeklerde olan hormon bozuklukları için kişiye özel tedavi planlaması yapılmaktadır. Yaşlandıkça görülen hormon bozukluğunda yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekebilmektedir. Kiloyu koruma, egzersiz yapma, doğru beslenme gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Hormon bozukluğu ile ilgili bir durum gözlemlendiğinde ürolog doktorlar tarafından yardım alınması gerekilmektedir.

 

 

False