GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda kaşıntı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kaşıntıya ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda kaşıntı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kaşıntıya ne iyi gelir

Çocuklarda kaşıntı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kaşıntıya ne iyi gelir

Kaşıntı insanları zor duruma sokan oldukça kötü bir his olmaktadır. Kaşıntının pek çok farklı nedeni olabildiği gibi çocuklarda görülme olasılığı da yüksektir. Çocuklarda kaşıntının olması bazı sağlık problemlerin habercisi olabileceği için doktora danışılmasında yarar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda kaşıntı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda kaşıntıya ne iyi gelir? Sizlere kaşıntının nedenleri ve nasıl tedavi edileceği ile ilgili bilgileri detaylıca derledik.

 

 Çocuklarda görülen kaşıntı farklı bölgelerde görülebilmektedir. Vücudun farklı yerlerinde görülen kaşıntının nedenlerine göre ise bir tedavi uygulanmaktadır.

  Çocuklarda Kaşıntı Neden Olur?

  Sağlıklı kişiler günde yaklaşık olarak 100 kez kaşınmaktadır. Kaşınma doğal bir dürtü olup çoğu zaman görülebilen bir durumdur. Fakat bazı durumlarda ağrı gibi rahatsız edici olabilmektedir. Bu durum sonucunda altta yatan nedenlere bakılmakta ve tedavi uygulanmaktadır. Kaşıntı çocuklarda da görülebilen bir durumdur. Çocuklarda kaşıntının nedenleri ise şunlar olabilir:

  - Virüs, bakteri, parazit veya mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak görülen kaşınma

 - İlaç kullanımına bağlı olarak görülen kaşınma

 - Cilt hastalığı veya şeker hastalıklarına bağlı olarak görünen kaşınma

 - Karaciğer ve böbrek hastalıkları nedeniyle oluşan kaşınma

 - Lösemi veya lenfoma gibi kan hastalıkları

 - Alerjik durumlar çocuklarda kaşıntının nedenleri arasındadır.

 - Çocuklarda görülen isilik

 - Deride görünür bir şey yok ise uyuza bağlı olarak kaşınmalar görülebilir.

  Kaşıntının en önemli nedenlerinden birisi de cildin kuruluğudur. Özellikle çok sıcak su ile banyo yapılması veya sert alkali sabunlar ile duş alınması deride bozulmaya neden olmakta ve deri kuruluğuna neden olmaktadır. Bu nedenle de çocukların vücutlarında kaşıntılar olabilmektedir.

  Çocuklarda Kaşıntı Nasıl Geçer?

  Çocuklarda kaşıntının nedenlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Özellikle uzun süreli geçmeyen kaşıntılarda mutlaka bir doktora götürülmesinde yarar vardır. Kaşıntı tedavisi zor ve uğraştırıcı bir tedavidir. Burada çocukların evde tedavi olması gerekir. Ayrıca herhangi bir bakteri veya virüs nedeniyle oluşan kaşıntılarda bulaşma ihtimali de bulunduğundan dikkat edilmesi gerekir.

  Bunun dışında çocuklarda en çok kaşıntı nedeni alerjik reaksiyonlar olmaktadır. Alerjik çocuklarda kaşıntı görülme olasılığı oldukça yüksektir. Alerjik çocuklarda kaşıntının olmaması için alerjenden uzak durulması gerekir. Bununla beraber alerjik kaşıntıların tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  - Alerjene özgü tedaviler

 - Kontrol edici ilaçlar

 - Kortizon ilaçları

 - Kurtarıcı ilaçlar

 - Diğer ilaçlar

  Çocuklarda Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

  Cilt üzerinde kaşıntıya veya kızarıklığa neden olan birçok alerji türü bulunmaktadır. Cilt üzerindeki kaşıntıdan kurtulmak için ilk olarak buna neden olan alerjenin bulunması gerekir. Daha sonra çocukların bu alerjene kesinlikle temas etmemesi gerekmektedir.

  Alerjenleri tespit etmek oldukça zordur. Bu nedenle bağışıklık sistemini baskılayıcı alerji ilaçlarından faydalanılmaktadır. Doktorlar çocuklara bunun için bir ilaç verdiyse ilk olarak bu ilaçlar kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuklarda kaşıntıya iyi gelen başka yöntemler de bulunur. Fakat bu yöntemler denenmeden önce doktora danışmak gerekmektedir. Çocuklarda kaşıntıya iyi gelen yöntemler şunlardır:

  - Kaşıntının olduğu bölgeye soğuk uygulaması yapılabilir.

 - Kaşıntı için aleo vera jel kullanılabilir.

 - Avokado kabuğunun kaynatılması ve kaşınan bölgeye sürülmesi kaşıntıya iyi gelmektedir.

 - Kaşıntı ve kızarıklık için karanfil yağı da kullanılabilir. Fakat karanfil yağının badem yağı ve zeytinyağı gibi bir taşıyıcı ile karıştırılması gerekmektedir. Bununla birlikte bu karışımın çok fazla uygulanmaması önerilmektedir.

 - Kaşıntıya iyi gelen diğer bir yöntem ise Hindistan cevizi yağıdır.

  Tüm bu yöntemler kaşıntılara iyi gelmektedir. Fakat bunlardan herhangi birini denemeden önce mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekmektedir.

 

False