GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda kasık ağrısı neden olur ve neyin belirtisi olabilir? Çocuklarda kasık ağrısına ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda kasık ağrısı neden olur ve neyin belirtisi olabilir? Çocuklarda kasık ağrısına ne iyi gelir

Çocuklarda kasık ağrısı neden olur ve neyin belirtisi olabilir? Çocuklarda kasık ağrısına ne iyi gelir

Çocuklarda kasık ağrısı, kasılma, travma, gaz sancısı gibi nedenlere bağlı olarak gelişen ağrı türüdür. Alt karın, iç uyluk, üst uyluk bölgesinin birleşim yerine kasık denmektedir. Kasık ağrısı görülen çocuk vakit kaybetmeden doktora gösterilmelidir. Yapılacak tahlil ve tetkiklere göre de tedavi edilmelidir. Çocuklarda kasık ağrısı neden olur ve neyin belirtisi olabilir? Çocuklarda kasık ağrısına ne iyi gelir ayrıntıları ile derledik.

 

 Kasık ağrısı, çocuklarda sıklıkla görülmektedir. Kasık ağrısı travma, gaz sancısı ya da başka nedenlere bağlı da gelişebilmektedir. Çocuklarda sık görülen kasık sorunlarından biri de kasık fıtığıdır. Kasık fıtığının ağrılı olmadığı bilinse de ilerleyen ve tedavisi geciken fıtık ağrı yapabilmektedir. Hangi türden olursa olsun çocuklarda kasık ağrısı ciddiye alınmalıdır.

   Çocuklarda Kasık Ağrısı Neden Olur Ve neyin Belirtisi Olabilir?

  Çocuklarda kasık ağrısına, kasık fıtığı sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalar her yüz çocuktan 1 ile 5’inde kasık fıtığı görüldüğünü ispatlamaktadır. Kasık bölgesi cerrahi işlemleri arasında bulunan kasık fıtığı kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Kasık fıtığı tedavisinde de her hastalıkta olduğu gibi erken tanı ve müdahale çok önemlidir. Kasık ağrıları, yorgunluğa ve travmaya bağlı olarak da gelişebilmektedir. hangi türden olursa olsun kasık ağrıları sebepleri araştırılmalıdır.

  Çocuklarda kasık fıtığı; çocuğun çok ağlaması, katılarak gülmesi, gazlı bir çocuk oluşuna bağlı olarak meydana çıkabilmektedir. Ayrıca ailesinde fıtık öyküsü olanlarda görülme sıklığı daha fazladır.

  Bu nedenle çocuklarda kasık ağrısı görüldüğünde, kasık fıtığı düşünülmelidir. Tıbbi olarak İnguinal herni denilen kasık fıtığı karın iç zarı sorunlarından da oluşabilmektedir. Erken tanı bütün hastalıklar için çok önemlidir.

  Kasık ağrısı belirtileri arasında;

 Kasık fıtığı belirtisi cildin altında hissedilen içi gaz dolu şişliktir. En belirgin özelliği ağrısız oluşudur. Kız ve erkek çocuklarda farklı şekilde görülebilmektedir. Kız çocuklarında sadece kasıkta görülen kasık fıtığı, erkeklerde kasıkta görülebildiği gibi keseye doğru da uzayabilmektedir.

  Çocuklarda Kasık Ağrısına ne iyi Gelir?

  Çocuklarda görülen kasık ağrılarına en iyi gelen dinlenmektir. Vücudun rahatlaması ağrıyı hafifletecektir. Kasık bölgesi sıcak tutulmalı, bu da ütüyle ısıtılan havlu şeklinde olabilmelidir. Kesinlikle sıcak su torbası konamamalıdır. Ayrıca lavanta çayı, rezene çayı gibi sıcak içeceklerden de oldukça rahatlama sağlanabilecektir. Çocuklarda kasık ağrıları doğru tanı ve tedavi yöntemiyle kısa sürede geçmektedir. Fakat başka hastalıkların belirtisi olarak meydana çıkan ağrıların da hemen nedeni araştırılmalıdır.

  Kasık ağrıları nedenleri arasında geciken kasık fıtığı da olabilmektedir. Olağan koşullarda ağrı yapmayan ve sadece şişlik olarak görülen kasık fıtığı geciktiğinde ağrılı ve patlamaya kadar gidebilmektedir. Kasık ağrıları çocuklarda oldukça sık görülebilmektedir. Kasık fıtığı da kasık ağrılarına neden olabileceği gibi aile faktörü de çok önemlidir. Ailesinde fıtık olan çocuklar arasında yapılan araştırmaya göre her dokuz(9) çocuktan birinin böbrek hastası olduğu bir gerçektir.

  Erkek Ve Kız Çocuklarda Kasık Ağrıları

  Kasık ağrıları kız ve erkek çocuklarda farklı şekilde görülebilmektedir. Kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında kasık ağrıları 3, 10 kat arasında değişmektedir. Kasık ağrısı kız çocuklarında adet dönemlerinde oluşabileceği gibi vajinal enfeksiyonlara bağlı da gelişebilmektedir. Yumurtalıklarla ilgili sorunla ve travmalara bağlı da oluşabilmektedir.

  Kasık ağrıları koşma, çeşitli travmalar ve kasılmalara bağlı olarak görülebilmektedir. Neden fark etmeksizin ağrının teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda görülen kasık ağrıları üreme organlarına bağlı olabilir. Hiç bilinmeyen bir nedenle de kasık ağrısı yaşanabilmektedir. Doktorun önereceği tetkik ve görüntüleme yöntemleriyle teşhis ve tedavi yapılmalıdır. Çocuklarda kasık ağrısı dinlenerek ve sıcak bitki çaylarıyla hafifletilebilse dahi acilen tıbbi tedavi alınmalıdır.

 

 

False