GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır

Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır

Salgın hastalıklar arasında en çok ismi geçenlerden birisi griptir. Bulaşıcı olan hastalığın görülme olasılığı ise oldukça yüksektir. Sadece yetişkinlerde olmayıp her yaştan insanda görülen gribe karşı önlem alınması çok önemlidir. Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır ayrıntıları ile derledik.

 

Çocuklarda meydana gelen gribin neticesinde anne ve babalar çok fazla telaşa kapılmaktadırlar. Çünkü çocuk grip olduğu zaman yeme ve içmesi azalacaktır. Bunun ardından güçsüz düşen bünye çocuğu çok olumsuz etkilemeye başlar. Tabi bu duruma önceden engel olma şansıda bulunmaktadır. Bunun için çocuklara yapılan grip aşısı bulunmaktadır. Bu aşının işe yarayıp yaramadığı ve ne zaman yapılması gerektiği sıkça sorulan sorulardan birisidir.

 Grip Nedir?

 Çocuklarda grip aşısı ile ilgili merak edilen sorulara geçmeden önce gribi bilmenizde yarar vardır. Tabi grip hakkında neredeyse her insanın bilgisi vardır ancak bu hastalığın bilimsel bir tanımı olduğu da bilinmektedir. Buna göre grip, influenza adı verilen virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere her insan gribe yakalanabilir.

 Gribin en yaygın belirtileri ise öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, titreme ve yorgunluktur. Her yıl milyonlarca çocuğun grip olması durumun ciddi olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı akıllara hemen grip aşısı gelmektedir.

 Çocuklarda Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?

 Grip aşısının çocuğa ne zaman yapılacağını bilmek gerekir. Buna göre grip aşısı çocuğa 6. aydan itibaren yapılmaya başlanır. Ayrıca yapılacak olan grip aşısı her yıl tekrardan yapılmalıdır. Çünkü değişkenlik gösteren grip virüsü için her yıl yeni bir aşı ortaya çıkmaktadır. Doğal olarak çocuğun yapılacak olan aşısını her yıl yenilemek tavsiye edilmektedir.

 Ayrıca çocuğa 9 yaşından önce grip aşısı ilk defa yapılacaksa eğer 2 doz şeklinde ve 29 gün arayla uygulanması gerekir. Diğer türlü aşının etkisi olmayacaktır. Bunun yanında çocuğa yapılan grip aşısı o çocuğu tüm sezon boyunca korur. Diğer sene yeni aşı yapılması gribe karşı yeni bir koruyuculuk anlamına gelir.

 Grip aşısı hakkında bilinmesi gereken önemli detaylar ise şöyledir;

 - Grip aşısının koruyuculuğu aşının yapıldığı günden itibaren 2-3 hafta sonra başlamaktadır.

 - Yapılacak olan aşılama Eylül-Ekim dönemi gelmeden bitmelidir.

 - Geç kalınmış veya o yıl aşı yapılmamış olan çocuklara Aralık ayı sonlarına gelmeden aşı yapılması yararlı olacaktır.

 Çocuğuna grip aşısı yaptırmak isteyen aileler yukarıda yer alan bilgiler ışığında hareket edebilirler. Tabi grip aşısını uygun olan sağlık kuruluşlarında yaptırmak çok önemlidir. Ayrıca 6 aydan küçük olan ve grip aşısına karşı alerjisi olan kişilere aşı yapılmaması gerekir.

 Çocuğa Grip Aşısı Yapılmalı mıdır?

 Her insanda ortaya çıkma ihtimali olan gribin destekleyici tedaviler ile sonlanma ihtimali yüksektir. Zaten çoğu grip birkaç gün sonra etkisini kaybederek bitmektedir. Burada önemli olan riskli grupta yer alan çocuklara grip aşısı yaptırmaktır.

 Bağışıklık sistemi zayıf olan, kronik hastalığı ve astımı bulunan kişiler riskli gruptadır. Ayrıca metabolik hastalıkları olanlar, karaciğer hastalığı bulunanlar ve daha birçok hastalığa sahip olanlar riskli grubu oluşturmaktadırlar. Bundan dolayı bu tarz durumları olan çocuklara grip aşısı yaptırmak doğru bir davranıştır.

  Zaten grip aşısı yapılacak olan çocuğun durumu önceden belirlenmelidir. Yani çocuğun grip aşısına karşı alerjisi olmaması gerekir. Çocuğun 6 aylıktan bükük olması lazımdır. Ayrıca Şiddetli yumurta alerjisi olanlara da grip aşısı yapılmaz. Bunun dışında yer alan çocuklara güven içerisinde grip aşısı yapılabilir.

 

 

 

False