GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda geçmeyen öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda geçmeyen öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir

Çocuklarda geçmeyen öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir

Öksürük yetişkinlerde görülebildiği gibi çocuklarda da görülebilmekte olan bir rahatsızlıktır. Özellikle geçmeyen öksürüklerin oldukça rahatsız edici olabileceği gibi ailelerinde endişelenmesine yol açacağını söylemek mümkün olmaktadır. Çocuklarda geçmeyen öksürük neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda geçmeyen öksürüğe ne iyi gelir ayrıntıları ile derledik.

 

 Çocuklarda görülebilen rahatsızlıklardan birisi de geçmeyen öksürük olarak ifade edilebilir. Çocuklarda geçmeyen öksürük farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. En sık rastlanılan sebebinin ise viral üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.

  Çocuklarda Geçmeyen Öksürük Neden Olur ve Nasıl Geçer?

  Çocuklarda geçmeyen öksürüğün farklı nedenleri olabildiğini söylemek de mümkündür. Geçmeyen öksürüğün çocuklarda bir hastalık habercisi olabileceği bilinmektedir. Çocukların günlük hayatını olumsuz bir şekilde etkileyen ve 1 aydan daha uzun süren öksürüklerin başka bir hastalık belirtisi olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Öksürük, solunum yollarının korunmasına yönelik olan gerçekleştirilen bir refleks olarak ifade edilebilir.

  Öksürük eğer 4 haftadan daha kısa süreliyse genel olarak viral enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelmektedir. 4 haftayı geçen öksürüklerin başka bir hastalığa dair önemli bir belirti olabileceğini söylemek de mümkün olmaktadır. Aileler ise çocuklarda öksürük oluşumuna neden olan etkenlere dikkat etmelidir. Öksürüklerin uzun sürmesi durumunda ise çocukların bir muayeneye girmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiği ifade edilebilir.

  Uzun süren öksürüklerin geçmesi için evde uygulanabilecek doğal yöntemlerin etkili olabileceği gibi aynı zamanda bazı ilaçların kullanılması da gerekebilmektedir. Genel olarak öksürük tedavisi için; dekonjestanlar, antihistaminik ilaçlar, balgam sökücü ilaçlar ve öksürük ilaçlarının kullanıldığını söylemek mümkün olmaktadır.

  Çocuklarda görülen öksürüğün geçmesi için iyi gelebilecek olan bazı yiyecekler ve içecekler bulunmaktadır. Bunlar; tavuk suyu çorbası, ayva, limon, bal limon karışımı, karabiber, incir, soğan, zencefil, bal, kuşburnu ve ananas olarak ifade edilebilir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi ise öksürüğü tamamen geçirmese bile hafifletici bir etkiye sahip olacaktır. Sıcak ve soğuk buhar uygulaması da öksürüğe karşı iyi gelmektedir.

  Çocuklarda Geçmeyen Öksürüğe Ne İyi Gelir?

  Çocuklarda dört haftayı geçen öksürükler, uzun süreli öksürük olarak bilinmektedir. Özellikle geçmeyen öksürüklere iyi gelen birçok yöntem bulunduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Genel olarak öksürüğün geçmesi için evde uygulanabilecek olan doğal ve bitkisel yöntemlerin olduğu ifade edilebilir. Boğazı yumuşatarak öksürüğün geçmesini sağlayan bir etkiye sahip olduğu bilinen en etkili yiyeceklerin bal ve pekmez olduğu ifade edilebilir.

  Evde kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz karışık bitki çayı da öksürüğün geçmesine fayda sağlayacaktır. Hazırlayacağınız karışık çayın içerisine ekleyeceğiniz limon, ıhlamur, karanfil ve tarçın öksürüğe karşı iyi gelecektir. Aynı zamanda ayva ve ıhlamur çayı da öksürük için oldukça faydalı bir çay olarak bilinmektedir. Boğaza iyi gelen bir diğer yöntem ise tereyağı ve pekmez tüketimi olarak ifade edilebilir.

  Geçmeyen öksürüklerde ilaç kullanımından önce bitkisel yöntemlerin kullanılması sıklıkla tercih edilmektedir. Çocuklarda geçmeyen öksürüğe karşı pekmez ve karabiber tüketilmesinin de fayda sağlayacağını söylemek mümkün olmaktadır.

  Ani olarak gelişen ve sürekli devam eden öksürüklerin geçmesi için ise çocuklara ılık ballı su içirilmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklarda burun tıkanıklığı olması durumunda öncelikli olarak öksürüğün geçmesi için burun tıkanıklığının açılması gerektiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Boğazda oluşabilecek enfeksiyonlar için ise tuzlu su ile gargara yapılmasının fayda sağlayacağı söylenebilir.

  Evde uygulanan yöntemlere rağmen devam eden öksürüklerde ise doktor kontrolünde ilaç kullanımının gerekli olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öksürük ilaçlarının dışında kullanılacak olan boğaz pastillerinin de fayda sağlayacağını söylemek mümkün olmaktadır.

 

False