GeriBebek Sağlığı Bebekler ne zaman konuşur? Bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebekler ne zaman konuşur? Bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi

Bebekler ne zaman konuşur? Bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi

Bebekler ne zaman konuşur sorusu, anne babaların merak ettiği konulardan biri. Çocuklarda dil gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve ömür bou devam eder. Bebeklerin her ilk hareketinde olduğu gibi ilk sözler de ebeveynlerini heyecanlarıp mutlu ediyor. Bebeklerin iletişim süreci aydan aya farklılıklar gösterir. Peki bebekler ne zaman konuşur? İşte bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi...

Dil gelişimi; seslerin, sayıların ve kelimelerin öğrenilirek saklanması ve kurallara uygun olarak dilin kullanılması yeteneğidir. Dil gelişimi her bebekte veya çocukta aynı hızda gelişmemektedir. Bu noktada bireysel farklılıklar vardır. Peki bebekler ne zaman konuşur? Psikolog Sena Karabiber, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

BEBEKLER NE ZAMAN KONUŞUR?

Bebekler doğdukları andan itibaren çevredeki sesleri duyar ve onları anlamaya çalışır. Buna karşılık vermesi ise gelişimine göre değişir.

Çocuklar 1 yaşından itibaren tek sözcük dönemine girer. Genellikle ilk anlamlı konuşmalar dede, mama, baba gibi tek sözcüklerden oluşur.

18. aydan itibaren de iki sözcüklü kelimeler kullanmaya başlar. Bu süreçte "Anne gel, araba git, baba aç" gibi kelimeleri etkili bir şekilde bağlayamasa da anlam ifade eder. .

Çocuklar 2-3 yaş dönemine denk geldiğinde ide 3-4 kelimelik anlamlı cümleler kurmaya başlar. 3 yaştan itibaren de sosyalleşmeyle birlikte kelime haznesinin de gelişmesi beklenir. Kendini ifade edebilir, duygu ve düşüncelerini anlatabilir.

5 yaşında sonra da kullandığı dil artık yetişkin dili gibi olur. Yaklaşık 2000 kelime kullanabilir, 8-9 yaşlarına geldiğinde ortalama 3000 kelime kullanmaya başlar.

False