Afyon notları

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

88 Süleyman

Baba'nın parti liderliği döneminden ünlü bir sözü vardır: ‘‘Benim işçim, benim köylüm, benim esnafım, benim memurum, benim çiftçim. Düşün peşime.’’

Biz de düştük Demirel'in peşine; il, ilçe demeden koşturuyoruz.

Afyon'daki ilk durağımız Baba'nın mezun olduğu Afyon Lisesi... Yol boyunca mavi önlüklü ve özel üniformalı öğrenciler tempo tutuyor:

‘‘Türkiye seninle gurur duyuyor.’’

Demirel, lise bahçesinde duygulanıyor. Bir ara göz göze geliyoruz; ‘‘Yakınıma gel, uzak durma’’ diyor. Ve hemen arkasına oturuyorum. Sohbetimiz başlıyor:

‘‘Bunca yıl sonra nasıl bir his burada bulunmanız?’’ diye soruyorum.

‘‘60 sene oldu... Dile kolay. İnsan o günleri unutamıyor. Unutmak bir yana, sanki yeniden yaşıyor.’’

Mekteb-i İdadi-i Mülki Afyon Lisesi 103. yıl anı defterine şunları yazıyor Baba:

‘‘Bir asrı aşan süredir ülkemizin ve milletimizin hizmetine binlerce genci sunan ilim ve irfan yuvamız Afyon Lisesi'nin yeni tesisleri hayırlı olsun. Öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi sevgiyle kucaklıyorum. Afyonlu hemşerilerime sevgi ve saygılar...’’

Altında ‘S. Demirel’ imzası ve anlamlı bir ek:

‘‘Afyon Lisesi Öğrencisi -88- 1937-38, 1940-41 Afyon Ortaokulu ve Lisesi Mezunu.’’

Defteri isteyince gülüyor:

‘‘Al bakalım. 88 Süleyman, bu liseden mezun oldu.’’

Demirel, bu duygularını konuşmalarına da yansıtıyor:

‘‘Sevgili gençler, sevgili öğretmenlerim, 60 yıl önce bu taş binada ben de sizin gibiydim. Zor yıllardı. Bu bahçe çamur içindeydi. 50 yıl bu ülkeye hizmet ettim. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak huzurunuzdayım. Denize döktüğümüz düşmanlar gibi, bu vatanın her köşesindeki cehalet, yoksulluk ve çaresizlik düşmanlarını da söküp atacağız. Bu, okuyarak olur. Bütün çocuklarımız okuyacak. Yanlış bunun neresinde?’’

Demirel, konuşmadan sonra kulağıma eğilerek, ‘‘8 yıl tartışmasını köşende tamamlamışsın. Eyi olmuş’’ derken, Çiller'e de taşını atıyor.

Baba, 30 derslik, 6 laboratuvar ve spor salonu olan lise ek binalarını hizmete açtıktan sonra Özdilek Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin de açılışını yaptı. Oradan Jeotermal Isı Merkezi'nin, daha sonra da Oruçoğlu Ayçiçek Yağı Fabrikası'nın açılış törenlerine katıldı.

Okul açmak Baba'nın en büyük keyfi. Yüksel Varlı İlköğretim Okulu, Kocatepe Üniversitesi'nin spor salonu ve kütüphanesini de hizmete açtıktan sonra şöyle dedi:

‘‘Milli Eğitim Bakanlığı, 2 bin 500 dersliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Önceki gece İstanbul Büyük Kulüp'te 50 okul vaadi aldık. Yani 1000 dersliğini hallettik. Devlet-millet işbirliği buna denir.’’

Afyon da az değil. Bir trilyon üç yüz milyar liralık bağış toplandı Afyon'da. Kim yaygara yaparsa yapsın, 8 yıllık kesintisiz eğitimin sorunları bu işbirliği sayesinde kısa zamanda çözümleneceğe benziyor.

Baba da buna seviniyor.

Yazarın Tüm Yazıları