Afyon da bir Çanakkale’dir

HÜRRİYET Treni dün Afyonkarahisar’daydı. Bazı illerin aksine AKP’li Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, arkadaşlarımızı ziyaret etmiş, sohbetler yapmışlar.

Haberin Devamı

Biz yoktuk Afyon’da... Balıkesir’den sonra yine olmak istiyoruz trende. Öğleden sonra Afyon’dan gazeteci dostumuz Mehmet Emin Güzbey aradı.
Kendisini, polis tarafından Eyüp’te öldürülen gazeteci Metin Göktepe’nin Afyon’daki duruşmalardan tanırız. Gelmediğimizi anlayınca “Abi beni dinler misin?” dedi. “Tabii” dedik. Afyon’u tanıyalım:
“İlk önce şunu vurgulamak isterim Sayın Bayer. Afyon hak ettiği bir noktaya gelemedi. Kurtuluş Savaşı’nın ve dolayısıyla Cumhuriyet’in kazanıldığı bu topraklar, maalesef Çanakkale kadar bilinmiyor, değer görmüyor” dedi.
Güzbey önce bu değerleri sıraladı:
“Ürgüp ve Göreme’yi aratmayacak güzellikteki Frig bölgemizde tanıtım eksikliğinden dolayı bilinmiyor. Bilir misiniz, Afyon’da flamingo kuşlarının, yaban geyiklerinin ve yılkı atlarının var olduğunu? Akdağ Kanyonu’nu görmenizi isterim. Dünyanın en önemli arkeolojik eserleri Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’nde yer almaktadır. Ünü Avrupa’da yayılan termal turizmi, ne yazık ki, havaalanının olmaması nedeniyle gelişemiyor. Roma’daki ünlü katedralin mermerleri Afyon’un ünlü mermeridir. İtalyanlar bizden aldıkları blok mermeri, işleyerek Araplara ve Amerika’ya ihraç ediyorlar. Çin kütük aldığı mermeri, ülkesine götürmeden denizde işleyip dünyaya satıyor.
Dünyaca ünlü Kızılay maden suları Afyon’da çıkıyor. Yumurta borsası Afyon’da... Et üretiminde Afyon önde olan bir-iki ilden biri ancak ithalat karşısında o da gerilemeye başladı.
Sucuk ve kaymaktan söz etmeye gerek yok. Tüm bu imkânların ve değerlerin tanıtılabilmesi için maalesef Afyon’u idare edenlerin gereken özveriyi ve çabayı gösterdikleri söylenemez.”
Nisan ayındaki Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nden sonra bugün de Afyon Caz Festivali başlıyormuş... Bir hafta sürecek. Afyon’un her şeyi olan müzik öğretmeni Hüseyin Başkadem’e buradan selam...

Haberin Devamı

Nüfus şişirmesi Afyon’u küçültmüş

GELELİM siyasete... Gazeteci Güzbey çarpıcı bir noktaya değiniyor:
“Afyon’ın siyasi geçmişine baktığınızda hep sağ partilerin ağırlıklı olduğunu görürsünüz. Eskiden 7 olan milletvekili sayısı 5’e düşmüş. O kadar göç vermemesine rağmen 2 milletvekili kaybetmesinin asıl nedeni belediyelerin İller Bankası’ndan nüfusa göre aldıkları aylık kaynağın miktarını daha fazla alabilmek için nüfuslarını şişirmeleri.
Adrese dayalı sisteme geçildiğinde gerçek nüfusun ortaya çıkmasıyla iki milletvekilini de kaybettik.
2007’de AK Parti 5; MHP ve CHP de birer milletvekili çıkarmıştı.
Afyon Belediye Başkanlığı AKP’nin elinde bulunurken, üç büyük ilçesini MHP kazanmıştı.”
Başbakan Erdoğan’ın kalabalık mitinginin ardından Kılıçdaroğlu’nun yaptığı mitingde de çok kalabalıkmış; benim gibi herkesi şaşırttı diyebilirim. Devlet Bahçeli’nin mitingi ise bugüne kadar yaptığı mitinglerin en az kalabalık olanıydı. MHP’nin baştan beri keyfi yoktu; ama kaset olayı patlayınca, eski MHP’liler başta olmak üzere herkes kampanyaya sarılarak harıl-harıl çalışıyor.
Afyon’un en ağırlıklı ili Dinar ama 25 yıldır milletvekilsiz. MHP 2. sıra adayını bu bölgeden seçti. AKP de 4. sırasını bu bölgeye ayırdı.
Gelelim CHP’ye... Referandumda % 34 hayır çıkmıştı. Bunda MHP’lilerin katkısı % 1 ya da 2’dir. Kalan oyların tamamına yakını CHP’liler tarafından verilmişti. Bu oran, sağ partilerden yana olan dengeyi biraz değiştireceğe benziyor.”
Listelere bakınca.. AKP’de ilk sırada yine Çevre ve Orman Bakanı Prof. Veysel Eroğlu, 2. sırada Sait Açba var. 3. sırada ise eski Konya Belediye Başkanı Halil Ürün’ü görüyoruz. Ürün’ü tanıyan tanır, demek ki Tayyip Bey yine ödüllendirmiş kendisini...
CHP’nin liste başında avukat Ahmet Toptaş ile ardında Hatice Gök var.
MHP’nin ilk iki sırasında, milletvekili Kemalettin Yılmaz ve Öncül Kazancı... CHP’nin 2. sıra ve AKP’in 4. sıra adayıyda Dinarlıymışlar. Yani seçimin kaderini Dinar belirleyecek.
Güzbey’e göre, AKP ve MHP ikişer milletvekili çıkarırsa sürpriz olmaz. CHP yine bir çıkarır. Aslında AKP’de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun çalışmaları da olmasa AKP, daha da gerileyebilirdi. Allah var, Veysel Bey tek başına çalışıyor, hizmetler vaat ediyor.”

Haberin Devamı

Hopa olayları neden çıktı

AKP Rize milletvekili Ali Bayramoğlu’na (bu dönem aday olmadı) saat 16.00’da aradığımızna “Neler oluyor?” diye sorduk. Başbakan Erdoğan dün sabah Batum’a geçmiş, Gürcistan Başbakanı Şaakaşvili ile birlikte, Sarp sınır kapısının Gürcistan tarafında yapımı tamamlanan tesislerin açılışını yapmış.
Bayramoğlu, henüz Trabzon’a geldiklerini Başbakan’ın da helikopterle miting alanına gelmekte olduğunu söyledi.
“Ne olduğunu bilmiyoruz henüz. Bir provokasyon olduğu anlaşılıyor. Ama ne olursa olsun, hoş değil duyduklarımız.
- Olayların başlamasına, bir AKP’li yöneticinin, taş atan bir gençle ilgili olarak “Hopalılar Ermeni” demesiyle başlamış...
- Hiç sanmıyorum, niye densin ki... Burada herkes kardeştir.
- Trabzonspor’un şampiyonluğu kaybetmesinin bölgede tansiyonu yükselttiği anlaşılıyor.
- Bunlar çok fazla bir şey ifade etmez. Hükümeti suçlu görmek kadar bir yanlış olabilir mi? Aksi olsaydı Sayın Başbakan, Kasımpaşa’yı düşürmez, Rize’yi şampiyon yapardı. Sporu siyaseten kullanmayı doğru bulmuyoruz.

Haberin Devamı

Hangi liderin aklına yatar

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, barajın yüzde 5’e düşürülmesini istedi.
Okurumuz Hıdır Ulağ’ın bir önerisi var:
“Sayın Kılıçdaroğlu, bu oranı niye % 4’e düşürmeliydi; bu oranda oy alan partilere de Hazine yardımı yapılacağı sözünü verseydi.
Şu anda yaklaşık oyları % 2 civarında olan BBP, HAS Parti, SP bu orana yükselmek için yükleneceklerdir. AKP de en az % 6 oy kaybedecektir. Bu mümkündür, gerçekleşecek bir öngörüdür.”

OY entrikacılığına dikkat!.. Muhtarlardaki adreslerinizi kontrol edin, başka isimler yazılabilir. Bu seçimde çok şey olacak... Evleriniz çoktan kontrol edildi; kahve ve broşür almayan yandı!

Yazarın Tüm Yazıları