Adaylık rekabeti CHP’yi çok sıkıntıya sokacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, listeye kimin girip girmeyeceğinin belli olmadığını söylerken, liste sonrasında kavga değil barışık bir CHP görmek istediği uyarısını yaptı partisinin adaylarına karşı...

Haberin Devamı

Bir aday adayının gecesinden izlenimler

Bu, çok önemli bir bir sorun. Adaylık rekabeti CHP’de tehlikeli bir noktaya sürükleniyor. Şimdiye kadar bu konuda ikili görüşme yapmadığı ve kimseye söz vermediği bilinen Kılıçdaroğlu’nun zorlu iki hafta geçireceği anlaşılıyor. Dilekçe veren aday adaylarından Genel Merkez’e dönük bazı iddiaların herkesi üzdüğünü belirtmeliyiz. Çok sayıda aday adayının ‘torpil’ aramak için ne gibi sıkıntılar çektiğini de yakından biliyoruz.

‘Coğrafi’ dengelerin çok iyi tutturulması, hele bölgecilik anlamında daha hassasiyet gerekiyor. Bu kadar çağrıya karşın kadınlara yine ‘kazık’ atılmaz.
Aksi halde CHP’de listeye giremeyenlerin neler yapacağını düşünemiyoruz bile...

Kılıçdaroğlu’nun uyarısına neden olan gelişmelerle örtüşen bir tabloya cumartesi akşamı bizzat tanık olduk. İstanbul’da AKM’ye karşı mücadelesi bilinen tiyatro sanatçısı Orhan Kurtuldu, Çorlu’da Silverside Hotel’de “Çağdaş bir Türkiye için ben de varım!” başlıklı bir yemekli toplantı düzenlemişti. Kurtuldu aynı zamanda Çorlu Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kurucusu... Mücadeleci bir kültür ve sanat adamı... Tekirdağ’dan aday adaylığı için başvuran 36 adaydan biri olmuş. Ne yazık ki, toplantıda Erdoğan Kaplan’ın dışında çağrılı oldukları halde öteki adaylar ile örgütlerden kimse gelmemişti. Sade partililerle ADD, ÇYDD üyeleri gibi
STÖ’ler oradaydı.

Balkan göçmenlerinin dışında ‘iç göçmen’ diye nitelenen Tokatlılar, Sinoplular ve Karadenizliler de gelmişlerdi, eşleriyle... Nüfusu 300 bine dayanan Çorlu’nun bağlı olduğu Tekirdağ ilinin seçilecek milletvekili sayısı 6’ya yükseldi. Genel Merkez, tüm üyelerle önseçim yapmayı kararlaştırdı, Edirne’deki gibi. Kırklareli’nde ise neden ‘delegeyle’ seçim vardır?

Biraz da, bir aday tanıtımı için başka bir geceydi, CHP bayrağı yoktu. Adaylık tartışması hiç olmadı. Herkes rejimle ilgili kaygılarını dile getirdi, Trakya’nın çevre sorunlarına değindi.

Kurtuldu’yu, aralarında Nedim Saban, DİSK Genel Başkanvekili Tayfun Görgün, eski Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Osman İnci, TEMA temsilcisi Hakan Dedeoğlu, Rumeli Konseyi Başkanı Prof. Semih Eryıldız, Deniz Gezmiş’in abisi Bora Gezmiş (İstanbul 3. bölgeden aday adayı), neden gözaltına alındığını kendisi dahi anlayamayan İÜ İktisat Fakültesi’nden Serdar Taşçı ile opera sanatçıları Zafer Ardaş, Ayten Telek; müzisyenler Aydın Karlıbel ve Renan Dilek de yalnız bırakmamıştı.

ODTÜ kökenli olan Prof. Eryıldız, “Bizler Türkiye’nin çimentosuyuz, ayırmak için değil birleşmek için bir araya gelip Türkiye’nin ve Rumeli’nin sorunlarını çözmek için toplanıyoruz ve devam edeceğiz” dedi.

68’liler Vakfı Başkanı Erdem Çankaya “68’lilerin dönmelerini, döneklerini kınıyoruz. Mustafa Kemal’in bıraktığı kalelerin ele geçirilmesine izin vermeyeceğiz” derken, Cumhuriyet Halk Evleri (CHE) projesinin koordinatörü işkadını Benan Baykal (İstanbul 2. bölge aday adayı), CHE’lerin sayısının 4’ü İstanbul’da 12’ye yükseldiğini ve bir evin de Çorlu’da açılacağı müjdesini verdi. Nedim Saban da şöyle konuştu:

“Orhan (Kurtuldu) olmasaydı, AKM alışveriş merkezi olacaktı... O parlamentoya giderse devletlu olmayacak, milletin sanatçısı olacaktır.”

- DİSK Başkanvekili Görgün “Binlerce kişi asgari ücretle çalışıyor, dünyanın en pahalı etini yiyor, en pahalı benzinini kullanıyor, buna rağmen pembe tablolarla kandırılıyor. Ne yazık ki, Türkiye’nin Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinden farkı kalmıyor. Cumhuriyet’in defteri dürülmek isteniyor” dedi.

Haberin Devamı

Yine çevre yine Trakya

Haberin Devamı

ESKİ Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Osman İnci, her zamanki gibi Trakya’nın çevresel duyarlılığına dikkat çekti ve “Trakya toprakları Orta Anadolu topraklarından dört kat daha fazla verimliliğe sahip. Çorlu’da katı atık tesisi kurmak Ergene Nehri’nden akan zehir kadar önemlidir. Biz burada bulunmazdan birkaç saat önce Ergene’den zehre karşı Uzunköprü’de bir miting yapıldı, aynı saatlerde İstanbul Kumburgaz’da Enerji AŞ’nin katı atık tesislerinin çevreye yaydığı koku etkisiyle bölge halkı yürüdü. Aynı firmanın bu tesisi Çorlu’da kurduğunda kimlerin zehirleneceğini hiç düşündünüz mü? Ben bununla mücadele için Kurtuldu’yu 12 haziran’da Meclis’te görmek istiyorum.”

Çorlu Belediye Başkanı CHP’li Ünal Baysan bu konuşmaları keşke dinleseydi.

Haberin Devamı

Çapan’a Kars’ta ‘sevgi yemeği’

CHP Teşkilat Başkanı Gürsel Tekin’in ‘düzeltilecek’ dediği Fikri Sağlar ile birlikte üyelik başvurusu reddedilen Dr. Gürbüz Çapan için Ardahan ve Kars’ın önde gelenleri ‘Çapan’a sevgi yemeği’ verdi. Kars’taki yemeğe iki ilin CHP’li belediye başkanları katıldı. Kars Arpaçay Belediye Başkanı Enver Akaya, bu buluşmanın CHP Genel Başkanı veya CHP Parti Meclisi’ne karşı bir tepki yemeği olmadığını belirterek, “Tamamen Çapan’a sevgi yemeğidir”; Çıldır Belediye Başkanı Nurettin Aygün “Çapan, Kars ve Ardahan’ın bir değeridir”; Damal Belediye Başkanı Gülcemal Fidan da “Çapan İstanbul’un varoşlarında bir kent oluşturmuştur. Köyden kente göç eden Karslı ve Ardahanlılara Esenyurt ve çevresinde ev sahipliği yapmıştır” diye konuşarak Çapan’ı CHP çatısı altında görmek istediklerini vurguladılar.

Haberin Devamı

Musa Serdar Çelebi AKP adayı

CHP’den Ankara 1. bölgeden eski Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, eski İl Başkanı Av. Levent Gök, Prof. Dr. Necdet Basa; İstanbul 1. bölgeden  Av. Ayça Betül Kını, 2. bölgeden eski yargıç ve avukat Ali Hadi Emre, Prof. Dr. Erol Köktürk, mimar Tülay Bal, Almanya’dan eğitimci Niyazi Şahin, eski Tekel Başmüdürü Aziz Kurt... Kırklareli’den TEMA Temsilcisi Hakan Dedeoğlu, Artvin’den işadamı Nuri Kemal Demirel, Samsun’dan Ertuğrul Çepni... Eski MHP’nin Avrupa Türk Federasyonu Başkanı Musa Serdar Çelebi AKP’den aday adaylığı için başvurdu. İstanbul Eski İl Gençlik ve Spor Müdürü Vedat Bayram MHP İstanbul’dan başvurdu.

Yazarın Tüm Yazıları