Açık renkliyseniz çok koyu gözlük takmayın

Gözlük koleksiyoneri ve gurusu Hakan San’la sohbete devam...

EMİNÖNÜ ÇİN MAHALLESİNİ GEÇTİ
“Bu piyasada iyi taklidin olmamasının sebebi, gözlüklerin fiyatının üretildiği hammadde ve cam kalitesiyle ilgisi olması. İnanın aynı kalitede taklitler olsa, fiyatları neredeyse aynı olur.
UV çok önem taşıyor. Günümüzde artık göz kırışıklığını önleyen, Melanin içeren gözlük camları bile mevcut. Gözlükte ucuz etin yahnisi gerçekten yavan oluyor.
Eminönü, New York’taki Çin Mahallesi’ni geçmiş durumda, çok güzel ve ucuz gözlükler bulmak mümkün. Eğer yurtdışına çıkıyorsanız, özellikle Manhattan Lower East Side’daki sokak gözlükçülerini tavsiye ederim, çok güzel modeller satıyorlar.
Ancak ‘Göz milyarlar kazandırır, milyarlar göz kazandırmaz’ diye bir tabir vardır, bizim ailenin sloganıdır. Göz çok önemli bir organımız, o yüzden ucuz gözlüklerden kaçınalım.”

TÜRKLER NEREDE HATA YAPIYOR?
“Yaratıcılıktan çok uzağız, kopyalamayı seviyoruz. Deli dolu giyinirsek tarz sahibi oluruz sanıyoruz, ilginç bir toplumuz. Sokağa çıktığımda gözüme çoğu insan aynı geliyor. Taktıkları gözlükte de bu böyle. Zenginlik göstergesi sandığımızdan marka gözlük takıyoruz, paramız yoksa taklidini alıyoruz.
En büyük hatamız, birinde gördüğümüz gözlüğü alıp takmak. Ayağınız kaç numara olursa olsun 36 numara bir ayakkabı almak gibi bir şey bu.”

GÖZLÜK SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!
“İnsanların karşılaştıklarında ya da tanıştıklarında ilk baktıkları yer gözler ve yüzdür. ıletişim ve yansıtmak istediğiniz benlik için yüz bölgesinde taşınan aksesuvarlar önem taşır. Gözlük bunların en önemlisi. Tarzınıza ve benliğinize uygun gözlükler takmalı, kendinizi doğru tanıtmalısınız.
İkinci olarak, yüz anatomisi ve kemik tipi gözlük seçiminde çok önemli. Her gözlük her yüze gitmez. Burnunuzun yapısı genişse, burun pedalları ayarlanabilen metal gözlükleri tercih etmelisiniz, yoksa gözlük yüzünüze tam oturmaz.
Ten ve saç rengi, kaş yapısı çok önemli. Açık renkliyseniz çok koyu gözlük taktığınızda gözlük ön planda kalır, ayaklı gözlük reklamı gibi dolaşırsınız. Çok koyu camlı güneş gözlüğü takmamakta fayda var, karşınızdaki gözünüzü görmediği için kendisine güvensiz olduğunuzu düşünebilir ya da nereye baktığınızı bilmediği için dikkati dağılabilir, tedirgin olabilir. Giyim tarzı da diğer bir faktör; klasik giyinen biriyseniz sade gözlük takmalısınız.”

GÖZLÜĞÜN YAZLIĞI KIŞLIĞI OLUR MU?
“Bence olmaz. Kişilerin kışın koyu renkli gözlükleri, yazın ise daha canlı renkte gözlükleri taktığını görüyorum, bana ilgisiz geliyor. Gözlük dediğiniz tamamen tarzınız ve yüz şeklinizle ilgili. Dolayısıyla gözlüğü moda kapsamına almak ve kurallar yaratmamak gerek. Örneğin, gece de güneş gözlüğü takılabilir, bu tamamen tarzınızla ilgili.
Geçenlerde komik bir tabir duydum ve çok güldüm. Sosyetik cenazelerde büyük siyah gözlük takmak bir trend haline geldiğinden bu gözlüklere ‘Acım büyük’ gözlükleri deniyormuş. Gerçekten de kural haline geldi, bence çok yapay ve anlamsız.”

MODA DİYE HER GÖZLÜK TAKILIR MI?
“Rihanna ya da Lady Gaga ne taksa moda oluyor, ancak çoğu kadın onlar kadar iyi taşıyamıyor. Zaten taktıkları gözlükler, onlara özel seçilmiş gözlükler. Ben bazı gözlüklerin herkese gittiği fikrine karşıyım.
Yeni bazı Türk sanatçılar yurtdışındaki ünlülerin taktığı gözlükleri hem fotoğraf çekimlerinde hem de videolarında kullanıyor. Daha sonra bu sokağa yansıyor. Birden yüzlerce farklı yüz tipinde aynı gözlüğü görüyorsunuz. Bu bence yanlış.”

GÖZLÜKTE BU SEZON NELER MODA?
“Vintage modellerin yeniden yorumlanmış torunları revaçta. 70’ler ve 80’lerden bir esinlenme var ama yeni modeller de göz dolduruyor. Favori markalarım Cutler & Gross, Linda Farrow ve Dita. Ülkemizde satılmıyorlar.
Erkek gözlüklerinde Police’in modelleri özgün; Police bu sene atakta. Ray Ban zaten klasik, hep olacak. Tom Ford’un metal erkek gözlükleri tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Armani kemik erkek gözlüklerini beğendim.
Kadın gözlüklerinde ise Chloe ve Balenciaga güzel. Dolce & Gabbana iddialı. Escada başarılı; klasik şık çizgisini güneş gözlüklerine de iyi yansıtmış.”
Yazarın Tüm Yazıları