ABD-Çin İş Konseyi’nin başına Muhtar Kent geliyor

KOÇ Ailesi’nin Carnegie Hayırseverlik Madalyası’nın almasından bir akşam önce New York’taki American Museum of Natural History’deki kokteyldeyiz.

Haberin Devamı

Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Yönetim Kurulu Üyeleri Ömer ve Ali Koç dostlarıyla sohbet ediyor.

Vehbi Koç’un 40 yıl önce temelini attığı Vehbi Koç Vakfı ile sürdürülen hayırseverlik geleneği ile şirketlerinin sosyal sorumluluk projelerinin kazandırdığı Carnegie Madalyası gururunu Koç Ailesi’yle paylaşanlar arsında The Coca-Cola Company CEO’su ve Başkanı Muhtar Kent ile eşi Defne Kent de var.

- Muhtar Bey, ABD Başkanı Barack Obama’nın, obezite gerekçesiyle kolalı içeceklere öngördüğü vergiye karşı çıkmak üzere Wall Street Journal’e yazdığınız makale epey ses getirdi sanırım. Obama yönetimi nasıl karşıladı?

Haberin Devamı

- Wall Street Journal’in makaleyi o kadar hızla yayınlayacağını tahmin etmezdim.

- Neden?

- Bir sıraya koyarlar diye düşünmüştüm.

- Ama konu gündemde ve çok tartışılıyor. Hemen yayınlamaları çok doğal.

- Ben, makalede savunduğum görüşlerin arkasındayım. Kolalı içeceklerin obezitedeki rolü sanıldığı gibi çok büyük değil. Ayrıca Amerikan toplumu eskisi kadar hareket etmiyor. O yüzden onlara eskisi gibi hareket etmelerini, yürümelerini önerdim.

- Koç Ailesi’e Carnegie Hayırseverlik Madalyası verilmesi törenine katılacak mısınız?

- Defne katılacak ama ben Londra’ya uçmak zorundayım.

- Londra’daki programınız nedir?

- Coca-Cola olarak yeni bir çevreci adım atıyoruz. Orada bir konuşma yapacağım.

- Nedir çevreci adımınız?/images/100/0x0/55eb650bf018fbb8f8be561c

- Şeker kamışından Coca-Cola şişesi yaptık, onu tanıtacağız.

- Kime üretti bu şişeyi?

- Coca-Cola ekiplerinin bir inovasyon (yenilik) projesiydi. Formülü biz verdik, şişe üreticilerinden birine ürettirdik.

- Peki şeker kamışından Coca-Cola şişesi vitrine çıkacak mı?

- Elbette... Müşterimiz Coca-Cola’yı şeker kamışından yapılmış şişede içecek.

- Siz Çin’e çok odaklanmıştınız? Oralarda durum nasıl?

- Çin, beklentilerin üzerinde büyümeyi sürdürecek. Bu arada ben yıl sonuna doğru ABD-Çin İş Konseyi’nin Başkanı olacağım.

Haberin Devamı

- Nasıl gelişti bu görev?

- Şu anda Boeing’in Başkanı ABD-Çin İş Konseyi Başkanlığını yürütüyor. Ben de Konsey’in yönetimindeyim. Başkanlık yıl sonuna doğru bana geçecek.

- Sizin bir de Dünya Türk Girişimcileri Konseyi’nde etkin rolünüz var. Orada işler nasıl gidiyor?

- İnternet ortamında oluşturduğumuz ağ üzerinden bağlantımız sürüyor ve gelişiyor.

Kent, bir yandan Dünya Türk Girişimcileri’ne omuz veriyor...

Diğer taraftan Çin’le ortak İş Konseyi’nin dümenine geçip, ABD’yi temsil etmeye hazırlanıyor...

Onun başarıları Türkiye’ye gurur veriyor...

  

Koç’la Anadolu, ‘asgari müşterekte’ buluşamadı

KOÇ Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, New York’ta aile olarak Carnegie Hayırseverlik Madalyası’nı New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Citigroup eski CEO’bu Sanford Weil ve eşi Joan Weill, Intel’in kurucu ortağı Gordon Moore’la birlikte almadan önceki sohbetimizde, “Türkiye’deki vakıfların güçbirliği”ne dikkat çekmişti:

Haberin Devamı

- Sabancı ile Anadolu Grubu, birlikte tıp fakültesi kurmayı konuştular. Ancak, kimin isminin öne çıkacağı noktasına gelince vazgeçtiler. Şimdi Anadolu Grubu kendi tıp fakültesini kurma hazırlığına başladı.

New York’tan döner dönmez, bu konuyu araştırdım. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Sabancı Üniversitesi’nin mütevelli heyetindeymiş.

Özilhan, Anadolu Vakfı’nın sahibi olduğu Anadolu Sağlık Merkezi’nin bir tıp fakültesiyle bütünleşmesinden yanaydı. Birara Sabancı Üniversitesi, bir tıp fakültesi kurulmasını gündeme aldı. Anadolu Holding için de bu bir fırsattı...

Ancak, Sabancı Üniversitesi daha sonra nano teknolojiye dönük araştırma ve eğitime ağırlık verip, tıp fakültesini gündeminden çıkardı.

Haberin Devamı

Anadolu Grubu bunun üzerine Koç Üniversitesi’ne döndü:

- Sizin tıp fakültesi kurma çalışmalarınız önemli aşama kaydetti. Anadolu Sağlık Merkezi’yle bir işbirliği düşünebilir miyiz?

Konu üzerinde epey konuşuldu. Aslında Anadolu Hastanesi’nin Johns Hopkins’le olan işbirliğinin bir benzeri, Koç Üniversitesi bünyesindeki Hemşirelik Yüksek Okulu’nda da vardı.

Anadolu Holding’in Koç Üniversitesi’yle “tıp fakültesi-hastane işbirliği” çabası, “asgari müşterekte buluşulamaması” üzerine hedefe ulaşamadı...

Bunun üzerine Anadolu Grubu da, Anadolu Sağlık Merkezi’yle bütünleşecek şekilde kendi tıp fakültesini kurmak üzere çalışmaları gündemine aldı...

 

Rahmi Koç’un abla saygısı/images/100/0x0/55eb650bf018fbb8f8be561e

 

Haberin Devamı

NEW York’taki Metropolitan Müzesi’nde Koç Ailesi’yle sohbetimiz var. Müzeye ilk gelen Vehbi Koç Vakfı Başkanı Semahat Arsel oldu...

Bir süre sonra Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç geldi. 10 gündür ABD’de olan Rahmi Koç, hemen kendisinden 2 yaş büyük
ablasına yöneldi ve “Nasılsın Semoşcuğum” diyerek elini öptü.

Ardından sohbete Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ile Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da katıldı.

Sohbet sürerken, Semahat Arsel bir ara bulunduğumuz salonun dışına çıktı. Geri döndüğünde Rahmi Koç, hemen ayağa kalktı. Ablası oturduktan sonra da oturdu.

Yaşı 80’e yaklaşmış Rahmi Koç’un kendisinden iki yaş büyük ablası Semahat Arsel’e gösterdiği saygı, hepimizin ilgisini çekti:

- Eskilerin saygı ve hürmet geleneği bambaşka...

 

Yazarın Tüm Yazıları