AB'nin Öcalan vurgusu artıyor

Kürt sorununa ve PKK'ya yaklaşımı zaman zaman sorunlu olan ve bu nedenle de Türkiye tarafından sıkça eleştirilen AB, Öcalan'a yönelik yaklaşımını güncellediğinin sinyallerini veriyor.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından 8 Ekim’de yayımlanacak İlerleme Raporu, PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik vurgularıyla dikkat çekiyor. Bu vurgularda sayısal olarak artış trendi yıllar sonra geri dönerken AB tarafından verilen mesajların içeriği de önceki yıllara göre farklılaşma eğilimi gösteriyor.

AB Komisyonu, İlerleme Raporu’nda bu konudaki ilk vurgularını Öcalan’ın yakalandığı ve davasının görüldüğü 1999’daki belgede yapmış ve metnin çeşitli yerlerinde 21 kez Öcalan vurgusu geçmişti. Sonraki yıllarda yine gerek Türkiye’deki gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki süreçle bağlantılı olarak Öcalan’a yer veren AB, 2007-2012 döneminde Öcalan’dan tek kelime ile bile bahsetmedi.

Çözüm sürecinin başlatılmasının ardından 2013 belgesinde Öcalan’a iki kez değinen AB Komisyonu, bu yılki raporda da Öcalan’dan dört noktada bahsetti. PKK ile görüşen yetkililere yasal koruma getiren ve silahlarını bırakan militanların rehabilitasyonunu kolaylaştıran yasanın Öcalan tarafından memnuniyetle karşılandığının vurgulandığı belgede, “Devletin, PKK’nın tutuklu lideri Abdullah Öcalan’la sürekli angajmanı söz konusuydu” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Değiştirilen MİT yasasıyla Öcalan’la görüşen istihbarat yetkililerine yasal güvence sağlandığı bir başka vurguyu oluştururken PKK’nın çekilmesinin durmasına rağmen “Öcalan’ın Nevruz’da süreç konusunda umut içeren” mesaj vermesi AB tarafından kayıtlara geçirildi.

PKK konusundaki “AB’nin terör listesindeki örgüt” tespitini koruyan ancak herhangi bir kınama mesajı vermeyen AB’nin söylemini çözüm sürecine göre uyarladığı belirtiliyor.

AB kaynakları, çözüm sürecinin geleceğinin PKK’ya bakışla doğrudan bağlantılı olduğunu, bu sürecin başarıyla sonuçlanması halinde PKK’nın listeden çıkabileceğini ancak bu yönde bir sonuç alınmaması halinde örgütün mevcut statüsünün korunacağı mesajını veriyor.

AB gelinen aşamada çözüm sürecini çok yakından ve dikkatle izliyor. Türkiye ile AB arasında PKK’ya bakış konusunda da şu aşamada herhangi bir pürüz söz konusu değil. Ankara, Brüksel’e gönderdiği mesajlarda PKK’nın listede tutulmaya devam edilmesini ve çözüm sürecinin tek alternatif olduğunun anlaşılmasını istiyor.

Haberin Devamı

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove’un geçtiğimiz haftalarda Avrupa Parlamentosu’nun Güvenlik ve Savunma Alt Komisyonu’nda yaptığı açıklamada, “Süreç bağlamında anlaşmaya varıldığında PKK listeden çıkarılır” diyerek listeden çıkma şartı olarak çözüm sürecini koyması da Türkiye’nin mesajlarının anlaşıldığının göstergesi niteliğinde.

Yazarın Tüm Yazıları