600 milyon dolara santral temeli atıyoruz, Temsa ve Teknosa’yı dünyaya açıyoruz

SABANCI Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, enerjide grubun 10 yıl sonra Türkiye’nin ihtiyacının en az yüzde 10’unu karşılamayı planladığını hatırlatarak, Tufanbeyli’de kurulması planlanan 600 milyon dolarlık elektrik santralının 2007 baharında temelinin atılması için çok yoğun çalıştıklarını söyledi.

TÜRKİYE’de son dönemlerde enerji sektöründe yaşanan krizlere rağmen Sabancı Holding, uzun vadeli gördüğü sektördeki yatırımlarına devam edecek. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, grubun 10 yıl sonra Türkiye’nin ihtiyacının en az yüzde 10’unu karşılamayı planlandığını hatırlatarak, Tufanbeyli’de kurulması planlanan 600 milyon dolarlık elektrik santralının 2007 baharında temelinin atılması için çok yoğun çalıştıklarını söyledi. Grubun enerji sektörüne önümüzdeki yıl içinde yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım öngördüğünü vurgulayan Ahmet Dördüncü, bu yatırımlarda yabancı stratejik ortaklar da alabileceklerini belirtti. Sabancı Holding’in mevcut iş kollarındaki yatırımlarını da sürdüreceğine dikkat çeken Ahmet Dördüncü, özellikle çimento, perakende ve otomotiv grubunda yurt dışında da somut yatırımların gündemde olduğunu bildirdi. Çimento’da Karadeniz ve çevresinde satın almalar gündeme gelebileceğini söyleyen Ahmet Dördüncü, "Teknosa ve Temsa’nın yurtiçindeki başarısını da çevre ülkelere taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca Kordsa’da Uzakdoğu’da bir polyester fabrikası satın alımında son aşamaya geldi" dedi. Dördüncü ile Sabancı’nın yeni yatırımlarını ve 10 yıllık stratejilerinin yanı sıra Türkiye ekonomisini konuştuk.

Türkiye’de son günlerde yaşanan krizler enerji sektöründe yapmayı planladığınız yatırımları etkiledi mi?

- Enerji, bizim için uzun vadede çok önemli olacak diye düşünüyoruz. Bu konuda 10 yıllık stratejik bir plan hazırladık. Bu planda bugün yüzde 2 olan pazar payımızı, on yıl sonraki Türkiye’nin ihtiyacının en az yüzde 10’unu karşılayacak bir pazar payına sahip olmamız gerekir diye düşündük. Yatırımları planlı bir şekilde yapıyoruz. Bugün 175 megabayt olan kapasitemizi 10 yıl içinde 4 bin 500 megabayta getirmemiz gerekiyor. Bu çok iddialı bir rakam.

Hedeflediğiniz kapasiteye ulaşmak için ne kadar yatırım yapacaksınız?

-
Önümüzdeki 4 yıl içinde termik santrallar, hidroelektrik santralları olarak 2.5-3 milyar dolarlık bir yatırımın önündeyiz. Sadece elektriği üretmekten bahsediyorum. Elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesiyle de ilgileniyoruz, onların bütçesi de ayrı.

Santral projelerine ne zaman başlamayı planlıyorsunuz?

- Santral projemizin gerçekleştirilmesi için önümüzdeki yıl baharda temel atma töreninin yapılması için çok yoğun çalışıyoruz. Son dönemlerde yaptığımız satın almalarla yaklaşık 200 milyon ton kömür yatağımız oldu. Hesaplarımızda bir aksilik olmazsa Tufanbeyli’de 450 megavatlık bir elektrik santralı kurmayı planlıyoruz. Bunu yapabilirsek Türkiye’deki en büyük ve en önemli elektrik santralı olacak. Yatakları ve kendisiyle birlikte 600 milyon dolara çıkacak. Kuzey Doğu Anadolu’da da 200 milyon tonluk bir kömür yatağı aldık, inceliyoruz. Oraya da 500-600 megavatlık bir santral kurmayı planlıyoruz.

Enerjinin hangi çeşidine yöneleceksiniz?

- Elbette bir kısmı doğalgaz olmaya devam edecek. Bugün sadece doğalgaza bağımlıyız. Ama bunun yanında Türkiye’nin kendi kaynaklarına da önem vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Elimizdeki kömür madenlerine bağlı santrallarımız olacak, hidroelektrik santrallarımız olacak. Bunların bir kısmının lisanslarının, kömür yataklarını satın almaları yapıldı.

Bu yatırımlarda yabancılarla ortaklık gündeme gelecek mi?

- Enerji sektöründe bizimle yatırımcı olarak işbirliği yapmak isteyen birçok yatırımcı var. Biz de yabancı ortak düşünüyoruz. Ama parayı vereyim ortak olalım diyenlerle değil, bize değer katacak stratejik ortak istiyoruz.

Perakendedeki başarımızı yurtdışına taşıyacağız

Perakende de yeni satın almalar duyacak mıyız?

- Perakendede çok başarılı bir modelimiz var, Teknosa. Çok genç ve yeni bir şirket olmasına rağmen bugün 110 mağazaya çıktı. Cirosu 600 milyon YTL’yi buldu. Kár oranları hakikaten çok yüksek. Bu örnekleri de kendi coğrafyamızda tekrarlaması gerekiyor. Teknosa ile de dışa açılacağız. Yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Karadeniz bölgesindeki ülkeler daha cazip görünüyor.

Carrefoursa’nın da kendi içinde çok agresif bir büyüme planı var. Gima’nın satın alınmasından sonra şimdi organik büyümesini sürdürüyor.

Ağır kamyon üreticisi Askam’ı satın almayı değerlendiriyoruz

Temsa’nın ağır kamyon üretimine girme çalışmaları hangi noktada?

- Son dönemlerde Temsa ile çok bastırıyoruz. 2001 krizinden sonra geçirdiği transformasyon ve şu anda içinde bulunduğu konum bizi çok ümitlendiriyor. Otobüs, midibüs ve hafif kamyonda çok başarı olan Temsa’da hem ürün gamını, hem de satış coğrafyasını genişletmek için somut çalışmalarımız var. Başka ülkelerde Temsa’nın başarısını nasıl tekrarlayabiliriz diye bakıyoruz. Ağır kamyon projelerimiz var. Ağır kamyon üreticisi Askam’ın satın alınması da bu alternatiflerden birisi. Değerlendiriyoruz, henüz sonuçlanmadı. İş makinelerindeki görüşmelerimiz çok ciddi boyutta. Bunları bu yıl içinde kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Kordsa, 100 milyon dolara Uzakdoğu’da fabrika alıyor

Kordsa’nın dünyadaki yatırımları nasıl gidiyor?

- Brisa ve Kordsa kendi içinde bugün birer dev. Yatırımları devam ediyor. İçinde bulunduğumuz bölgede Japonlarla birlikte daha başka ne yapabiliriz diye bakıyorlar. Kordsa bugün dünyanın her yerinde. Çok yakında Uzakdoğu’daki fabrikalarımızdan haberdar olacaksınız. Nihai hale gelmiş bir satın alma projesini çok yakında açıklarız. 100 milyon dolarlık önemli bir satın alma. Polyester ve naylon kordbezinde Uzakdoğuda büyüyeceğiz. Kordsa’nın birkaç yıl içinde 1 milyar dolarlık bir şirket olmasını bekliyoruz.

Yıl sonunda 12 milyar dolar ciro 1.2 milyar dolar ihracat bekliyoruz

Grup 2006 yılını nasıl geçiriyor?

- Önce 2005’i hatırlayalım. 2005 bizim için 2004’e kıyasla çok başarılı bir yıl oldu. Yaklaşık 11 milyar dolara yakın bir ciro gerçekleştirdik. 500 milyon dolara yakın net kárımız oldu. Bizim için çok başarılı bir yıldı. Türkiye’nin büyümesinin üç katı kadar büyüdük. 2006’nın 2005 kadar iyi olamayacağını zaten kabul etmiştik. 2005 çok istisnai bir yıldı. 2006’nın ilk yarısında beklentilerimizin ötesinde bir şeyin gerçekleşmediğini gördük.

Bu yıl sonunda ciroda 12 milyar doları, ihracatta 1.2 milyar doları bulmayı bekliyoruz.

Bize gelen yabancılar ’Balon söndü Türkiye’de yatırım zamanı’ diyor

Ekonomide mayıs ayından beri yaşanan dalgalanmaları nasıl görüyorsunuz?

- Mayıstan beri yaşanan dalgalanma sürecinde bile Sabancı Holding’e çok yoğun yabancı yatırımcı ziyareti oldu. Daha önce de vardı, ama sanki dalgalanmalarda bu daha da arttı. Değişik ülkelerden gelen bütün yatırımcıların söylediği şu oldu: ’2005 yılının balonu gitti, şimdi fiyatlar daha bir yerli yerinde, Türkiye’de yatırım zamanı.’

Ortadoğu’da son gelişmeler bölgedeki işlerinizi etkiliyor mu?

- Bizi iş anlamında şu ana kadar hiç etkilemedi.

Telekom’da artık geleceğe dönük beklentimiz yok

Telekom sektöründe artık bir gelecek görmüyor musunuz?

- Türk Telekom işinde Koç Grubu ile bir konsorsiyum yaptık, bir şekilde yürümedi. Çok fazla speküle edildi, ama sadece değerlemeler konusunda ortak bir noktada buluşamadık. Daha sonra Telsim’le çok ciddi bir şekilde ilgilendik. Bizim Sabancı Telekom şirketimiz var. Ama Türkiye’de Telekom işine sıfırdan girip de onu belli bir yere getirebiliyor olma keyfiyeti çok zor Telekomda geleceğe dönük beklentimiz yok. Şu anda kendi şirketlerimizin ve birkaç müşterimizin ihtiyacına cevap veriyoruz.

Ahmet Dördüncü

SABANCI Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, 1953 İstanbul doğumlu. Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi mezunu. Mannheim Üniversitesi’nde master yaptı. 1987’de Kordsa İhracat Müdürü olarak Sabancı Topluluğu’na katıldı. 1999-2004 yılları arasında Topluluğa bağlı yurtdışı şirketlerde Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük görevlerini yürüttü. 2004’te Sabancı Holding İş Geliştirme ve Stratejik Planlama Grup Başkanı oldu. Mayıs 2005’te Sabancı Holding CEO ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne getirildi.
Yazarın Tüm Yazıları