60 yaş kartı süt ve yoğurt

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, yıllık belirli bir ücret karşılığında 60 yaş ve üstündekilerin toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmalarını sağlayan uygulamayı kaldırdı.

Haberin Devamı

Karar Sayıştay’ın valiliğe gönderdiği uyarının Büyükşehir’e bildirilmesi üzerine alındı. Toplu ulaşım araçlarına, ‘1 Şubat 2012’den itibaren 60 yaş ve üzeri yolcularımız, toplu ulaşım hizmetleerinden indirimli veya ücretsiz yararlanamayacaktır. Üzülerek bilgilerinize sunarız’ yazısı asıldı

.* * *

Geçen hafta Sayıştay’ın, ‘Biz politik karar vermeyiz. Bildirim danışmanlık niteliğindedir’ açıklamasına yer verip şöyle demiştim:
“Büyükşehir’de Sayıştay’la iletişim kurabilen, ya da kararları yorumlayan kimse yok mudur? Sayıştay bu kararı nasıl bildirdi? Yoksa valilik mi yanlış yorumladı, (İptal edin) dedi? Peki şimdi ne olacak? Bu uygulama 12 yıl nasıl sürdü? Büyükşehir bu kez her şeye uygun düzenleme yapabilecek mi” diye sormuştum. Şimdi bu sorulara yanıt bulmak için önce Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Yeni TV’deki, operasyonlar ve ifade vermesiyle ilgili bazı sözlerine göz atalım:

* * *

Haberin Devamı

“Sayıştay raporundan suç unsuru yaratmak olmaz. Sayıştay raporlarında iddialar olur, bunlar savunulur. Kalanlar ilama bağlanır. İlama bağlandıktan sonra bir suç var, ya tanzim edilirse suçun büyüklüğüne göre de sonra yargı süreci başlar. Sayıştay raporudan bir şeyler çıkarmaya çalışmanın mantığı ve zemini yoktur. Ama oldu.”

* * *

Kocaoğlu, Sayıştay’ın 60 yaş kartlarıyla ilgili verdiği kararın hukuki olduğunu, uymaları gerektiğini de vurguladı, şöyle dedi:
“TBMM veya Bakanlar Kurulu aşarsa ona göre formüle edilebilir. Ancak bu düzenlemeyi belediyeler yapamaz. Belediye meclisi kararını almış, göndermiştir. Belediye meclisi yeni bir karar alırsa düzeleceği yönündeki laflar doğru değildir. Ucuz veya cüzi bir parayla taşımak için bir dayanağa ihtiyaç var. Bu dayanak şimdiye kadar vardı. Sayıştay kararıyla artık yok. Sayıştay haklıdır. Mevzuatın aşılması gerekir. Daha önce Sayıştay’dan geçmiştir. Bu kez geçmemiştir. Biz yasalara uymak zorundayız.”

* * *

Sayıştay’da bu işlerle ilgilenenlere ısrarla soruldu. Yanıt aynıydı:
“Biz danışma niteliğinde görüş bildiririz. Bağlayıcılığı yoktur.”
Ancak Büyükşehir de bağlayıcı olmayan Sayıştay raporlarına dayanılarak suçlamalar getirildiği, hatta insanların tutuklandığı görüşünde. Sonuçta; sütten ağzı yananın yoğurdu üfleyerek yemesi durumu var. Görünen o ki, 60 yaş ve üzerindekiler şimdilik kartların üzerine soğuk su içmek durumunda.

* * *

Haberin Devamı

Bu karttan yararlanan Fatma Güçlü ile Halim Benli’nin, bana göre oldukça haklı, bir önerisi var:
“Uygulama kaldırılabilir. Ama örneğin, biz karttaki limiti doldurmadık. Hiç olmazsa 1 Şubat’tan sonra da kartlar, limiti dolana kadar, geçerli olsun.”
Bülent Yuluğ, bir öneri iletmiş:
“175 TL karşılığı yıllık 750 biniş yüklemesi yapılıyor. Belediye (750 biniş mecburiyetinin kaldırılarak, 60’lıklar 100’den aşağı olmamak kaydıyla en fazla 750 biniş yükleyebilir) şeklinde bir uygulama getirirse hem ulaşım rahatlayacak, hem de emekli daha az bir bedel ödeyerek ekonomisini bir miktar düzeltebilecektir.”

* * *

Unutmadan bir dedikoduyu da ileteyim. Deniliyor ki, “Büyükşehir 45 bin kişinin yararlandığı uygulamayı kaldırmak istiyordu, fırsat oldu...” Ben buna katılmıyorum, öyle olsaydı bunca zamandır bir kulp bulunup uygulama kalkardı.

Haberin Devamı

İşgören’in Anılması

Salih ve Nevvar İşgören’in adını İzmir’de duymayan yoktur. Sağlık ve eğitim bağışlarıyla ikisi de efsanedir. Önce Nevvar İşgören, geçen yıl da Salih İşgören veda etti bu dünyaya. Geçen hafta vakıf, Salih Baba’nın anısına ilanlar verdi. Bir de tören düzenlendi. İlan verilmeyen bazı gazetelerde eleştiriler yer aldı. Vali Cahit Kıraç da eleştirdi, “Salih İşgören böyle vefasız, sahipsiz bir törenle anılmamalı” dedi. Aklıma bir soru takıldı:
“Valilik neden bir anma törenine önder olmadı? Valilik anmayı düşünseydi (Olmaz, katılmayız) diyen mi olacaktı?”

Erhan Abi’yi uğurladık

Bir adam daha gitti. (Üstelik kahkahalarla gülen) Uğurladık. Adam gibi adamların başı sağolsun. Güle güle be Erhan Abi. Özden Abla’ya, hepimize, herkese yine şaka yaptın. Gazeteci Erhan Ünver ışıklar içinde yatsın. Yakınlarına sabır ve uzun yaşam diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları