5 milyon üyeye ulaştı 50 iPod alan kadınla Yunanlılara şaşırdı

GEÇEN akşam Haşim Alpman tarafından yapılan söyleşiden oluşan “Saf ve Bakir Anadolu Çocuğu - Güngör Uras Kitabı”nın tanıtımına uğradıktan sonra planımda yokken Google Türkiye Ülke Müdürü Bülent Hiçsönmez’in düzenlediği buluşmaya katıldım.

Buluşmanın amacı, McKinsey’in hazırladığı “İnternetin Ekonomiye Etkisi” araştırmasını konuşmaktı. McKinsey’den Bengi Korkmaz, rapordan çıkan şu mesajı paylaştı:
- İnterneti kullanmakla büyüme arasında ciddi bir korelasyon var. Elbette bu, interneti işlevsel kullanmaya bağlı.
Sonra Türkiye ile ilgili şu iki veriye vurgu yaptı:
- Türkiye’de kadınların yüzde 68’i, erkeklerin ise yüzde 48’i henüz hiç internetle tanışmış değil.
İnterneti kullananlar açısından önde olduğumuz yöne dikkat çekti:
- Ayda ortalama 33 saati internet başında geçiriyoruz. Bu oldukça yüksek bir ortalama. İnternete girenlerin yüzde 75’i haber okuyor. Bu veri, internetin işlevsel kullanımına dönük işaret olarak karşımızda duruyor.
Bengi Korkmaz, interneti şirketlerin işlerinde daha efektif şekilde kullanımı üzerinde önemle dururken Bülent Hiçsönmez, masada bulunan Markafoni kurucusu ve CEO’su Sina Afra’ya söz verdi:
- 3 yıl önce böyle bir şirket ortada yoktu. Şimdi 200’ü mavi yakalı 700 personelimiz var. Mavi yakalılarda bizim şirkete girdikten sonra önemli değişim gözledik. Kısa sürede saçlarına jöle sürmeye, dövme yaptırmaya başladılar.
Sina Afra, Markafoni’de dikkat çeken bir siparişi aktardı:
- Van’dan bir kadının sipariş ettiği iPod sayısının 50’ye ulaştığını görünce çok şaşırdık ve hemen kendisiyle irtibat kurduk.
- Kadının Van’da mağazası falan mı varmış?
- Hayır, bir aşiret reisinin eşiymiş. Oradaki yakınlarına, komşularına alışverişi o yapıyormuş. Biz normalde İstanbul’dan 600 kilometre uzaklıktaki bölgelere kadar 24 saatte ürün gönderebiliyoruz. Van’a, Hakkari’ye 48 saatte gidiyor. Van’daki iPod müşterisine ürünleri uçakla gönderdik.
Bülent Hiçsönmez araya girdi, 1992’de ilk işe başladığı dönemlere uzandı:
- O günlerde büyük bir şirkete girip çalışmaktan başka pek seçenek aklımızda yoktu. Oysa 1995’ten sonraki dönemde bu durum değişti. Artık günümüzde iyi bir fikrin varsa, zengin olmak, iş kurmak daha kolay.
Sina Afra, Markafoni’de yaşadıkları bir başka ilginç gelişmeyi anlattı:
- Krizdeki Yunanistan’dan 20 dolayında mühendis bize iş başvurusu yaptı. Hepsini alabilecek durumda değildik. Bir kişi aldık. Ayrıca şirketimizde Alman, Ukraynalı çalışan da var.
- Şu andaki üye sayınız nedir?
- 5 milyon üyemiz var. Bunların 3.1 milyonu aktif durumda...
Doğan Online bünyesindeki Hepsiburada gibi şirketlerden Markafoni’ye, Yemeksepeti’nden Trendyol’a kadar ortaya çıkan birçok örnek, internet dünyasındaki fırsatları gösteriyor...
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği destekler de, “İyi bir fikrin varsa zengin ol” çabalarına cesaret veriyor...
Ortaya çıkan örnekleri iyi inceleyin, işe, girişime dönüşecek fikir üretmeye bakın...
Yazarın Tüm Yazıları