300 milyon dolarlık BSH ek yatırımını Polonya’ya kaptırmadı

YILIN ilk iş gününde Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanvekili Hüseyin Aslan’ı aradım. Amacım, Ankara Temsilcimiz Metehan Demir’in aktardığı bilgiyi bir kez de kendisinden duymaktı:

- Başkanlık için bir atama söz konusuymuş...
-  Geçen cuma günü bana asaleten atanmayacağım bidirildi.
-  Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı başkan oluyormuş.
-  Evet...
-  Siz ne yapacaksınız?
-  Benim Sayın Başbakanımıza bağlılığım başkanlığa endeksli değil. Benim ve eşimin eğitiminde destekleri oldu. Ben yine Başkan Yardımcısı olarak göreve devam edeceğim. Zaten vekalet geçici bir durumdu. Önemli olan Türkiye’ye daha fazla yatırım çekmeye katkıda bulunmam.
Hüseyin Aslan, bu sorularıma yanıt verdikten sonra konuyu BSH’nın (Bosch-Siemens) Çerkezköy’deki yatırımına taşıdı:
-  Sanayi ve Ticaret Bakanımız Nihat Ergün ve ekibinin büyük desteğiyle 300 milyon dolarlık yatırımı Polonya’ya kaptırmadık.
-  Nasıl oldu?
-  BSH, küçük ev aletleri üretimi için Çerkezköy’de ek yatırım yapmak istiyordu. Arsa sorununun çözümü için bizden yardım istediler. Hemen ilgilendik. Durumu Sanayi Bakanımıza ilettik. Sayın Bakanımız konuyla özel olarak ilgilendi ve sorun çözüldü.
-  Çözülmeseydi ne olacaktı?
-  BSH, Polonya’ya ek yatırım yapacaktı.
-  BSH’nın Çerkezköy’e ek yatırımının istihdama ne kadar katkısı olacak?
-  Doğrudan 1500 kişiye daha iş kapısı açmış olacak.
Aslan bunları anlatırken, BSH Ev Aletleri Türkiye İcra Kuruku Başkanı Norbert Klein’in 30 Aralık’ta gerçekleşen sohbet toplantısındaki mesajını anımsadım:
-  Türkiye, Almanya ve Çin’den sonra yatırımda bizim için öncelikli üçüncü ülke...
Klein, şu noktanın altını çizmişti:
-  Türkiye’de 4 fabrikada buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi üretiyoruz. Şimdi, Avrupa’ya yakınlık avantajından yararlanmak amacıyla küçük ev aletleri yatırımımızı Çin yerine burada yapacağız. İç pazarda bu alandaki rekabet çok güçlü. Bizim hedefimiz buradan Avrupa’ya ihracat yapmak.
Aslan asaleten başkan olarak atanmadı ama kısa vekalet dönemine iki ayrı 300’er milyon dolarlık yatırımı sığdırdı... Kısa süre önce Posco’nun 300 milyon dolarlık yatırımı anons edildi. Arkasından 300 milyon dolarlık BSH yatırımı geldi...
Aslan, bundan sonra da yeni başkanla birlikte Türkiye’ye daha fazla yatırım çekilmesi için işlere asılacak...
Her gelen yatırım, işsizlere biraz daha iş umudu yaratacak...
Yazarın Tüm Yazıları