2004 bütçesinde 600 trilyon hata mı var?

MOTORLU Taşıtlar Vergisi'ne 2004 yılında, yüzde 100 zam yapılacağına ilişkin yazımız üzerine, dün ortalık iyice karıştı.

Maliye Bakanlığı, Gelirler Genel Müdürü, bu konudaki hatayı düzeltelim derken, 2004 yılı bütçesinde, Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirinde yapılan 600 trilyon liralık hatayı açıklamış oldu.

Okumayanlar için dünkü yazımızı özetleyelim.

Maliye Bakanı, Pazartesi günü yaptığı bir basın toplantısıyla, Meclis'e verilen 2004 yılı bütçe tasarısını ve ayrıntılarını açıkladı.

Bütçede, 2004 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi geliri, net olarak 1 katrilyon 635 trilyon lira olarak yeralıyordu. Nitekim, bu tutar gazetelerin çoğunda haber olarak yayınlandı.

Anayasa'ya aykırı olarak toplanan 600 trilyon lira Ek Taşıt Vergisi'nin de, Ocak 2004'de ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden mahsup edileceği Başbakan ve Maliye Bakanı tarafından daha önce açıklanmıştı.

Bütçeye göre, 2004'de 1.6 katrilyonluk Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilecek. Buna, Anayasa'ya aykırı olarak toplanan ve mahsup edileceği açıklanan 600 trilyonluk ek vergi eklenince, rakam 2.2 katrilyona çıkıyordu.

2003 yılı normal Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat hedefi 1.1 katrilyondu. Oranladığımızda, 2004'de yüzde 100 civarında artış düşünüldüğü matematiksel olarak ortaya çıkıyordu.

Buradaki rakamların tamamı, Hükümet'in ve Maliye'nin resmi rakamlarıydı. 2004 net gelir hedefini Maliye Bakanı açıklamıştı. 2003 yılı rakamları da Maliye Bakanlığı'nın www.muhasebat.gov.tr internet adresinden alınan resmi rakamlardı. Buna göre hesap yapınca da, yüzde 100'lük artış ortaya çıkıyordu.

HANGİSİ DOĞRU?

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü, dünkü açıklamasında, Anayasa'ya aykırı olarak toplanan 600 trilyon liranın mahsup ve iadesi sonucu, 2004'te toplanacak Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin 1 katrilyon liranın altına düşeceğini belirtti.

Oysa Maliye Bakanı Unakıtan, Pazartesi günü, gazetelerde de yayınlanan açıklamasında, 2004 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi gelirini 1 katrilyon 635 trilyon lira olarak belirtmişti...

Buna göre;

Gelirler Genel Müdürünün açıklaması doğru ise, 2004 yılı bütçesindeki gelir kaleminde, Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatı tutarında 600 trilyon liranın üzerinde hata var. Vergi geliri olarak gözüken 99 kattrilyon 173 trilyon liranın 600 trilyon lira aşağı çekilmesi gerekiyor.

Maliye Bakanı'nın açıkladığı 2004 yılı Bütçe Tasarısı'ndaki 1 katrilyon 635 trilyon lira 2004 Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat hedefi doğru ise, Gelirler Genel Müdürünün açıklamasında hata var.

Hemen belirtelim, bütçe tekniği gereği, bütçede gözüken gelirler, mahsup sonrası kalan net gelirler oluyor.

KEDİ-KIYMA HİKAYESİ

Bu çelişki bize Nasrettin Hoca'nın ‘‘kedi bir okka kıyma bir okka’’ hikayesini anımsattı. Bilmeyenler için anlatalım:

Nasrettin Hoca, akşama yemek hazırlaması için, eve bir okka kıyma göndermiş. Ancak, gündüz eve misafirler gelince, eşi kıymayı kullanıp onlara yemek ikram etmiş. Akşam Hoca gelince, bakmış ki yemekte kıyma yok. Eşine sormuş, o da ‘‘kıymayı kedi yedi’’ demiş. Bunun üzerine Hoca, köşede sessiz sessiz duran kediyi teraziye koyup tartmış ve bakmış ki kedi bir okka! Eşine dönüp sormuş;

- Hanım, kediyi tarttım bir okka geliyor. Kıyma da bir okka idi. Bu kedi ise, kıyma nerede? Yok kıyma ise kedi nerede?

Hikayedeki gibi soruyoruz. Genel Müdürün dediği doğru ise, Bütçe Tasarısındaki 1.6 katrilyon TL.'lik Taşıt Vergisi tahsilat hedefi yanlış. Tersi doğru ise, genel müdürün dediği yanlış!..

Bize göre, burada yapılması gereken; Motorlu Taşıtlar Vergisi artışındaki hata nerede ise, Maliye'nin onu açıklamasıydı. Yoksa, dünkü yazıdaki rakamlar, Maliye'nin açıkladığı verilerdi...
Yazarın Tüm Yazıları