2.5 milyar dolarlık meşrubat pazarında ’fonksiyon’ yarışı

2.5 milyar dolarlık meşrubat pazarında, kadında cinsel isteği artıran Pep One, zayıflatan MinciFluid, alkolün etkisini azaltan Zoberade ve sigara bıraktıran Sunbeem’s Smoke Ex adlı içecekler bir yılda 300 bin şişe sattı.

Fonksiyonel içecek pazarı kısa sürede 3 milyon YTL’ye ulaşınca, bronzlaştıran, cildi nemlendiren ve ruh huzuru sağlayan içecekler de kapıyı araladı.

SERİNLETME, hazmı kolaylaştırma, harareti giderme gibi özellikleri sayesinde yılda 2.5 milyar dolarlık hacme ulaşan meşrubat pazarı, bir anda peş peşe piyasaya sürülen fonksiyonel ürünlerin akınına uğradı. Kadınlarda cinsel isteği artıran, kısa sürede zayıflamayı sağlayan, alkonün etkisini azaltan, sigaradan soğutan bu ürünlerin talep görmesiyle birlikte, firmalar şimdi, içince bronzlaştıran, cildi nemlendiren, ruh huzuru sağlayan içecekleri de ithal etme kararı aldı. Ginseng bitkisi sayesinde kadınlarda cinsel isteği artırdığı ileri sürülen Pep One, alkol etkisini azalttığı savunulan Zoberade, zayıflattığı iddia edilen MinciFluid ve reklamlarında sigaradan nefret etmek için bir damlasının yettiği söylenilen Sunbeem’s Smoke Ex adlı bu içeceklerden, son bir yıl içinde 300 bin şişe tüketildi. Bir anda, 3 milyon YTL’lik pazar oluştu.

YENİ ÜRÜNLER KAPIDA: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, Pep One, Zoberade, Minci Fluid ve Sunbeem’s Smoke Ex adlı bu ürünlere bir anda talep oluşması, ithalatçı firmaların da iştahını kabarttı. Zayıflatma suyu Mincifluid’i ithal eden Tuvana Dış Ticaret, şimdi cildin nemlendirilmesini sağlayan ultra saf su Microfluid’u, sadece sigarayı değil, tüm tütün ürünlerinin kullanımını durdurmayı kolaylaştıran şekersiz içecek Nicofluid’u, ruh huzuru sağlayıp, strese ve halsizliğe karşı kullanılan Omegafluid’u, acı ve ağrılara karşı Siliofluid’u ve içince vücudun bronzlaşmasını kolaylaştırdığını ileri sürdüğü şekersiz içecek Sunwater’ı Türkiye’ye getirmek için kolları sıvadı. Alkol etkisini azaltarak, trafik kontrollerinde promil ölçerlere yakalanmayı engelleyen Zobarade’nin ithalatçısı O.T.C., satış hedefini yakalarsa içildiğinde iç huzuru sağlayan meşrubat ithalatına başlamayı planladığını açıkladı.

İŞE YARIYOR MU: Büyük bölümü internet ve TV shop kanalları üzerinden pazarlanan bu ürünler, bundan 15 yıl önce gerçekleştirilen bir pazarlama yöntemini akla getiriyor. Gazete ve dergilere verilen ilanlarla satılan bu ürünler, çıplak gösteren gözlükten, kadınları çıldırtan parfümlere, rejim yapmaya gerek olmadan zayıflatan içeceklerden şans yüzüklerine kadar farklı fonksiyonlar içeriyordu. Ancak, bu ürünlerin pazarlamacı şirketleri zengin etmekten başka hiç bir özellik taşımadığı ortaya çıkınca, satışı yasaklandı. Şimdi, 15 yıl aradan sonra piyasaya çıkan ve yoğun taleple karşılaşan bu fonksiyonel içecekler, gerçekten de iddia edildiği gibi azdırıp, kilo verdiriyor mu? Sigarayı bıraktırıp, alkolden arındırıyor mu? Acaba, Tarım Bakanlığı, ithalat iznini verirken, bu ürünlerin fonksiyonlarını yerine getirip, getirmediğini araştırıyor mu?

Soğuk kadın kalmayacak

PEP One adlı enerji içeceğinin içerdiği Ginseng bitkisi sayesinde kadınlarda cinsel isteği artırdığı ileri sürülüyor. İnternet üzerinden 10 YTL karşılığında satılan bu ürünün, özellikle menapoz dönemlerinde yaşanan cinsel soğukluklara da etkili olduğu, kanser, kalp rahatsızlıkları ve solunum bozukluğuna da iyi geldiği savunuluyor.

Alkolden arındırıyor

O.T.C adlı firmanın kasım ayından bu yana ithal ettiği Zoberade, vücuttaki alkol oranını düşürüyor. 2 ayda 63 bin şişe satılan Zoberade’in market raflarındaki 9 YTL’lik fiyatı, barlarda 17 YTL’ye kadar çıkıyor. 2006’da 1 milyon adetlik satışı hedeflenen Zoberade, 50 dakika içinde etkisini gösteriyor. Bu süre bayanlarda daha da düşebiliyor. Sindirim sistemini hızlı çalıştırararak alkolün vücuttan atılmasını sağlıyor.

Kilolardan kurtaran su

TUVANA Dış Ticaret tarafından Fransa’dan ithal edilen MinciFluid adlı su ise tüketildiğinde zayıflamayı kolaylaştırıyor. Vücuda yerleşmiş yağ hücrelerinin vücuttan attığı ileri sürülen bu suyun içeriğinde 6 farklı bitki, kimyasallar ve aromalar bulunuyor. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren eczanelerde satışa sunulan bu su, 500 mililitrelik 9 şişeden oluşan ambalajlarda 85 YTL’ye satılıyor. Firma, 18 şişede 5 kilo incelmeyi sağladığını ileri sürduğu bu sudan şu ana kadar 160 bin şişe sattı.

Sigarayı bıraktırıyor

TÜRK Shop adlı firmanın televizyon kanallarına verdiği reklamlarla pazarladığı Sunbeem’s Smoke Ex adlı ürün, sigara içmeden hemen önce ağıza birkaç damla damlatılıyor. 39 euro karşılığında pazarlanan ve sigaradan nefret ettirdiği savunulan bu ürünün yanı sıra, Tuvana Dış Ticaret de, Nicofluid adlı tütün kullanımını durdurmayı kolaylaştıran şekersiz içeceğin de ithalatına başlıyor.
Yazarın Tüm Yazıları