12 milyar YTL’lik sigara içiyoruz, bırakmaya 50 milyon YTL harcıyoruz

KİŞİ başına sigara tüketiminin 130 pakete ulaştığı Türkiye’de, her yıl sigarayı bırakmak isteyen 4 milyon kişiden 70 bini tiryakilikten kurtulmak için destek ürün ve yöntemlerine başvuruyor. Yılda 12 milyar YTL’lik sigara içen tiryakiler, bırakmak için ise destek yöntemlerine 50 milyon YTL harcıyor.

23 milyon sigara tiryakisinin bulunduğu Türkiye’de her yıl ortalama 4 milyon kişi sigarayı bırakmak istiyor. Bu da, sakızdan nikotin bandına, beyne "sigarayı bırak" komutu gönderen ilaçlardan patlıcan özlü içeceklere, terapiden akupunktura kadar farklı içerikli ürün ve destek yöntemlerine sürekli yenilerinin eklenmesini sağlıyor. Ancak, tiryakiler sigaradan kurtulmak için bu tür yöntemlere pek fazla rağbet etmiyor. Kişi başı sigara tüketiminin yılda 130 pakete ulaştığı Türkiye’de, sigarayı bırakmak isteyen 4 milyon kişiden sadece 70 bini, tiryakilikten kurtulmak için destek ürün ve yöntemlerine başvuruyor. Yılda 12 milyar YTL’lik sigara tüketen tiryakilerin, bırakmak için destek yöntemlerine ödediği bedel 50 milyon YTL’yi geçmiyor.

YEDİNCİ BÜYÜK TÜKETİCİYİZ: Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven’in yaptığı araştırmaya göre, dünyanın yedinci büyük sigara tüketicisi olan Türkiye’de sigarayı kendi başına bırakanlar arasında başarı oranı yüzde 34’ü geçmiyor. İlk bir yılın sonunda yeniden içmeye başlayanlar yüzünden bu oran yüzde 1’e kadar düşüyor. Buna karşın, tedavi veya destek alarak bırakanlarda başarı oranı ise yüzde 18 ile yüzde 93 arasında değişiyor. Sigara tiryakilerinin yüzde 20’sini ilk fırsatta sigarayı bırakmayı isteyenler oluşturuyor. Sigara bırakma konusunda kararsız olanların oranı yüzde 35 olurken, bu oran sigara bırakmayı düşünmeyenlerde yüzde 45’e kadar çıkıyor.

İKİ YÖNTEM KULLANILIYOR: Türkiye’de sigarayı bırakmak için iki yöntem kullanılıyor:

Bunlardan birincisini vücuda deri veya ağız yoluyla nikotin verilmesini ve antidepresan türü ilaçların alınmasını kapsayan tıbbi tedavi yöntemleri oluşturuyor. Bunlar arasında, nikotin bantları, sakızlar ve haplar yer alıyor.

İkinci yöntem ise eğitim temelli, motivasyona dayalı terapi, hipnoz, akupunktur, lazer, içecek, şeker gibi uygulamalar oluyor.

Gelişmiş ülkelerde sigara bırakmak isteyenlerde yüzde 75’e varan oranlarda başarı elde ediliyor. Türkiye’de ise bu oran uygulanan yönteme göre yüzde 18 ile yüzde 93 arasında değişiyor. Bazı yöntemlerde, sigarayı 6 ay içinde bırakamayanlara para iadesi taahhüdünde de bulunuluyor.

8 YTL’DEN BAŞLIYOR: Türkiye’de sigara alışkanlıklarından kurtulabilmek için destek alan tiryakilerin bu hizmet ve ürünler için ödediği bedel, 1 ile 6 ay arasında değişen sigara masrafına eşit oluyor. Firmalar, destek yöntemlerinin başarılı olmasındaki en önemli etkenin bırakmak için bedel ödenmesini gösteriyor. Destek ürünlerin fiyatları 8.25 YTL den başlayarak 117 YTL’yi buluyor. Sigarayı bırakma merkezlerinde bu bedel 660 YTL’ye kadar çıkabiliyor.

Nikotin sakızının başarısı yüzde 20

NICORETTE ve Nicotinell markalı sigarayı bırakmak isteyenlerin yüzde 2’sinin tercih ettiği bu sakızların her biri 2-4 mg nikotin içeriyor. Saatte ortalama 1 tane çiğnemek gerekiyor. Günde 30 sakızdan fazla çiğnenmemesi öneriliyor. Başarı oranı yüzde 20’yi bulan sakızların fiyatı 8.25 YTL.

Beyne ’sigarayı bırak’ komutu gönderen ilaç

NİKOTİN içermeyen bir antidepresan olan Zyban adlı ilaç, 1997 yılından bu yana sigarayı bırakmada en etkili yöntemlerden biri olarak kullanılıyor. Glaxo Smith Kline tarafından üretilen bu ilacın yan etkilerini ağız kuruluğu ve baş ağrısı oluşturabiliyor. Zyban’ın 1 yılın sonundaki başarı oranlarının yüzde 23 ile yüzde 30 arasında değişiyor. Tedavi periyoduna göre ilacın 15 gün normal sigara içimiyle birlikte alınması gerekiyor. Bu süreç içinde sigara içmeye karşı oluşan isteksizlikle birlikte sigaranın bırakılıp, kullanılmaya devam edilmesi önem taşıyor. Fiyatı 127 YTL olan Zyban’dan toplam iki kutu kullanmak gerekiyor.

Bantla vücuda nikotin takviyesi

VÜCUDA
nikotin vererek sigara bırakmayı sağlayanlar yaygın yöntemlerin başında geliyor. Sigarayı bırakma sürecinde yardımcı bu bantlara son olarak MT Sağlık ürünleri Smokepatch’i ekledi. Smokepatch, Nicotinell’in aksine vücuda nikotin takviyesi yapmıyor. Sadece bitkilerden yararlanıyor. 170 YTL’ye satılan Smokepatch’de 3’er gün kukllanılabilen 10 bant bulunuyor. Nikotin bandı paketleri 7 bant içeriyor.

Patlıcan suyuyla nikotin takviyesi

TÜRKİYE’nin ilk sigarayı bıraktırma içeceği Nicofluid, sigarayı bırakmaya karar verenler için oksijenle zenginleştirilmiş olarak eczanelerde satılıyor. Patlıcan suyu içeren bu içecek sigara isteğini azaltıyor. Nicofluid içilmeye başlanmadan önce tiryakilere içtiği sigaranın markasını değiştirmesi öneriliyor. Tuvana tarafından Hollanda’dan ithal edilen Nicofluid’un 500 mililitrelik 6 şişesi 90 YTL’ye satılıyor.

Hangi merkez kaça bıraktırıyor

SSD: 3 gün üst üste yarımşar saat süren bir eğitim ve yanı sıra endorfin sağlatmaya yönelik seanslara hizmet veriyor. Bu yolla 72 saat içinde nikotin alışkanlığından dolayı duyulan gerilimin önüne geçiliyor.

ANNE PENMAN: Lazerle tedavi ediyor. Anne Penman’ın program paketi 2 zorunlu, 3 opsiyonel lazer terapi seansını ve 1 kez beslenme danışmanı randevusunu içeriyor. Şu an İstanbul’da 2 noktada faaliyet gösteren merkez, önümüdeki ay bayi sayısını 4’e çıkaracak.

IQS: 2.5 yıldır Türkiye’de 18 farklı nontada hizmet veriyor. Merkezlerdeki cihaz yardımıyla kulağa masaj uyguluyor. Bu masaj psikolog telkinleri ve anlatmalarıyla da destekleniyor. 660 YTL karşılığında hizmet veriyor. Sigarayı bıraktıramazsa para iadesinde bulunuyor.

ALAN CARR: Birincisi 6 saat, diğer ikisi 3’er saat olmak üzere toplam 3 seans yapıyor. Hizmet ücreti olarak 612 YTL alınıyor. Kişi sigarayı bırakamazsa para iadesi yapılıyor. Diğer terapi merkezlerinden farkısı sadece sigarayı bıraktırma konusunda yoğunlaşması oluşturuyor.

ANTISMOKING CENTER: Bağımlıyı sigaradan kurtarmak için 5 seans uyguluyor. Toplam 5 seans terapi, psikolojik destek ve 6 aylık takip sonrasında kişi halen sigarayı bırakamamışsa parasını geri alabiliyor. Bu merkez de IQS gibi dış kulağın bazı noktalarını elektromanyetik darbelerle uyarıyor. Hizmet bedeli 600 YTL oluyor. Sigara bırakılamazsa 6 ay sonuna para iade ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları