1 YTL’ye bebek maması!

Hafta başında birkaç günlüğüne, Ülker Hero Baby bebek mamalarının davetlisi olarak kurumsal ekiple birlikte İspanya’ya, Hero fabrikasına geldik. Hem yenilikleri görmeye, hem fabrikayı gezmeye hem de Ülker Hero Baby’nin annelere verdiği müjdeyi kutlamaya...

Ankara’ya ikinci mama fabrikasını açmaya hazırlanan Ülker, düşürdüğü maliyetler sayesinde hem ailelere bütçesel destek olmak hem de annelerin bebeklerini daha bilinçli besleyebilmeleri için 1 YTL’ye kavanoz mamalarını satışa sunuyor; fiyatlar şu andan itibaren geçerli olmuş durumda.

Bebeklerimiz dünyaya geldiğinde harcamaya başladığımız parayı hesaplayınca, özellikle bez ve mamaların aile bütçesini birkaç yıllığına ne kadar etkilediğini düşününce, kişisel olarak bu girişimi; hem Ankara’ya yaratacağı istihdam hem de ailelere ürettiği fayda nedeni ile alkışlanır buluyorum.

Her ne kadar "En iyi yemeği kendimiz yaparız" psikolojisi yaşıyor olsak da, acelemiz olduğu anda, çarşıda, alışverişte, seyahatlerde kendiliğinden gidiyor elimiz hazır mamalara... Bu ihtiyacı da güvenilir bir markadan, en iyi fiyata karşılamak en doğal hakkımız.

İşin diğer tarafından bakarsak, özellikle gıda sektöründe bu gibi kolay ulaşılabilir fiyatların uygulanması, annelerin çocuklarını sağlıklı beslemeleri açısından çok önemli bir hizmet bana kalırsa...

Neden derseniz?

Avrupalı bir çocuğun bir günde içtiği sütün dörtte birini, günde içtiği meyve suyunun altıda birini ancak içebiliyor bizim büyük şehirlerde yaşayan çocuklarımız. Büyük olmayan şehirleri ise düşünemiyorum. Mamada ise bu oran inanılır gibi değil ama tam 60 kat farklı.

Halen açık süt satın alan, o sütün eve ne şekilde, ne şartlarda geldiğini bilmeden, içinde kimbilir neler olan sütleri "Açıktır, daha iyidir" mantığı ile satın alan, çocuğuna süt ve meyve suyu içirmeyen, belki de fiyatlar yüzünden içiremeyen yüzde 70 nüfusun olduğu bir ülkemiz var bizim.

Bu tür girişimler, bilinçlendirmenin yanı sıra satın almayı kolaylaştırarak bizim çocukları da beslenme konusunda Avrupalı çocuklara yaklaştırmaya destek olacaktır diye düşünüyor, Ülker’in bu girişiminin diğer tüm gıda firmalarına örnek olmasını umuyorum.

Annelerin kavanoz mamalarının 1 YTL olması bayramını da kutluyorum.

Madrid’den sevgilerle...

Yemek

Çocuklarda gerek iştahsızlık, gerekse besini reddetme ya da seçici davranma gibi yeme sorunları, büyük ölçüde psikolojik nedenlerle ortaya çıkıyor. Çünkü beslenme, çocuk ve ailesi arasındaki duygu alışverişini belirtmenin en iyi yolu.

İştahsızlık, çocuğun besini almak istememesiyle ortaya çıkan bir durum... Anemi, bağırsak parazitleri, hastalıklar, çocuklarda iştah kaybına neden olabiliyor. Diyetisyen Aysen Arıcan, "Çocukların birçoğu yemeğe karşı iştahsızken, bir kısmı da yemeyi reddeder ya da seçici davranır. Bu durum, özellikle 2 yaş civarında sık rastlanan olumsuz yeme davranışlarıdır. Çoğu durumda çocuk iyi besleniyor, ancak ailenin beklentisi doğrultusunda yemiyordur" diyor.

Yeme sorunu olan çocuk, hassasiyetle izlemeli. Ağırlık ve boy persentilleri varsa öncelikle bunları karşılaştırarak, ölçümlerinin 3. persentilin altına düşmesi halinde, büyüme-gelişme geriliği açısından çocuğun incelenmesi gerekiyor.

Beslenme davranışını değiştirmek imkansız değil

n Öncelikle çocuğunuzun severek yediği yemekleri tespit edin. Bunun için, çocuğunuzun 3 günlük ayrıntılı beslenme günlüğünü yazmaya başlamanız gerekir.

n Süt, meyve suyu, su, kola, çay gibi içecekleri çocuğunuz ne kadar tüketiyor, bunları kaydedin.

n Pek çok çocuk içmeyi, yemeğe tercih eder ve kolayca doygunluk hissi duyar. Çocuğunuzun yemekten 1 saat önce ve yemek sırasında sıvı alımını sınırlandırın.

n Çocuğunuz, sıvı besinleri hálá biberon ile içiyorsa, biberonu bardakla değiştirmeye çalışın. Böylece çocuğunuzun sıvı alımı kendiliğinden azalır.

n Sütü fazla miktarda tüketen çocuklarda iştahsızlık dışında anemi ve kabızlık gibi sorunlar da görülebilir. Günde 2 su bardağı süt çocuğunuz için yeterli olacaktır.

Birçok anne-baba çocuklarının ağırlık kazancı ve besin gereksinimleri konusunda gerçekçi olmayan beklentiler içinde olabiliyor. Çocuklar doğumdan 1 yaşına kadarki süre içinde 6 kg, 2, 3 ve 4’üncü yıllarda ise ortalama 2 kg/yıl şeklinde kilo almalıdır. Bu nedenle, hızlı gelişmeyi izleyen bebeklik döneminden sonra, çocuğunuzun kilosunda büyük bir değişiklik olmayacaktır.

Besinleri çeşitlendirin

Çocuğunuzun besin seçimindeki öncelikleri dikkate alarak ona farklı çeşitte besinler sunun. Yemek porsiyonlarını sizin ölçünüze göre değil, çocuğunuzun gereksinimine göre ayarlamalısınız. Bir öğünde verdiğiniz besini reddettiyse, tamamen farklı bir besin deneyin. Onu da reddediyorsa, bir sonraki öğüne kadar herhangi bir besin vermeden bekleyin. Ara öğünlerin küçük porsiyonlar şeklinde olmasına dikkat edin. Aksi halde çocuğunuz bir sonraki ana öğünü yemeyi reddedebilir.

Çocuğunuza herhangi bir nedenle ödül olarak şeker ve tatlı türü besinler vermeyin. Besinleri ödül-ceza aracı olarak kullanırsanız bu, çocuğunuzun size kullanacağı silahları güçlendirecektir. Yiyecekleri çocuğunuzun kolay yiyebileceği türden hazırlayın.

Çocuklar söyleneni-anlatılanı değil, gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bu nedenle sizin ve çocuğunuzun bakımından sorumlu diğer kişilerin, olumlu (tutarlı) yeme davranışı içinde olmanız gerekir.

Büyükbaba taşınıyor

Artık iyice yaşlanan büyükbaba, kızının ailesiyle birlikte yeni evlerinde yaşamayı kabul edince, büyük küçük hepsi çok sevinir. Pek kolay biri olmayan İhtiyar John’un kendine özgü kişiliği ve alışkanlıkları gün geçtikçe ailenin yaşamını etkiler. Onun eve gelişiyle birlikte yorucu ama heyecanlı günler başlamıştır. Boya işinde usta olan İhtiyar John, renklendirdiği tişörtlerle kısa sürede kasabadaki gençlerin kalbini fetheder. Peter Hartling, gerçekçi bir üslupla kaleme aldığı romanlarında pek çok sosyal içerikli konuyu hem güçlü bir anlatımla hem de çocukların dünyalarına ve bakış açılarına duyarlı bir dille işlemeyi başarıyor. Bu kitap çocuklarınızın çok hoşuna gidecek.

Günışığı Kitaplığı Çocuklara iyi seyirler

Çocuklarınızın 14 Mart günü AFM İstinyePark Partykids at the Movies’de "Garfield Geri Dönüyor"u izlemesini ister misiniz? Minderler bulunan çocuk sinemasında popcornlar ellerinde filmlerini seyreden çocuklar, daha sonra çocuk sinema paketi dahilinde Partykids oyun parkından faydalanabilecekler. Sevgili anneler, çocuklar bu sinema keyfini çok sevecekler. Ne dersiniz?

Pocahontas II: Yeni Bir Dünyaya Yolculuk

Disney’in Akademi Ödüllü filmi Pocahontas devam ediyor! Pocahontas ve birbirinden sevimli arkadaşları Flit, Meeko ve Perc, İngiltere’ye doğru, eğlence ve macera dolu bir yolculuğa çıkıyor. Pocahontas, barış elçisi olarak Londra’ya gitmekle görevlendirilir. Bu hiç alışık olmadığı çevrede yeni arkadaşlar da edinir. Bakalım bu defa neler yaşayacak Pocahontas.

Tiglon Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu

Gelenekselleşen Türk temaşa sanatından örnekler sergileyen Tacettin Diker, Karagöz ve Kukla Tiyatrosu’nun yeni oyunu "Rüya"yı çocuklar için Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nde sahneliyor. Ücretsiz olarak katılabileceğiniz bu etkinlikte eminiz çocuklarınız çok eğlenecek.

Saklıköy Country Club

Doğayla iç içe olan Saklıköy Country Club’ın, her biri farklı renkte döşenmiş, bir evin sıcaklığının saklandığı konforlu odalarında, harika bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Saklıköy Country Club, squash, tenis kortu, spor salonunun yanı sıra çok geniş bir yeşil alana sahip. Eşinizle yapacağınız bu romantik tatilde, masaj yaptırmayı ve jakuzi keyfini çıkarmayı unutmayın.

Saklıköy Country Club / (0216) 456 46 90
Yazarın Tüm Yazıları