GeriSeyahat Yıldırımdan korunmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yıldırımdan korunmanın yolları

Yıldırımdan korunmanın yolları

Ağustos ayının ilk haftasında Türkiye'de yıldırım çarpması sonucu 18 kişi öldü, 3 kişi yaralandı. Yıldırım çarpmaları hakkında bilgilerin yer aldığı ''www.onlineavcılık.com'' web sitesinde korunma yöntemleri ve dikkat edilmesi gerekenler de sıralanıyor.

Sitede, yıldırım çarpmasına daha çok, tarlada çalışırken, ata binerken, bisiklet sürerken, dağa tırmanırken, dışarıda oynarken, balık tutarken, ağaç altında dururken, çobanlık yaparken, normal telefonla konuşurken, banyodayken, yüzerken veya küçük teknelerle denize açılmışken yakalanılmakta olduğu ifade ediliyor. 

Dünya'da saniyede 100, bir günde ise 8 milyon civarında yıldırımın oluÅŸtuÄŸu ve bir yıl içinde bir kiÅŸinin yıldırıma çarpılma olasılığının 600 binde 1 olduÄŸu kaydedilen sitede, yıldırımdan korunmanın en iyi yolu olan 30/30 kuralı şöyle anlatılıyor:Â

 Şimşek çaktıktan sonra 30 saniyeden daha az bir süre içinde, gökgürültüsünü duyduğunuz andan da en son gök gürültüsünü 30 dakika geçene kadar yıldırım tehlikesi içindesiniz. Gök gürültülü bir fırtınaya yakalandığınız zaman en iyi korunma içeri girmektir.

 Eğer bina ve otomobil gibi kapalı bir sığınak mevcut değilse yüksek yerlerden ve tek kalmış ağaçlardan mutlaka uzak durmalısınız.

 Açık arazide hemen ya hızla alçak bir yere kaçın ya da yere çömelin ve başınızı dizlerinizin arasına alarak hedef küçültün.

 Asla yere yatmayın. EÄŸer yüksek ve düz bir yerdeyseniz başınızı mümkün olduÄŸu kadar alçakta tutun, fakat yere uzanmayın.Â

 Bazen elektrik yükünün büyük kısmı yıldırım çaktığı noktanın yakınındaki yüzeyde yoğunlaşır. Bu yüzey akımı vücuda geçirerek, ölüme veya yaralanmaya yol açabilir. Bunun için mümkün olduğu kadar yere çökmeli ve ayak parmakları üzerinde durarak yere teması en aza indirmeliyiz. Voltaj farkı yaratmamak için de ayaklarımızı birleştirmeliyiz.

 Bina veya otomobil yoksa, mağaralar, kuru hendek ve arklar, vadiler, kanyon veya en az boyunuzla aynı yükseklikliğe sahip alçak ağaç kümeleri arasındaki boşluklar sığınılacak en güvenli yerlerdir.

 Kamp araç ve gereçleri, balık oltası, golf sopası, kazma ve kürek gibimetal cisimleri elinizden bulundurmayın.

 Bisiklet, traktör gibi üstü açık araçları terk edin.

 Yüzüyor veya kayakta bulunuyorsanız, sudan derhal çıkın. Grup halindeyseniz, bir birinizden en az 1.5 metre uzakta durun.

 Bahçe ve balkonunuzdaki hafif eşyaları ve taşınabilir metal araçları içeriye alın.

 Pencereleri kapatın.

 Soba, ocak, şöminelerden, radyatörlerden, metal borulardan, lavabo, küvetten, fişiprize takılı elektrikli ev aletlerinden uzak durun.

 Banyo yapmayınız, elle bulaşık yıkamayın.

 Çamaşır ipindeki çamaşırları toplamayınız. Fırtına anında çok gerekmedikte kablolu telefonla konuÅŸmayınız, kablolu televizyon seyretmeyin.Â

 Gök gürültülü fırtına geçene kadar aracınızı yolun kıyısında güvenlik bir yere çekiniz. Fırtına sonrası, yolun yüzeyi sudan görülmüyorsa o suya asla girmeyin.

False