GeriSeyahat Türkiye'nin Kaplıcaları 2010
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'nin Kaplıcaları 2010

Türkiye'nin Kaplıcaları 2010

Yollar çamurdan kurtuldu, belediyenin apartları bu kış hizmete girdi.

Esra ERDOĞAN - Serhan YEDİG

ANKARA / Kızılcahamam

Kızılcahamam bikarbonat, klorür, sodyum ve arsenikli sularıyla ünlü. Topraktan 44 - 86,5 derece arasındaki sıcaklıklarda çıkan termal suları dolaşım bozukluklarından, sinir, karaciğer, safra kesesi hastalıklarının terapisine kadar pek çok alanda kullanılıyor. Sular sadece şifa dağıtmıyor. İlçede konutları, kamu kuruluşlarını da ısıtıyor. Üç termal kaynaktan elde edilen suların işletmecisi ilçe belediyesi. Oteller, konutlar ve kamuya ait yapılar termal suyu belediyeden alıyor. Bu nedenle, geçmişte, soğuk kış aylarında sorun yaşanıyordu. Örneğin kamuya ait dinlenme tesislerinin suyu ücretsiz ve ölçüsüz kullanması nedeniyle otellere verilen suyun miktarı azalıyor, çok soğuk kış günlerinde termal havuzlardaki su sıcaklığı düşüyordu. Bu yıl, sorun çözüldü. Kamu kuruluşları valiliğin uyarısı üzerine su kullanımını kontrol altına aldı. Ayrıca ilçenin tatilcileri yıldıran çukurlu, çamurlu yolları onarıldı. Otellerin doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 civarında arttı.
Ancak tüm bu gelişmeler termal tesisleri sevindirmeye yetmedi. Maden Yasası uyarınca termal kaynak gelirlerinden pay isteyen İl Özel İdaresi, otellere sayaç takıp kullanıma göre pay istemek yerine, genel karlarından yüzde 1 pay talep etti. Bu nedenle ilçenin dört büyük oteliyle mahkemelik oldu.

ABI HAYAT YENİLENDİ

Kızılcahamam’da bakanlıktan termal ya da kaplıca işletme belgesine sahip altı tesis bulunuyor. Tesisler geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. En büyüğü, iki bin yataklı Asya Termal Tatil Köyü. Kadın ve erkeklere ayrı termal havuzları, Türk ve Fin hamamı bulunan kuruluş bu yıl Aquapark’ını yeniledi. Yedişer metrekarelik kişiye özel termal havuzlarını kullanıma açtı. Apart ve otel odaları bulunan Asya, ayrıca 70 ila 1200 kişilik 19 salona sahip. Bu nedenle kış aylarında çoğunlukla kongre turizmine yönelik çalışıyor. Otelde çift kişi yarım pansiyon konaklama 250 TL, dört kişilik apartlar yarım pansiyon 350 TL. (0312 736 40 00) Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme ruhsatı sahibi, 55 odalı, üç yıldızlı Şifa Hayat Suyu Oteli kadın ve erkeklerin birlikte kullanabildiği 35 metrekarelik, sadece kadınlara yönelik 19 metrekarelik iki kapalı havuzla hizmet veriyor. Termal merkezinde buharlı sauna, bitki banyosu, farklı masaj uygulamaları yapılıyor. Çift kişi yarım pansiyon 160 TL. (0312 736 56 30) Firmanın diğer üç yıldızlı oteli, 93 odalı Abı Hayat Termal, kadın ve erkekler için 20’şer metrekarelik iki ayrı havuza sahip. Otelin bu yıl jakuzisi, havuzu, odaları yenilendi. Çift kişi yarım pansiyon 160 TL. (0312 736 56 20). Belediyenin düşük gelirlilere yönelik 19 apartı da bu yıl hizmete girdi. Büyük Kaplıca’nın yakınındaki çift kişilik apartlarda konaklama ücreti 50 TL, altı kişilik apartların günlüğü ise 100 TL. (0312 736 16 48)

AKASYA, 5 BİN METREKARELİK SOSYAL MERKEZ AÇIYOR

Kızılcahamam merkezine üç kilometre uzaklıktaki Pataya Termal Resort, Soğuksu Milli Parkı’nın içindeki tek tesis. Doğa içinde yürüyüş imkanı sunan tatil köyü 156 odalı, ayrıca 6 bungalovu var. İki termal havuzu, hamam, saunası, kabinli odaları bulunuyor. Çift kişi yarım pansiyon hafta içi günlerde 220 TL, hafta sonunda 300 TL. (0312 736 02 00)
Soğuksu’da belediyenin işlettiği Kızılcahamam Termal Oteli 21 odalı. Odalarındaki küvetlerde de termal su kullanılabiliyor. 16 metrekarelik termal havuzu, sauna ve yıkanma bölümü sabah erkeklere, saat 14.00’ten sonra kadınlara açık. Üç yıldır oda fiyatları artırılmayan otelde çift kişi, oda, kahvaltı 70 TL. (0312 736 30 01). 124 odalı Akasya Termal Tatil Köyü büyüklüğü 62 ila 72 metrekare arasında değişiyor, tümü jakuzili. Ayrıca beşer termal havuz, sauna ve Türk hamamı bulunuyor. Tatil köyü gelecek ay, beş bin metrekarelik yeni yapısını hizmete açıyor. Bu yapıda restoran, spor salonu ve termal havuzlar bulunacak. Tesis kışın sakin geçen aylarında bile hafta sonlarında dolu. Çift kişi yarım pansiyon 100 TL, hafta sonunda 150 TL. (0312 736 66 65)

ANKARA / Haymana

Yeni termal kuyular açıldı

Ankara’ya karayoluyla 45 kilometre uzaklıktaki Haymana’nın termal suları hem içme hem de banyo kürleri için kullanılabiliyor. İlçe belediyesinin iddiasına göre, suların kalitesi Fransa’daki Vichy kaplıcalarıyla yarışacak düzeyde. Bikarbonat açısından zengin sular solunum sistemi, cilt, kadın hastalıklarının terapisinde kullanılıyor. Belediye bu yıl artezyen kuyuları açtırdı, yeni kaynaklar buldu. Bu kaynakları yakında inşaatına başlanacak yeni termal oteller kullanacak. Şu anda Haymana’da bakanlıktan termal ya da kaplıca işletme belgeli beş tesis bulunuyor. Bunlardan dört yıldızlı Haymana Resort, mayıs ayına kadar tadilatta. Geçen yıla oranla doluluk oranları yüzde 15 civarında artan otellerin çoğu, yaz aylarına kadar indirimli fiyatlarla çalışacak.
İki yıldızlı, 30 odalı Saraçoğlu Termal’in tüm odalarında jakuzili, üç metrekarelik küvetler bulunuyor. Ayrıca ortak kullanıma açık altı kükürtlü havuzu var. Otelde çift kişi, tam pansiyon konaklama 120 TL. (0312 658 19 19) Haymana Termal Otel’in 94 odasındaki küvetlerde termal sudan yararlanmak mümkün. 60’ar metrekarelik iki büyük havuzunun yanı sıra, özel kullanım için jakuzili sekiz havuzu var. Hafta sonlarında tamamen dolu oluyor. İki kişi yarım pansiyon 120 TL. (0312 658 29 00) Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Fatih Yorulmaz’ın Çaldağ yamaçlarına kurduğu 37 odalı Doktorun Sağlık Oteli, bu yıl ekibine Tayland’dan gelen iki masaj uzmanı kattı. Ortak kullanılan 126 metrekarelik termal havuzunun yanı sıra, kadınlar için bir havuz daha hizmete girdi. Özel sağlık kürlerinin düzenlendiği otelde iki kişi tam pansiyon 138 TL, hafta sonunda 178 TL. (0312 658 29 00)

ANKARA / Beypazarı, Ayaş

Ayaş’ta devre oda satışı başlıyor

Ankara’ya 85, Beypazarı’na 20 kilometre uzaklıktaki Beyter - Dutlu Termal kaplıcası yeşil alanla çevrili. 300 odasından 36’sı küvetli ve termal sudan yararlanabiliyor. 12’şer metrekarelik dört termal havuzundaki suyun sıcaklığı 50 derece. Bunlardan ikisi kadınlara, ikisi erkeklere ait. Doktor ve sağlık personelinin görev yaptığı kür merkezinin bu yıl odaları ve havuzları yenilendi. Fiyatlara zam yapılmadı. İki kişi yarım pansiyon 100 TL.
Beypazarı gibi Ayaş Kaplıcaları’nın suyu da banyonun yanı sıra içme kürleri için kullanılabiliyor. Ayaş’a 23 kilometre uzaklıktaki 380 odalı tesiste toplam dört havuz, Türk hamamı ve sauna bulunuyor. Otel bu yıl devre oda satışına başladı. Mart ve nisanda indirim kampanyası yapan otelde iki kişi tam pansiyon 98 TL. (0312 718 31 01)

NEVŞEHİR / Kozaklı

Türkiye’nin en büyük fizik tedavi hastanesi açılıyor

Nevşehir’deki kaplıcaların konuşlandığı Kozaklı İlçesi, Türkiye’deki en sıcak termal suyuna sahip. Topraktan 98 derece sıcaklıkta çıkan su, klorür, sülfat, bikarbonat, sodyum açısından zengin. Radyoaktif bileşimiyle içme ve banyo kürlerinde kullanılabiliyor. Kireçlenmeye iyi geliyor, sinir uçlarını rahatlatıyor, stresi azaltıyor, cilde iyi geliyor, romatizma tedavisinde kullanılıyor.
Kozaklı, kent merkezine, Kayseri’ye, Yozgat’a, Kırşehir’e karayoluyla 85 kilometre uzaklıkta. 240 yatağıyla Türkiye’de kendi kategorisinde en büyük tesisi, Kozaklı Fizik Tedavi Hastanesi gelecek ay açılıyor. Hastanenin bölgeyi hareketlendirmesi bekleniyor. Kozaklı’daki 19 termal otel ve apartın toplam yatak sayısı 7 bin 800. Tesislerden 14’ü Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatlı: Yapı-Sel Oteli, Termalya, Güneş, Vural, Hacıveli, Roza Resort, Altınsu, Çiftçiler, Gündüz, Sezerler, Erdem, Horasan, Erciyeş 38, Grand Termal Otel, Doğan Termal, Erdoğan Sezer, Diva İbis Otel.
Grand Termal, Roza Resort ve Termalya’nın ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgesi bulunuyor.
Kozaklı’daki tesisler Kayseri ve Kapadokya’ya yakın olduğu için Kayseri Kayak Merkezi ya da Kapadokya’yı görmek isteyen müşteriler için tur düzenliyor. Böylece tesislerde konaklayanlar hem kaplıca suyundan faydalanıyor hem de başka turistik yerleri görebiliyor.
Dört ve beş yıldızlı otellerde kadın ve erkekler için ayrı termal havuzlar, cilt bakımı, masaj seçenekleri bulunuyor. Ayrıca küvetli odalarında termal su kullanılabiliyor. Haziran sonuna kadar geçerli olacak fiyatlarına kahvaltı, akşam yemeği, termal tesis kullanımı dahil. Beş yıldızlı otellerden Rosa Resort, 230 odalı. Çift kişi yarım pansiyon 120 TL, hafta sonu 140 TL. (0384 471 35 35) Diva İbis Otel ise 180 odalı. Çift kişi yarım pansiyon 120 TL, hafta sonunda 140 TL. (0384 471 22 44) Dört yıldızlı Grand Termal Otel, 150 odalı. Çift kişi yarım pansiyon 100 TL, hafta sonu 120 TL. (0384 471 23 00) Dört yıldızlı Termalya da aynı fiyatları uyguluyor. (0384 471 38 56) Üç yıldızlı Yapısel Otel’de çift kişi 60 TL, hafta sonu 70 TL. (0384 471 27 01) Kozaklı’nın iki ya da dört kişilik apartlarında ise günlük fiyat 30 - 50 TL arasında.

KONYA / Ilgın, Hüyük

Kış sezonunda fiyatlar yüzde 40 indirimli

Konya’da Sağlık Bakanlığı’nın kaplıca ruhsatına sahip dört tesis var. Bunlardan Ilgın Kaplıcası ve Grand İpek Palas Termal Oteli, Ilgın ilçesinde. İsmil Termal Karatay, Köşk Kaplıcası ise Hüyük ilçesinde. Grand İpek Palas Termal Otel’in ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan termal turizm işletme belgesi bulunuyor. İsmil Termal, geçen yıl onarım nedeniyle kapanmıştı, kaplıca hâlâ açılmadı.
Ilgın’ın 42 derece sıcaklıktaki suyu, banyo ve içme kürlerine uygun. Mineral açısından zengin. Ortopedik, nörolojik, romatizmal, deri ve cilt, idrar yolları ve kadın hastalıklarının terapisinde kullanılıyor. Belediyenin Ilgın Kaplıcaları, ilçe merkezinde, Hamam Dağı’nın doğu eteğinde. 196 oda, 12 apart, altı havuzlu tesis üç ayrı konaklama seçeneği sunuyor: Santral Otel, AB bloklar ve apart villalar. Tüm tesislerde 14 Mayıs’a kadar yüzde 40 indirim var. Kişi başı indirimli konaklama fiyatı Santral Otel’de 36 TL, AB bloklarda 42 TL. Apart villaların günlüğü ise 60 TL. Tesisler içinde alışveriş merkezi, restoran, kafeterya bulunuyor. Tüm odalar mutfaklı. Ayrıca restoranlar bulunuyor. (0332 882 71 52)

İPEK TERMAL’İN SPA’SI AÇILDI

Üç yıldızlı İpek Termal Oteli’nde kadın ve erkekler için ikişer havuz, spor alanı, 150 kişilik konferans salonu bulunuyor. 96 odalı otelin SPA Merkezi bu yıl açıldı. Cilt bakımı ve masaj seçenekleri var. Fiyatlar sezona göre değişiyor. Hazirana kadar çift kişi yarım pansiyon 110 TL. (0332 881 00 34)
Köşk Kaplıcası Konya merkezine 100 kilometre uzaklıkta. Kışın sadece hamam ve havuzları günübirlik kullanılıyor. Herbiri havuzlu 16 apartı yaz aylarında açılıyor. Termal suyun sıcaklığı 36 derece. Beş kişilik apartların günlüğü 60 TL, çift kişiliklerin günlüğü 30 TL. Tesiste lokanta ve büfe de bulunuyor. Kaplıcanın tarihi hamamında kadın ve erkekler için ayrı havuzlar var. (0332 350 13 63)

KIRŞEHİR

Terme Oteli, üniversiteye bağlı kür merkezine dönüştü

Kırşehir’de Sağlık Bakanlığı’ndan kaplıca işletme ruhsatlı tek tesis kent merkezine bir kilometre uzaklıktaki Grand Hotel Terme Kaplıcası. Geçen yıla kadar aynı ruhsatla hizmet veren Terme Kür Hotel, bu yıl Ahi Evran Üniversitesi’ne bağlı bir fizik tedavi merkezine dönüştü. Grand Hotel Terme, üç yıldızlı, 264 yataklı. Termal su bulunan tüm odaları bu yıl restore edildi. Ayrıca kadınlar ve erkekler için ayrı termal havuzları bulunuyor. Kış sezonunda yüzde 50 doluluk oranıyla çalışıyor. 42 derecelik termal suyu içme ve banyoya uygun. Kadın, böbrek hastalıkları, felçlilerin rehabilitasyonları, kireçlenmede, içme olarak mide hastalıklarına iyi geliyor. Geçen yılın fiyatlarıyla çalışan otelde çift kişi yarım pansiyon 145 TL, tam pansiyon 160 TL. Fiyatlar haziran başına kadar geçerli. (0386 214 47 97)

 
 

False