GeriSeyahat Türkiye’nin en güzel 10 çocuk parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en güzel 10 çocuk parkı

Türkiye’nin en güzel 10 çocuk parkı

Bu hafta En İyiler sayfası da 23 Nisan Çocuk Bayramı’ndan nasibini aldı. Anneler, gazeteciler ve belediyecilerden oluşan büyük jürimiz Türkiye’nin en güzel 10 çocuk parkını araştırdı.

Nedir çocuk parklarının olmazsa olmazı? Elbette salıncaklar, kaydıraklar, tahterevalliler ve mümkünse bir miktar yeşil alan. Bunlar işin çocukları ilgilendiren kısmı. Anne babalar ise güvenlik, temizlik ve ulaşım kolaylığı gibi unsurlara dikkat ediyor. Parkın içine başıboş hayvanlar giriyor mu, çocuklar oynarken oturacak yer, yakınlarda tuvalet var mı sorularının cevabı da önemli. En iyi 10 listemize Türkiye’nin dört bir yanından parklar girdi. Kimi konumu, kimi bolca yeşil alanı, kimi de çocukların iyi vakit geçirmesini sağlayacak diğer olanakları ile öne çıkıyor. Listede bir de engelli çocuklar için inşa edilmiş park var.

EN İYİ 10

1. Özgürlük Parkı - İstanbul

2. Moda Parkı - İstanbul

3. Miniatürk Çocuk Parkı - İstanbul

4. Evcil Hayvanlar Parkı - Ankara

5. Engelli Çocuklar Parkı - Adana

6. Oyuncakistan Parkı - Ankara

7. Emirgan Korusu Parkı - İstanbul

8. Bostanlı Rekreasyon Alanı Parkı - İzmir

9. Baby Park - Antalya

10. Röne Park - İstanbul


ÖZGÜRLÜK PARKI

Yerleri özel kaplama


Selamiçeşme’deki Göztepe Özgürlük Parkı, 120 dönümlük bir alana kurulu. Yürüyüş yapmak isteyenler için toprak yol, bisiklete binmek isteyenler için de asfalt yol var. Çocuklar için geniş bir oyun alanı inşa edilmiş. Salıncaklar, kaydıraklar, tahterevalliler bulunuyor. Belli yaşın altındaki çocuklara özel korumalı salıncaklar var. Bu parkın kendine has özelliklerden biri, oyun alanı tabanının özel bir alaşımla kaplanmış olması. Böylece çocukların düşmesiyle oluşabilecek kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Parkın yanında birçok oturma grubu var. Böylece çocuğunuz oynarken onu yakından takip edebiliyorsunuz. Özgürlük Parkı’nda tenis kortu, basketbol ve futbol alanları, büyük bir süs havuzu ve 500 kişilik bir kafe de bulunuyor. Kafede çay bir milyon lira. Yemek fiyatları ise kişi başı 12-15 milyon lira arasında.

MODA PARKI

Korumalı salıncaklar var


Kadıköy Moda Burnu’nda yer alan park, haftasonları anne ve babalar tarafından oldukça rağbet görüyor. Parkın en büyük özelliklerinden biri merkezi bir yerde bulunuyor olması. İçinde, Fahri Korutürk büstü, çiçek alanları ve bir oyun grubu var. Oyun grubunda, üç tane ikili salıncak, küçükler için de iki tane korumalı salıncak mevcut. Çocuklar için kayma ve tırmanma grupları da bulunuyor. Oturma grupları, hem anne ve babalar, hem de yaşlılar için birebir. Trafik ışıklarının anlamı, harfler ve işaretler de, eğitim amaçlı olarak oyun gruplarına konmuş. Moda parkının bir başka avantajı da parkın yanındaki çay bahçeleri. Çocuğunuz oynarken siz de denize nazır çay keyfi yapabilirsiniz.

MİNİATÜRK PARKI

Truva Atı’ndan kaydırak


Sütlüce İmrahor Caddesi üzerinde bulunan Miniatürk içinde yer alıyor. Avantajı çocukların parka gelmişken, Türkiye’nin önemli eserleri hakkında da bilgi sahibi olabilmesi. Oyun gruplarından biri Truva Atı şeklinde inşa edilmiş. Böylece çocuklar ata tırmanıp kayabiliyor. Diğer oyun grupları da, gemi ve hisar maketlerinden oluşuyor. Zemin özel bir kauçuk maddeyle kaplı. Salıncak ve oyuncak atlar da var. Oyun grubunun yanında masalar bulunuyor. Miniatürk’te çocuklar, üç vagonluk küçük bir trenle dolaştırılıyor. Toplam 24 öğrenci alan trene binmek ücretsiz. Yine öğrenciler için özel yemek mönüleri var. Miniatürk’e giriş fiyatı tam bilet beş milyon, öğrenci ve öğretmenlere üç milyon lira. Öğrenciler okullarla topluca gelince kişi başı iki milyona da girebiliyor.

EVCİL HAYVANLAR PARKI

En büyük evcil hayvan parkı


Sincan Evcil Hayvanlar Parkı Türkiye’nin hayvan çeşitliliği ve kapsamı bakımından en büyük evcil hayvan parkı. İçinde 16 tür ve 154 tane evcil hayvan var. Ayrıca Ankara evi tarzında dekore edilmiş bir kafeterya, iki halı saha, iki basketbol ve voleybol sahası, 900 metrelik koşu ve yürüyüş parkuru, iki kondisyon çalışma alanı, iki çocuk oyun parkı ve tüm bu alanlara hizmet vermek için planlanmış bir spor tesisi bulunuyor. Avantajı çocuğunuzun bir yandan oyun parkında eğlenirken, bir yandan da pek çok hayvan türünü tanıma fırsatı yakalayabilmesi. Parkta tavuskuşu, kuğu, ördek, kaz, sülün, tavuk, horoz, tavşan, cüce keçi, alageyik, antilop, midilli ve lama gibi hayvanları görebilirsiniz.

ENGELLİ ÇOCUKLAR PARKI

Macera oyunları gözde


Rotary Yedi Pınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı, engelli çocuklara 1998’den beri hizmet veriyor. Turgut Özal Bulvarı’ndaki 6 dönümlük park, fiziksel, zihinsel, hissi engelli olan çocukların oynayabileceği, günlük bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği bir merkez. Ağaçlar ve çiçeklerle kaplı Yedi Pınar’da dinlenme odaları, yumuşak oyun alanları, resim ve elişi odaları, mutfak, revir, duş ve engellilere özel tuvaletler var. Burada macera oyunlarına ağırlık veriliyor ve çocuklar oyunları gözetim altında, emin şekilde oynayabiliyor. Yürüyüş yolları, halatla tırmanma düzenekleri, tekerlekli sandalyeli salıncak, zıplama havuzları var. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin özel donanımlı otobüsü ve tesisin hizmet aracı ile merkeze ulaşım ücretsiz. Tel: (322) 233 97 51

OYUNCAKİSTAN PARKI

İçinde göl bile var


Türkiye’nin en büyük parklarından biri olan Göksu Parkı içerisinde yer alıyor. Bir dönümlük arazi üzerine kurulu. Oyuncak alanında içinde kaydırakların olduğu tüneller ile birbirine geçmeli lego oyuncaklar ve kuleler var. Bölge 100 bin metrekarelik bir gölün yanında bulunuyor. Parkta oyuncak alanının yanı sıra Ada ve Tepe adını taşıyan iki restoran, bir go-kart pisti, iskelesi olan 14 büfe, 600 metre yüksekliğinde ve dünyada sadece üç ülkede bulunan dağ kızağı, sinema, spor merkezi, 200 kişilik bir tuvalet, bin kişilik amfi tiyatro, piknik yapmak için 650 adet çardak ve yanlarında çeşme ve Nehir Gemisi restoran var. Oyuncakistan, TBMM Caddesi, Göksu Parkı Rekreasyon alanında bulunuyor. Tel: (312) 280 69 00.

EMİRGAN KORUSU PARKI

Doğanın içinde bulunuyor


Şehir merkezinden uzaklaşıp, hem çocuğuna temiz hava aldırmak, hem de piknik yapmak isteyenler Emirgan Korusu’nu tercih edebilir. Emirgan Korusu’nun içinde iki adet oyun grubu bulunuyor. Çevresi tellerle çevrili. Üç tane ikili salıncak, iki tane de kaydırak grubu var. Haftasonu pikniğe gelen çocuklarla dolup taşıyor. Parka giriş otomobille üç milyon lira. Parkta bulunan Sarı Köşk ve Beyaz Köşk halka açık. Köşklerde haftasonu sabah saat 09.00-13.00 arası açık büfe kahvaltı veriliyor. Fiyatlar kişi başı 12 milyon 500 bin lira.

BOSTANLI REKREASYON ALANI PARKI

2-13 yaş arası çocuklar için


Temizlenen İzmir Körfezi’nin kıyıları boydan boya düzenlenerek, gece-gündüz yaşanan yerler haline getirildi. Bunlardan biri de Karşıyaka’daki Bostanlı rekreasyon alanı. İki kilometre uzunluğunda, 160 bin metrekarelik yeşil alanda çocuk oyun alanlarının yanı sıra basketbol, tenis, duvar tenisi, paten, kaykay sahaları ve bisiklet yolu bulunuyor. Çocuklar güvenle bisiklete binebiliyor, üzerine basmaktan çekinmeyecekleri çimler üzerinde yuvarlanabiliyorlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan park, haftasonları çocuklu ailelerin yoğun ilgisini çekiyor. Sürekli bakım yapılıyor. Oyuncaklar doğal malzemeden inşa edilmiş. 2-13 yaş arasındaki çocuklara hizmet veren parktan yararlanmak için Karşıyaka’nın her yerinden gelenler var.

BABY PARK

Jetonlu çocuk parkı


Antalya’nın en büyük ve genç parklarından biri olan Atatürk Kültür Parkı bünyesindeki Baby Park, miniklerin gözbebeği. Yaklaşık bir dönüm arazi üzerine kurulu. 2-11 yaş arası çocuklara hitap eden atlı karınca, çarpışan oto, dönme dolap, tren, uçak, kayık, kano, gondol ve zıpzıplar var. Bunlar için jeton ücreti bir milyon lira. Dört tekerlekli bisiklet ile park içi gezinin saat ücreti ise 8 milyon lira. Ayrıca giriş ücreti alınmıyor. Büyükler için, çocuklarını rahatça görebilecekleri küçük bir kafe de var. Tel: (242) 238 51 03

RÖNE PARK
Ünlü anne babaların tercihi


Yeşilköy İstanbul Caddesi’nde bulunan Röne Park, çevrede oturan ünlülerin sıklıkla gittiği bir mekan. Lucescu ve Hagi, parkın ziyaretçilerinden. Röne Park’a girdinizde etrafta dolaşan tavuk ve horozları görürseniz sakın şaşırmayın. Şu an hayvanlar için özel bir alan yapılıyor. Salıncak ve kaydırakların bulunduğu parkta bir çay bahçesi de hizmet veriyor. Çay 500 bin, tost bir buçuk milyon lira. Parktan aşağı sahile doğru gittiğinizde, karşınıza bir yürüyüş yolu çıkıyor. Sahilde irili ufaklı çay bahçelerine de uğrayabilirsiniz.

Belediyeciler, uzmanlar, anneler ve gazetecilerden oluşan büyük jüri seçti

Ahmet Piriştina-İzmir B.Şehir Belediye Başkanı

Nora Romi-Hürriyet Cumartesi, Yeni Anne sayfası yazarı

Hatice Akgül-Ankara B.Şehir Bel. Çevre Koruma Daire Bşk.

Güleser Orhan-Kadıköy Bel. Parklardan Sorumlu Md.

Fem Güçlütürk-İstanbul Life Dergisi yazarı

Sinan Tanyıldız-Hürriyet Çukurova Temsilcisi

Erhan Demirdizen-Şehir Planlamacıları Odası Bşk.

Mehmet İhsan Şimşek-İstanbul B.Şehir Bel. Park ve Bahçeler Md.

Pınar Yücel-www.anneyizbiz.comsitesinin sahibi

İnanç Argun-Antalya B.Şehir Bel. Parklardan Sorumlu Md.
False