Turnuvanın en iyi takımı “Ronaldo” mu?

Turnuvada öne çıkan birkaç takım var: Çerişev’in yıldızlaştığı Rusya, kontra atak ustası Meksika, yıldızlar topluluğu Belçika, Griezmann’lı Fransa, Kane’li İngiltere ve “Portekiz”li Ronaldo(!)

Haberin Devamı

Dün gündüz saatlerinde Portekiz-Fas maçını izlerken bir İngiliz gazeteci arkadaşımla konuşuyordum. “Portekiz’i görünce, İngiltere’yi sadece Kane’in takımı olarak adlandıranların haksızlık yaptığını düşünüyorum” dedi Marcus. “İngiltere en azından topu Kane’e getirmek için bir şeyler yapıyor. Portekiz’se Ronaldo’ya topu bile layıkıyla getiremiyor. Kaos yoluyla buluyor fırsatları Ronaldo

Gerçekten de Rusya’2018, bazı yıldızların sırtına büyük baskılar yükleyen bir turnuva olarak hatırlanacak sanırım. Messi’li Arjantin, Kane’li İngiltere, Ronaldo’lu Portekiz... Hatta “Portekiz”li Ronaldo aslında bu... Ronaldo turnuvanın şu ana kadar en iyi futbolcusu değil, en iyi takımı adeta. Lâkin Portekiz’in Ronaldo dışında bir oyun opsiyonu üretemeyecek kalitede olması da Ronaldo’yu rahatlatıyor aslında. Çünkü Ronaldo bir şeyler yaparsa kral olacak. Yapamazsa kimse ona kızamayacak, zira takımın kapasitesi bu.

Haberin Devamı

Ama Messi üstündeki baskı muazzam. Çünkü Icardi dışarıda kalmış, Dybala, Higuain kulübede. Sampaoli tapuyu gereksiz yere Messi’nin üzerine yapmış ve bu durum, Barcelonalı’nın üstüne tonlarca yük bindiriyor. Oysa Tite aynı hatayı Neymar’da yapmadı, Neymar’a zaten iyi olan bir takımın değerli bir parçası olduğunu hissettirmeyi başardı. Tek başına bir takım olduğunu değil.

Sampaoli’nin de yapması gereken buydu aslında. Arjantin, Messi’yi memnun etmek için kurulmuş bir takım olmamalıydı. Bu tavır, Messi’yi de verimsizleştirdi bence.

RUSYA’DA DA UBER KRİZİ VAR

Turnuvanın en iyi takımı “Ronaldo” mu

Moskova büyük bir şehir. 12 milyon civarında bir resmi nüfusu var ama bir o kadar da günlük işçi ağırladığı tahmin ediliyor. Yani gündüzleri Moskova, 20 milyonun üstünde bir insan topluluğuna ev sahipliği yapıyor.

Taksi/Uber çatışması Rusya’da da bizimle eşzamanlı olarak yaşanıyor. Hükümet, tam 14 Haziran’da, yani Dünya Kupası’nın başladığı gün Uber’i yasaklamış. Uber yazılımı hâlâ telefonlardaki varlığını sürdürüyor ancak uygulamayı kullanarak araç çağırdığınızda yine sarı taksiciler geliyor. Yani Uber, taksicilere miras kalmış artık Rusya’da.

Haberin Devamı

Rusya’yı kupa için ziyaret ediyorsanız yine de Uber uygulamasını kullanabilirsiniz zira taksicilerle pazarlık etmek yerine en azından gideceğiniz mesafe için ne ödeyeceğinizi bilebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse, Spartak Stadı’ndan şehir merkezine Uber 700-800 ruble civarında fiyat verirken, taksiciler 1500-2000 ruble talep ediyorlar. 13 ruble, yaklaşık 1 liraya tekabül ediyor bu arada.

GÜNÜN SÜRPRiZ ADAYI

 Bir Championship oyuncusu olan Henrik Dalsgaard, Danimarka’nın Peru ile oynadığı ilk maçta sağ bekte muazzam bir performans ortaya koydu. Bugün Avustralya önünde dost Aziz Behich, daha dikkatli olmak zorunda.

GÜNÜN YILDIZ ADAYI

Avustralya karşısında Fransa’nın ileri uç oyuncuları çok iyi bir gün geçirmediler, Griezmann ve Dembele henüz baskıyı atlatabilmiş gözükmüyorlar. Ancak Mbappe daha rahattı o gün. Ve bugün vitesi artıracağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

DÜNYA KUPASI VERGİSİ

Türkmen asıllı Rahman’ın taksisine bindiğimizde ülkeyle ve kupayla ilgili bu kadar dertli olduğunu bilmiyorduk elbette. Halkın önemli bir kısmı dar gelirliyken, kupaya harcanan milyarların bir propaganda aracı olduğunu düşünüyor Rahman.

Rusya’da şu sıralar emeklilik yaşının kadınlarda 63, erkeklerde 65’e çıkarılması tartışılıyor. Ayrıca yüzde 18 olan KDV’nin de yüzde 20’ye yükseltilmesi tasarısı mecliste. Ve halk bu değişimleri ister istemez Dünya Kupası organizasyonuna bağlıyor. Rus halkının önemli bir kısmı, “kupa vergisi” diyor bu tasarılara.

BASKI SAMPAOLI’NİN ÜSTÜNDE

Icardi takımdan aforoz edilmiş. Dybala değersizleştirilmiş. Higuain, Lo Celso kenarda. Ve tüm baskı Messi’nin üstünde. Eğer bugün bir kötü sonuç daha çıkarsa muhtemelen faturayı Messi ve Sampaoli birlikte ödeyecekler.

Haberin Devamı

BU DETAYA DİKKAT

Beşiktaş’ta harika bir başlangıç yapmadı Vida. Ancak Hırvat Milli Takımı’yla Nijerya karşısında Lovren’le yine kusursuza yakın oynadılar. Stoper bölgesi, uyum bölgesi. Performansınızda partneriniz de kilit rol oynuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları