Futbolun yeni sırrı: Taktiksel manipülasyon

Jesus’un F.Bahçe’si Spaletti’nin Napoli’si gibi.

Haberin Devamı

Futbol artık hatlar arası boşlukları bulmakla ilgili bir konu değil. Çünkü herkes doğru duruyor, bütüncül hareket ediyor, kısa mesafede oynuyor ve kimse bloklar arası kolay boşluk bırakmıyor. “Futbol artık oyuncular arasında boşluk bulmakla ilgili” diyor Spalletti. Oyuncular arası boşluk bulabilmek için de bir rakibinizi manipüle etmeli, alanını terk etmeye zorlamalısınız. Jesus’un Fenerbahçe’sinin sırrı da Spalletti’nin Napoli’siyle benzer. Geride pasla da, önde hücum presle de bir-iki rakibi manipüle ediyor ve alanını terk etmesini-hata yapmasını sağlıyorlar. Dün de pozisyonları ve golleri böyle buldular.

JESUS KARŞI HAMLE YAPMALI

Ancak Jesus’un özellikle Avrupa’da şunu unutmaması gerek: Rakipleriniz de artık sizin ofsayt taktiğinizi manipüle ediyor, bir oyuncunuzu kandırarak hattı bozmayı başarıyorlar. Perşembe Rennes, dün İstanbulspor ikişer örneğini izlettiler bunun. Jorge Jesus’tan bu konuda bir karşı hamle gelmesi gerekiyor artık.

Haberin Devamı

TIPKI BiR KUŞ SÜRÜSÜ GiBi

İstanbulspor, Süper Lig’in en zayıf kadrosuna sahip olmasına rağmen iyi antrene edilen bir takım. Bloklar arası kolay boşluk vermiyorlar, bir kuş sürüsü nizamında hareket ediyorlar. Dün Fenerbahçe’nin yüksek savunma hattının arkasına Jetmir Topalli’nin doğru koşularıyla sarktılar, pozisyonlar buldular. Eğer İbrahim Yılmaz biraz daha dikkatli olsa, basit ofsaytlara düşmese takımı bir-iki net pozisyon daha bulabilirdi.

YEDiKLERi YEDiNCi KAFA GOLÜ

Ancak sizin takımınızın kalitesi-kapasitesi sınırlıysa detaylarda hata yapmamalısınız. Genç teknik adam Fatih Tekke’ye duran top savunması konusunda küçük bir eleştirim var. Dün 50’de Fenerbahçe maçtaki ilk kornerini kazandı ve Michy Batshuayi çok rahat bir kafa vuruşuyla attı golü. Üstelik bu sezon İstanbulspor ligde tam 7 kafa golü yemiş. Bunun sebebi biraz da şu alan savunması ısrarı gibi geliyor bana.

Gol olduğunda İstanbulsporlular birbirlerine bakıyorlardı alan kargaşası konusunda. Sizin oyuncu kadronuz hayali çizgilerle çizilmiş alanları tespit edebilecek kalitede ise elbette bu savunma modelini de uygularlar. Ama sanki çok başarılı değil bu konuda İstanbul savunması.

Yazarın Tüm Yazıları