Son 4 sezonda 96 teknik direktör değiştirdik

Alanyaspor’un yeni teknik direktörü Ersun Yanal’ın sıra dışı görev teslim töreni, Avrupa’ya kıyasla yıllardır teknik direktör değişim sayımızdaki hazin tabloya rağmen çok zarifti.

Haberin Devamı

Hatta kış transfer döneminde LaLiga, Serie A, Bundesliga ve Ligue 1’deki toplam 78 takımın harcadığı parayı tek başına geçen Chelsea’de teknik direktör Graham Potter’a yapılanları görünce şükür eder noktadayız! Alanyaspor yönetimine ve eski teknik direktörleri Francesco Farioli’ye teşekkürler.

ÖLÜM TEHDİDİ ALIYORLAR

Potter, onca transfere rağmen kötü gidişat nedeniyle kendisine ve ailesine gelen tehditlerden akıl sağlığını korumaya çalıştığını açıkladı. Yakın zamana kadar bu konuda muzdariplerden biri de Mikel Arteta’ydı. Şampiyonluk kelimesini unutan Arsenal’i mutlu sona adım adım yaklaştıran İspanyol teknik adamın Aralık 2019’da takımın başına geçtikten sonraki süreci de benzerdi

ARTETA'DAN POTTER'A DESTEK: BOYUN EĞME

Potter’ı gayet iyi anlayabildiğini belirten Arteta, “Tehditlerin seni yok etmesine asla izin verme! Bu sektörün yarattığı baskıya alışkınız. Empati kuruyorum çünkü acı çekiyorsun, o günleri nasıl yaşadığını biliyorsun. Gerçek şu ki; topun filelere gitmesi gerekiyor. Ancak, kontrolünüzde olmayan ve birçok bileşene sahip bir oyun için ailenizin, sevdiklerinizin hayatını mahvedemezsiniz. Bir futbol maçını kazanamıyorsunuz diye hayatlarının bu kadar olumsuz etkilenmesini hak etmiyorlar” şeklindeki açıklamasıyla İngiltere’de manşetlerdeydi

Haberin Devamı

AVRUPALILARI KENDİMİZE Mİ BENZETTİK?

Sezonun yarısını geçtik.Önceki yıllara göre farklı bir tablo söz konusu. Premier Lig, örneğine pek rastlanmayacak sayıda değişime gitti. Ada’da 8 takımda 16 teknik adam değişimi yaşandı.

Son 4 sezonda 96 teknik direktör değiştirdik

BU SEZON FRANSIZLAR BİZİ SOLLADI

İngiltere Premier Lig’de zamanın efsane oyuncularından Frank Lampard’ın Everton’a; Steven Gerrard’ın Aston Villa’ya vedası dikkat çekti. Yeni kan arayışına giden diğer takımlar Chelsea, Leeds United, Brighton, Wolverhampton, Southampton ve Bournemouth oldu. Fransa Ligue 1, değişiklik yapan kulüp sayısının en çok (9) olduğu lig. Süper Lig’de ise bu sezon 9 kulüpte 11 teknik direktör değişti:

Haberin Devamı

Son 4 sezonda 96 teknik direktör değiştirdik

AVRUPA'NIN TEKNİK DİREKTÖR 'DEĞİŞTİRME' LİDERİ KASIMPAŞA

· Süper Lig’de 85 teknik direktör değişti. Bu sezonu da eklersek şimdilik 96!

· Fransa Ligue 1, en az değişiklik yaşanan lig.

· Herhangi bir sezonda en az değişim 2020-21’de Premier Lig (4).

· Pandemi sonrası sezon (2020-21), Avrupa’da genelde düşüş gözlenirken Bundesliga’da artış dikkat çekici. Bizde de rekor (34) kırıldı. Kayserispor ve Erzurumspor 5’er; Ankaragücü, Denizlispor, Gençlerbirliği ve Kasımpaşa 3’er kez teknik direktör değiştirdi.

· Son 4 sezonda birden çok teknik direktör değiştiren tek takım Kasımpaşa.

· Son 4 sezonun 3’ünde bir kez bile olsa teknik direktör değiştirenler Beşiktaş, Fenerbahçe, Ankaragücü, Antalyaspor, Göztepe, Kayserispor, Konyaspor, Malatyaspor, Rizespor, Tottenham, Everton, Genoa, Valencia, Celta, Elche, Alaves, Monaco oldu.

Haberin Devamı

· Çok kötü giden dönemlerde dahi Hakan Keleş’le ısrarla yola devam eden Giresunspor yönetimini kutlamadan geçmeyelim.

YENİ NESİLE SABIR VE GÜVEN

Sonuçlar iyi gitmediğinde yönetimler veya patronlar oklarını hemen teknik direktöre çeviriyor. Rekabetin ekonomik boyutu da çok arttı. Hatta CIES (Centre International d’Etude Sport – Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi) verilerine göre son dönemde ABD’li kulüp sahiplerinin sayısı fazlalaştı. İngiltere Premier Lig’de ABD (8), İngiltere (5), Tayland, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin ve Yunanistan’dan patronlar mevcut. West Brom’da Fred Everiss (46 yıl), Auxerre’de 1964’ten 2000’e kadar çalışan Guy Roux, Manchester United’da Alex Ferguson (27 yıl), Arsenal’de Arsene Wenger (22 yıl) örnekleri elbette imkansız. Sean Dyche’ın Burnley hikayesi bile son 10 yılda övgüyü hak edenlerden. Lakin bizdeki kadar da absürt değişimlerin yaşandığı ülke yok. Yeni nesil teknik direktörlere sabır gösterip güvenerek hem gelişimlerine fırsat tanımak hem de ülke futboluna istikrar kelimesine odaklanmak şart.

Yazarın Tüm Yazıları