Artık maçların kontrolü hakemlerde değil ‘VAR’da

Premier Lig’de Tottenham - Chelsea maçında yaşananlar ‘bu kadar olur’ dedirtti.

Haberin Devamı

Premier Lig’de 6 Kasım Pazartesi akşamı oynanan Tottenham-Chelsea maçı VAR incelemesi olarak bir rekora imza attı.

Hatta ilk 45 dakikaya sığanlar unutulacak gibi değil. İşte rekorun satırbaşları:

· 14. dakika: Ofsayt gerekçesiyle Tottenham’dan Son’un golünün iptali.

· 18. dakika: Udogie nin potansiyel kırmızı kart incelemesi.

· 21. dakika: Sterling in golünün elle oynama gerekçesiyle iptali.

· 21. dakika: Tottenham’dan Romero’nun potansiyel kırmızı kart incelemesi.

· 28. dakika: Ofsayt gerekçesiyle Moises Caicedo’nun golünün iptali.

· 28. dakika: Gol iptalinden önce Romero’nun faul/kart incelemesi.

· 28. dakika: Christian Romero’nun kırmızı kartla ihracı ve penaltı verilmesi.

· 37. dakika: Ofsayt gerekçesiyle Jackson’un golünün iptali.

· 45+7. dakika: Porro’nun Sterling’e faulüyle penaltı incelemesi.

Haberin Devamı

· 45+11. dakika: James’in potansiyel kırmızı kart incelemesi.

GOL VEYA PENALTI iNCELENECEK DiYE RiTMi BOZUYORUZ, AYAKTA BEKLiYORUZ

VAR hayatımıza girdiği günden bu yana bir teknik direktörden duyduğum en mükemmel değerlendirme... Tottenham Teknik Direktörü Ange Postecoglou, 4-1 kaybettikleri Chelsea maçının ardından VAR nedeniyle hakem otoritesinin sürekli erozyona uğramasından yakındı ve federasyona seslenerek karar sorgulanmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

İki oyuncusunun atıldığı ve sezonun ilk yenilgisini aldığı maç sonrasında bir teknik direktör, hakemi eleştirmeyi reddetti. Çünkü Postecoglou’nun derdi bir maçlık değil. Futbolun menfaati adına VAR kontrolleri nedeniyle 12 dakika eklenmesinin olumsuz yanını, akışkanlığa vurduğu darbeyi, teknolojinin olumsuz etkisini paylaştı:

OYUN ELDEN GiDiYOR

“Karar nihayetinde bir sonuçtur. Kabul edersiniz ya da etmezsiniz. Eğer her hatalı karardan şikayet edeceksek işimiz çok zor. Oyun elden gidiyor ve hiç hoşuma gitmiyor. Bir gol veya penaltı incelemesiyle oyunu kaybediyoruz, ritmi bozuyoruz, ayakta karar bekliyoruz! Takımımın hızlı, hücum eden, yüksek tempolu oynamasını istiyorum.

Bu esnada kırmızı kart da görebiliriz, penaltı da kazanabiliriz. O enstantaneyi atlatıp hemen tekrar maça koyulalım istiyorum. Durmaktan hoşlanmıyorum. Yok hayır, ayakta birkaç dakika bekleyip, birisinin ofsayt olup olmadığını anlamak için etrafta dolanıyoruz! Bırakın, kararı yardımcı hakem versin.

Haberin Devamı

HER ŞEYi iNCELEYECEKLER

Şüpheliysen oynat felsefesinin ne kadar yararlı olduğunu hatırlıyor musunuz? Uzun yıllar bununla yaşadık, oyun yok olmadı. Bir noktada hakemin kararını kabul etmek zorundayız. Hakem kararlarının sürekli erozyona uğraması sonucunda hiçbir otoritesi kalmayacak ve biz de birkaç mil ötedeki VAR odasında birilerinin kontrolünde TV ekranını izleyeceğiz! Kariyerim boyunca daha çılgın bir maça (Chelsea) rastlamadım ancak bu tür kararlar normalmiş gibi karşılanacak ve ne yazık ki futbolu böyle izlemek, oynamak zorunda kalacağız.

26 yıllık menajerliğim boyunca iyi ya da kötü hakem kararlarını kabul etmeye her zaman hazırdım. Çünkü sadece oyunun oynanmasını istiyordum. İnsanlar karardan emin olmak için her şeyi inceleyecek ve ne yazık ki sonrasında hâlâ mutlu olmayacak. Artık oyun kontrolünün hakemde olduğunu söyleyemezsiniz. Bir şekilde gidiyor ve bunu kabul edip baş etmeye çalışmanız gerekiyor.

Haberin Devamı

HAKEMLERiN BUGÜNLERDE HAKEMLiK YAPMASI ÇOK ZOR

Ange Postecoglou, “Premier Lig’de VAR’ın kaldırılması için baskı yapılması adına diğer menajerlere veya kulüplere destek olacak mısınız?” sorusuna ise şu cevabı veriyor:

“Çok fazla ortak görüş yok gibi. Gol çizgisi teknolojisi anlaşılabilir basit bir yöntem ve kimse şikayet etmez. Ancak bir oyunda yanlış kararların olmaması gibi bir ütopyanın peşinden gitmek, sadece VAR ile değil, asla olmayacak. Lakin herkes ısrarla bu yönde ilerliyor. Kapıyı açıp teknolojinin bu denli içeri girmesine izin verilmesini kabul etmiyorum. Şeffaflık diye diye yakında hakemin sahada kendi kararını mikrofonla seslendireceği günler gelecek! Teknik direktörler sadece kulüplerini yönetmeli. Oyun kuralları hakkında hakemlerle asla konuşmadım ve konuşmayacağım. Çocukluktan itibaren hayatın her aşamasında yetkililere saygı duymamız gerektiği öğretildi. Hakemlerden polismiş gibi korkarak büyüdüm. Eski kafalıyım, oyunun saflığını seviyorum. Olması gereken, hakemlerin yönetme becerilerinin geliştirilmesi. Ancak hakemlerin bu günlerde hakemlik yapması çok zor. Yetkileri sürekli azalıyor. “

Haberin Devamı

‘VAR’ YÜZÜNDEN 120 DAKiKA OYNADIK

Chelsea Teknik Direktörü Mauricio Pochettino da tepkisini dile getirdi: “İki taraf da hayal kırıklığına uğradı. Tamam, bir takım kazandı, diğeri kaybetti. Buraya ilk geldiğimde VAR’ı kabul etmediğimi söyledim lakin artık destekliyorum, artık şikayet edemeyiz. Doğru kullanma yolları geliştirilmeli. Bugün VAR yüzünden 120 dakika oynadık. Saat sabahın 1’i mi yoksa 2’si mi bilmiyorum!”

iNGiLTERE PREMiER LiG’DE BiLE BUNLAR YAŞANIYORSA...

İngiltere’de yayıncı kuruluş Skysports’un yorumcusu Gary Neville, Liverpool ve Arsenal’in VAR hakkındaki açıklamalarını ‘tehlikeli’ olarak nitelendirdikten sonra Premier Lig’i harekete geçmeye ve hakemlerini korumaya çağırdı. Hakemlerle ilgili yorum yapmanın ‘zayıflık’ olduğunu iddia ederken, kulüplerin sezon başında ‘davranış yönetmeliğine’ imza attığını da hatırlattı. Arteta’nın “Utanç verici karar” dediği Newcastle golü sonrasında Arsenal Kulübü benzeri görülmemiş bir açıklama yaparak PGMOL (İngiltere Profesyonel Hakem Şirketi)’u Premier Lig’deki yönetim standartlarını acilen ele almaya, özürlerinden uzaklaşmaya, çözüm bulmaya davet etti. Liverpool da Luis Diaz’ın Tottenham’a attığı golün iptali sonrası PGMOL özrünü hatırlatarak dikkat çekmişti. 

Haberin Devamı

VAR’ın her ligde tartışılacağını tahmin edebilirdim lakin Premier Lig gibi normal zamanda hakem konuşulmayan bir ülkede bu seviyeye geleceğini asla düşünemezdim. Deccal VAR!

Yazarın Tüm Yazıları