GeriSeyahat Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Bir dilin bütün kelimelerini kullansam anlatmaya yetmez. Her anını ölümsüzleştirmek istersiniz de hiçbir fotoğraf makinesinin hafızasına bu güzellikler sığmaz, öyle bir yer… Marmaris milli parkı Akdeniz’le Ege’nin kesiştiği, iklimlerin birleştiği, havanın bol oksijenlisi, güneşin en güzel battığı, en canlı doğduğu yer. Gemilerin en çok yakıştığı, denizin en dibi görüneni, güneş ışıklarının toprakla dalları aralayarak buluştuğu, ballarının çam koktuğu, gündüzünde tabiatın inciler saçtığı, gecesinde gökyüzünün en narin mücevherleri olan yıldızların ışıldadığı bir yer Marmaris milli parkı. İşte size yosun kokulu havasıyla Marmaris milli parkı…

Tarih boyunca birçok medeniyeti ağırlamış, Evliya Çelebi’nin Seyahatname ’sinde sayfalarca anlattığı, paylaşılamayan bu liman kenti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış pek çok güzelliklerle dolu. İşte onlardan bazıları… Akdeniz ve Ege Bölgelerinin geçiş bölgesinde Muğla ili sınırları arasında yer alan Marmaris Milli Parkı çeşitli ağaçlarla kaplı doğal güzelliğe sahip bir alan. Marmaris Milli Parkının da içinde yer aldığı "Datça Bozburun Yarımadaları" Avrupa’da korunması gereken 100 orman sıcak noktasından ve ülkemizdeki 9 orman sıcak noktasından biri.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Marmaris Milli Parkı ayrıca Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) doğa koruma açısından küresel düzeyde öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan “Akdeniz Ormanları” ve denizel olarak biyolojik çeşitlilik ve tehdit açısından dünyanın 25 sıcak ve önemli noktasından biri olan  "Akdeniz Bölgesi" içinde yer almaktadır.

Milli Parkın orman formasyonunu kızılçam oluşturmaktadır. Bununla birlikte endemik bir tür olan sığla ağacı sahanın belirli bölgelerinde yayılım gösterir. Akdeniz bitkileri de Milli Park alanında geniş yayılış alanları gösterirler. Saha yaban hayatı zenginlik içermekte olup özellikle Marmaris -Köyceğiz arasında bulunan ve nesli tükenme tehlikesi bulunan yaban keçilerinin yanı sıra; ayı, karakulak, tilki, sincap, gelincik vb. memeli hayvanlara da rastlanmaktadır.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Marmaris'te gezilecek yerler sınırsızdır. Köyleri, antik kentleri, piknik alanları, milli parkları ve muhteşem doğası ile Marmaris ve çevresinde çok sayıda gezilecek ve görülecek yer bulunmaktadır. Marmaris'in muhteşem plajları, Marmaris Kalesi, İçmeler Beldesi ve Kanyonu, Turunç Beldesi, Ekincik Beldesi ve Marmaris Müzeleri Marmaris'te gezilip görülmesi gereken en iyi yerler arasındadır.

Marmaris plajları çok güzeldir ve Marmaris'in merkezinden İçmeler Beldesine kadar uzanan yaklaşık 8 km’lik sahil boyunca konumlanmıştır. Marmaris plajlarında yüzerek, su sporları yaparak ve güneşlenerek güzel bir gün geçirmek, yapılabilecek en iyi aktiviteler arasındadır. Marmaris ve çevresindeki güzel koylara, adalara ve büklere yapılan günübirlik tekne turlarına katılarak da Marmaris’in tadını doyasıya çıkartabilirsiniz.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Milli Park sahasında; Antik Physkos Kenti, Amos Kenti yer almakta olup, antik çağda bu bölge Karia Bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Burada Rhodos kolonisi izleri görülmektedir. Amos da bir tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaidelerine rastlanmaktadır. Bir Karia kenti olan Amos'un etrafı aynı dönemden kalma bir sur duvarı ile çevrilidir. Physkos Antik Kenti ise Helenistik çağda inşa edilmiş sur duvarları yer alır.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Turunç’tan Kumlubük’e ulaşımı sağlayan karayolunun sağ tarafında kalan Turunç yerleşiminden yaklaşık 2 km mesafedeki Sandaleyik Tepesi’nde yer alan ‘Gavur Sancağı’ adıyla anılan kesimde, Helenistik döneme ait bazı kalıntılar bulunmaktadır. 1557 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Marmaris kalesi, şu andaki yat limanı ve ticaret merkezi arasında kalan tepe üzerinde yer almaktadır. Kale çevresinde eski Muğla evlerinin değişikliğe uğramamış birkaç örneğini görmek mümkündür.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Park alanı içinde; Orientering; orman içinde yön bulma yarışmaları, doğa yürüyüşleri, yürüyüş yolları, dağ bisikleti, botanik turları (endemik bitki turları, nadir veya çiçekli bitki turları, mantar turları), doğal yaşamı gözlem turları, kaya tırmanma, dalış turları, amatör balık avlama turları, triatlon yapılmaktadır. Milli Park sahası içerisinde bakir kıyılar, flora ve fauna açısından zenginliği ile başta Cennet Adası ve adada bulunan Nimara Mağarası görülmeye değer. Ayrıca bitki zenginliği ile peyzaj değerleri yüksek olan vadi boyları da ziyaretçilere doyumsuz görüntüler sunar.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Sığla ağacı yaşam alanlarından biri olması ve ayrıca endemik türler barındırması nedeniyle önemli bir yere sahip olan Günnücek Mevkii, mevcutta Milli Park idare merkezi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu alanda Tabiat Eğitim Merkezi bünyesinde yapılacak çalışmalarla bütünlük sağlaması maksadıyla bilimsel ve eğitsel çalışmalar için ahşap platformlar, ahşap yürüyüş yolları,  biyoçeşitlilik eğitim parkuru özellikle çocuklar için çok güzel bir aktivite ve aynı zamanda bir terapi imkanı sunmaktadır. Milli parkta, günübirlik kamp alanları ve Milli Parka 25 km uzaklıkta yaklaşık 3000 kişilik kapasiteye sahip Çubucak Tabiat Parkı çadırlı kamp alanı bulunuyor.

 

Ne Yenir?

Bol çeşidi ve rekabet seviyesi yüksek balı, özellikle de çam balı ünlü Marmaris’in. Mısır Uygarlığında mumyalamada kullanılan, Kraliçe Kleopatra’da ve Roma hamamlarında hamamdan sonra kadınların vücuduna sürmek suretiyle bir aşk iksiri ve güzellik aracı olan ve de tıbbın başlangıç babası olan Hipokrat’ın (M.Ö 460 - 377) da yararlandığı sığla yağı çok değerli bir üründür.

Marmaris’te deniz ürünleri, fastfood, Türk ve dünya mutfakları üzerine uzmanlaşmış lokantalar için bol seçenek vardır. Ege mutfağında ot önemlidir. Hele bahar aylarında yörede çıkan otlardan yemekler yapılması gelenektir. Yolunuz düştüğünde döş dolmasının, erkek keçi etinden yapılan büryan kebabının, sura dolmasının, Muğla saraylısının, çeşitli ot salatalarının, harika balık ve mezelerinin tadına bakmadan dönmeyin.      

Nerede Kalınır?

Marmaris ve çevresinde her keseye uygun otel ve tatil köyleri var. Şehir merkezi, Armutalan, İçmeler otellerin en çok yoğun olduğu bölge. Yalancı Boğaz yönünden, Turunç’a kadar 5 yıldızlı otelden pansiyona kadar çok sayıda otel bulunmakta.

Yöreye gelen ve doğa içerisinde bulunmaktan zevk duyan ziyaretçiler için sahil boylarında günübirlik ve kamp alanları mevcuttur. Marmaris, İçmeler yerleşim alanları tatil bölgesi milli parkın ziyaretçilerine konaklama imkanı sunmaktadır. Köy pansiyonlarının yanı sıra, gecelik ya da uzun süreli kiralanabilen havuzlu-bahçeli tek katlı villalar da bulunmaktadır.

Ziyaretçi Merkezleri

Milli Park alanına ait poster, broşür, kitapçık gibi yayınları Günnücek Sığla Ormanı içerisinde bulunan Marmaris Milli Park Müdürlüğünden temin edebilirsiniz.

Ulaşım

Muğla- Marmaris arası 60 km, Dalaman Havalimanı - Marmaris arası 89 km, Milas Havalimanı-Marmaris arası 133 km’dir. Marmaris Milli Parkına özel aracınız ile Muğla üzerinden E400 devlet karayolu üzerinden ya da deniz yolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 

KATRANCI TABİAT PARKI

Ormanlarının kumsalla buluştuğu tertemiz havası, harika doğasıyla III. Derece Sit alanı olan Katrancı Tabiat Parkı, Özel Çevre Koruma Alanı içerisinde kalıyor. Kızılçam, çınar, defne, okaliptüs, pırnal meşesi, ılgın, zakkum gibi bitki örtüsünün yanı sıra, şahin, keklik, karatavuk, yaban domuzu, ağaçkakan, serçe, sığırcık, baykuş, tilki, tavşan, saksağan, atmaca, sincap gibi hayvan türlerine de yer yer ev sahipliği yapıyor.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Fethiye’nin en güzel koylarından birsi olan Katrancı Tabiat Parkı’nda günübirlik ziyaretin yanı sıra çadır ve karavan konaklaması da yapılabilir. Sahilin kum yapısı, dalgasız ve ılık denizi, yüzme meraklıları ve çocuklu aileler için gayet uygun. Katrancı ve Kızlar Koyu olmak üzere iki güzel koydan oluşan tabiat parkında fotoğraf meraklıları için güzel doğa fotoğrafları çekebilecekleri noktalar var.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Tabiat Parkı’nın içerisinde çeşitli menülere sahip birçok restoran var. Ayrıca alanda bulunan marketten de alışveriş yapılabilir. Katrancı Tabiat Parkının içerisinde çadır ve karavanlarda konaklama yapılıyor.

Katrancı Tabiat Parkı’na giriş, Fethiye ilçe merkezinin batısında Fethiye – Muğla Devlet Karayolunun 16. Km’sinden asfalt bir yol ile yapılıyor. Ulaşım genellikle karayolu ile yapılıyor ancak Dalaman Havalimanı ile hava yolunu kullanmak mümkün. Fethiye - Katrancı Tabiat Parkı arası 15 km, Muğla- Katrancı Tabiat Parkı arası 105 km.

ÖLÜDENİZ-KIDRAK TABİAT PARKI

1. Derece Sit alanı olan, alanda kızılçam ve maki örtüsünün boy gösterdiği ve Özel Çevre Koruma Alanı içerisinde kalan Ölüdeniz-Kıdrak Tabiat Parkı’nın kaynak değerini, maki kaplı sarp kayalıkların değişik boylarda serpilmiş yassı çakıl taşlarından oluşan eşsiz sahili ve turkuaz renkli denizi oluşturmaktadır.

 Ölüdeniz - Kıdrak Tabiat Parkı günübirlik ziyaretçilerine, yeşilin ve mavinin tonları içerisinde vakit geçirme imkânı sunuyor. Sahilde yürüyüş, orman içerisinde denize karşı yoga, aerobik, pilates vb. gibi sporlar yapılabilir. Yüzme ve günübirlik piknik de yapılabilecek aktiviteler içerisinde.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Fotoğraf meraklıları için doğanın bin bir türlü renkleri mevcut. Özellikle gün batımı esnasında inanılmaz pozlar yakalanabilir. Likya yolu üzerinde olan Ölüdeniz-Kıdrak tabiat Parkı’na ziyaretinizin devamında kara yoluyla ya da tekne yoluyla kelebekler vadisi de ziyaret edilebilir. Babadağ’a çıkılıp yamaç paraşütü yapılabilir.

Tabiat Parkı’nın içerisinde büfe ve market var bunun yanı sıra piknik amaçlı hazırlıklar getirilebilir. Ölüdeniz Kıdrak Tabiat Parkının içerisinde konaklama yapılmıyor beldede bulunan turistik tesislerden faydalanılabilir. Ulaşım genellikle karayolu ile yapılıyor ancak Dalaman Havalimanı ile hava yolunu kullanmak mümkün. Fethiye ilçe merkezi içerisinden Ovacık Beldesi istikametine doğru asfalt bir yol ile yapılıyor. Muğla ile Ölüdeniz - Kıdrak Tabiat Parkı arası 140 km, Fethiye-Ölüdeniz Tabiat Parkı arası 14 km.

 

ÖMER EŞEN TABİAT PARKI

Fethiye’de sakinliği, doğal yaşamı ve de konforlu konaklamayı tercih edenlerin adreslerinden biri olan Ömer Eşen Tabiat Parkı’nda Bungalov tipi kır evlerinde konaklama yapılabiliyor. Sahili aniden derinleşmediği için denize girmek oldukça güvenli. Sahilde plaj sporlarının yanı sıra dalış aktiviteleri de yapılabiliyor.

Sığla ormanının içerisinde yürüyüş ve hamakta sakin bir kitap keyfi, yapılmazsa olmazlardan. Sahilinin güvenli konumu, tabiat parkının doğal güzellikleri sessiz ve huzurlu anlar geçirmek isteyenler ve çocuklu aileler için gayet uygun. Fotoğraf meraklıları için günün her anında doğadan değişik kareler yakalanabilir.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Tabiat Parkı’nın içerisinde oldukça profesyonel yapıya sahip restoran var. Ömer Eşen Tabiat Parkının içerisinde, otel odası konforunu aratmayan bungalov tarzı kır evlerinde konaklama yapılıyor. Fethiye ilçe merkezinden Fethiye – Muğla Devlet Karayolunun 17. Km’sinden asfalt bir yol ile yapılıyor. Ulaşım genellikle karayolu ile yapılıyor ancak Dalaman Havalimanı ile hava yolunu kullanmak mümkün.

Yosun kokulu havasıyla Marmaris Milli Parkı

Fethiye- Ömer Eşen Tabiat Parkı arası 15 km, Dalaman Hava alanı- Ömer Eşen Tabiat Parkı arası 38 km. Ayak basmadığınız her köşesi için ayrı bir pişmanlık duyacağınız ve kesinlikle her an tabiatın kollarında olmak isteyeceğiniz, hayal aleminin sınırlarını zorlayarak nefes aldığını unutanlara yaşamayı hatırlatacak bu muhteşem diyarın detaylı ve daha fazla bilgisine www.tabiat.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı
Kaynak: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı


Buraları görmeden "Türkiye'de yaşıyorum" demeyin!

 

False