GeriSeyahat Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor

Sıradan bir yurtdışı tatilinin ötesine geçip yılın ilk günlerini karşılamak için süslenmiş, coşku dolu şehirlerde yeni yıla girmek unutulmaz bir deneyime dönüşebilir. Gezginlerden oluşan jürimize yeni bir yılı eğlenceli, bol renkli karşılayan dünya kentlerini sorduk. En iyiler arasında Noel ruhunu yeni yılın ilk gününe kadar yaşatan Noel pazarıyla Madrid’den vals gösterileri meydanlara taşan Viyana’ya, 2024’ün ilk dakikalarına herkesten önce ‘merhaba’ demek için Sidney’den plaj partileriyle ünlü Rio de Janerio’ya birçok alternatif var. ◊ Pınar Tahirler/ptahirler@hurriyet.com.tr

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


İLK KARŞILAYANLAR...

1. SİDNEY, AVUSTRALYA

Beş jüri üyesi tarafından birinci seçilen Sidney, dünyanın yeni yılı ilk karşılayan şehirlerinden. Yılbaşı gecesi limandaki ışık gösterisiyle ün kazanmış olan bu şehir, aynı zamanda akrobasi gösterileri ve Aborjinlerin kötü ruhları uzaklaştırmak için düzenlediği törenle de tanınıyor. Yılbaşı kutlamalarının merkezi sayılan ve bütün dünyanın canlı yayınlarla izlettiği geri sayımı yerinde görüp çok özel bir deneyimin parçası olmanın dışında, bu şehirde yapılacak çok şey var. Yeni yılı karşılarken özellikle Sidney Limanı Köprüsü çevresindeki havai fişek gösterileri unutulmaz anlar yaşatacak.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor

İKONİK CADDELERİ GEZİN

2. NEW YORK, ABD

Yeni yıla girerken, New York’un her caddesinde yılbaşı heyecanını hissetmek mümkün. Kalabalık sokakları, devasa binaları ve ışıldayan billboard’larıyla New York, yeni yıl coşkusunu adeta bir şölene dönüştürüyor. Metropolitan Müzesi, Central Park, Rockefeller Center, Fifth Avenue gibi ikonik mekânları gezip Bryant Park’taki devasa buz pistinde ‘sahneye’ çıkabilirsiniz. Bütün bu duraklarda görkemli yılbaşı ağaçları ve renkli ışıklar size eşlik edecek. Dört jürimizin birden listesinin ilk sırasındaki kentin cazibesi yılın her dönemi için geçerli olsa da yeni yıl öncesi size sunacakları bambaşka...

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


ROMANTİK VE ÇOK ŞIK

3. PARİS, FRANSA

Yeni yıl hazırlıkları sırasında Paris, dünyanın en şık, en süslü kentlerinden birine dönüşüyor. Bu kentte yeni yıla girerken yapılacak arasında Seine Nehri’nde bateaux mouches (açık gezi teknesi) turu, Eyfel manzaralı bir teras partisi veya Champs-Élysées’de sokak kutlamaları gibi seçenekler var. Ayrıca şık restoranlarda lezzetli yemekler ve otel baloları da sizi bekliyor. Paris’teki yeni yıl pazarları, özellikle Tuileries Bahçesi’ndeki pazar, yılbaşı ruhunu yakalıyor. Saffet Emre Tonguç, Sermet Severöz ve Filiz Gülten’in favorisi.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


'TUNA VALSİ’ İLE GİRİN

4. VİYANA, AVUSTURYA

Tarihi şehir vals, opera, folk müziği ve modern melodilerle dolu, bol müzikli bir yılbaşı coşkusu yaşatıyor. Yılbaşı atmosferi öğlen 14.00’te başlıyor ve devamında Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konseri meydanlara kurulan dev ekranlarda izlenirken, Stephansplatz’da klasik müzik eşliğinde dans ediliyor. Rathausplatz’da gece yarısı havai fişek gösterisi ve Aziz Stefan Katedrali’nin Türk Çanı Pummerin’in 12 vuruşuyla Viyana, ‘Tuna Valsi’ eşliğinde yeni yıla adım atıyor.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


IŞIL IŞIL VE HAREKETLİ


5. LİZBON, PORTEKİZ

Okyanus kokulu sokaklarıyla Lizbon tam bir gurme kenti. Birbirine paralel bulvarlarıyla Baixa Mahallesi ve meydanlarda tüten kestane kebap kokuları içinizi mutlulukla dolduracak. Comercio’daki dev Noel ağacını görüp parke taşlı sokaklarda gezinmeyi öneren Ebru Erke şunları söylüyor: “Lizbon’da en sevdiğim şeylerden biri kentin eski bölgelerinde kaybolmak; eski mahallelerde dolaşmak, Tejo Nehri kıyısında yürümek... Bu şehirde günün ritmini takip etmek çok güzel. Hareketli bir gece hayatı olan şehir, yılbaşı döneminde de ışıl ışıl ve yeni yıl gecesi sabahlara kadar süren partilere ev sahipliği yapıyor.”

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


COŞKU MEYDANLARDA

6. ATİNA, YUNANİSTAN

Kentte Noel sezonu 6 Aralık’ta başlıyor ve 6 Ocak’a kadar devam ediyor. Syntagma başta olmak üzere tüm meydanlarda ışıl ışıl süslü ağaçlar var. Ancak geçmiş yıllarda farklı olarak denizci kocaların eve sağ salim dönebilmesi için tekneler süslenirmiş. Deniz kıyısına yakın mahallelerde süslü kayıklar görürseniz şaşırmayın. Nurgül Büyükkalay “Her adımda yeni yıl coşkusunu yaşatan süslemeler, yemek stantları ve sokak konserleri görüyorsunuz. Geleneksel Yunan tavernalarında bol buzukili, sirtakili eğlenceler oluyor. Yunanistan’ın müthiş sesli meşhur şarkıcısı Antonis Remos’u yılbaşı gecesi canlı dinleyebilirsiniz” yorumunu yapıyor.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


FİLM GİBİ KARŞILAMA

7. ROVANİEMİ, FİNLANDİYA

Yeni yıla tıpkı filmlerdeki gibi bol karlı bir atmosferde, sakin ruhlu bir Kuzey kasabasında girmek istiyorsanız Noel Baba’nın köyünün de olduğu Rovaniemi tam aradıınız kent. Tabii ki gerçek Noel Baba, Aziz Nikola Demreli ve mezarı Türkiye’de ama Rovaniemi bir reklam efsanesinin tadını doyasıya çıkarıyor. Bu şehirde karlar altında Kuzey ışıklarını bekleyerek yeni yıla girmek gerçek bir kış masalı romantizmi sunuyor. Bu kadar huzur fazla, hareket gerek diyenler Kuzey Botnia Körfezi’nde buzlar arasında yüzme deneyimi yaşamak için bir buzkıran gemisine binip kar safarisi yapabilir. Oğulcan Tatar ve Melih Daşgın’ın tavsiyesi.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


SÜSLÜ SOKAKLAR


8. BERLİN, ALMANYA

Yaratıcı enerjisi, tarihi binaları ve müzelerin arasından yükselen modern yapılarıyla ‘bohem kent’ tanımının karşılığı gibi. Berlin Noel pazarlarıyla ünlü bir şehir ve kasımdan itibaren süslenip püsleniyor sokaklar ve vitrinler. Her yılbaşında dünyanın en büyük yeni yıl kutlamalarından birine sahne olan kentte Brandenburg Kapısı ve Victory Sütunu arasında 2 kilometre boyunca uzanan 17. Juni Caddesi, canlı müzik ve DJ performansları, ışık gösterileriyle tam bir şölen alanı. Saat gece yarısını vurduğunda milyonlarca insanla birlikte ihtişamlı havai fişek gösterisinin altında yeni yılı karşılamak isterseniz Berlin tam size göre.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


IŞIKLAR İÇİNDEKİ GRAN VİA’YI GÖRÜN

9. MADRİD, İSPANYA

Saat gece yarısına 1 kala on binlerce Madridli gibi Puerto del Sol Meydanı’ndaki saatin önünde 12 tane üzüm yiyeceksiniz... Yüz yılı aşkın süredir devam eden bu ritüel şans getirmesi için yapılıyor. Ardından da kentin en ünlü caddelerinden Gran Via’da toplanarak göz alıcı havai fişek gösterilerini izleyip sabaha kadar eğlenebilirsiniz. “Madrid’deki Noel pazarları, Avrupa’daki birçok şehrin aksine 31 Aralık’a kadar devam ediyor. Yılbaşı heyecanını Plaza Mayor’da elinizde sıcak içeceklerinizle ve İspanyolların hareketli eğlence anlayışıyla beklemek çok güzeldir. Ancak Madrid’in soğuğu çarpabilir, hazırlıklı olun” diyor Oğulcan Tatar.

Yeni yıl heyecanı için geri sayım başlıyor


KARLAR ARASINDA DEĞİL, YAZ MEVSİMİNDEN MERHABA

10. RİO DE JANEİRO, BREZİLYA

Yeni yılı ilk kutlayan gibi, yeni yılı yaz mevsiminde karşılayan ülkeler de ilgi odağı oluyor... Plajda, kumsal partilerinde yeni yılı karşılayan Brezilya’nın Rio de Janerio kentini Saffet Emre Tonguç öneriyor. Tonguç “Adı ‘Ocak Nehri’ olarak geçen şehirdeki iki tepe, manzaranın tadını çıkarmak ve şehrin görkemine tanıklık etmek için önemli. Yeni yılı karşılarken insanlar genellikle beyaz kıyafetler giyip plajda toplanıyorlar. Söylenen şarkılar eşliğinde denize çiçek bırakılması inanılmaz bir görüntü oluşturuyor. Havai fişekler etrafı aydınlatırken girilen yeni yılın bir önceki gibi renkli ve güzel geçmesi de herkesin ortak dileği oluyor” diyor.

False