GeriSeyahat Türkiye’de en çok merak edilen ülke Faroe Adaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’de en çok merak edilen ülke Faroe Adaları

Türkiye’de en çok merak edilen ülke Faroe Adaları

Sosyal medya sayesinde masalsı fotoğrafları dünyanın dört bir yanına yayılmış Faroe Adaları’nın. 2022’de Google’a en çok ‘nerede’ diye sorulan yer olmuş. Eski Norveççe adı ‘Koyun Adaları’ demek. Çünkü bu şirin ülke koyun ve keçileriyle meşhur.

Atlas Okyanusu’nun en kuzeyinde, hepsi birbirine köprülerle ve tünellerle bağlı 18 adadan oluşuyor Faroe Adaları. 2022 Google arama trendlerine göre ülkemizde, ‘nerede’ olduğu en çok sorulan yermiş. Vikinglerin Avrupa dışına çıktıkları ilk toprak parçalarından biri olarak kabul edilen adalar 1814’e dek Norveçlilerin kontrolünde olmuş. Yapılan anlaşmayla Grönland ve İzlanda’yla birlikte Danimarka’nın himayesine girmiş. 1948’den beri Danimarka’ya bağlı ama yönetimde bağımsızlar.

Başkenti, bayrağı, askeri, polisi, bakanlıkları hatta kendi milli futbol takımı bile var. Ayrıca Türk A Milli Futbol Takımı, 25 Eylül’de UEFA Uluslar C Ligi 1. Grubu son maçında Faroe Adaları’yla oynadı. İnternette neden ‘nerede’ sorusu en çok sorulan ülke olduğunu böylece anlıyoruz... Dünyanın en güzel manzaralarını, en şirin köylerini ve el değmemiş doğasını görebileceğiniz ülkenin başkenti Tórshavn, adaların en büyüğü olan Streymor’da.

Yazın 13 derece

Ziyaret etmek için en doğru mevsim yaz ve sezon mayısta başlıyor, temmuzda bitiyor. Hoş hava sıcak olur diye umutlanmayın çünkü ortalama sıcaklık 13 derece. Zaten adalarda mevsim ya yaz oluyor ya da kış. Özellikle kışın sık sık çıkan fırtınalar nedeniyle bölgede ağaç yetişmiyor. Var olanlar da benzer iklime sahip Alaska ve Güney Amerika’nın Tierra del Fuego bölgesinden getirilmiş.

Dünyanın en küçük başkentlerinden biri olan Tórshavn bir metropolden beklenen her şeye sahip. Faroe Adaları Parlamentosu ve Tórshavn Katedrali şehrin en çarpıcı binaları. Bir park içindeki Faroe Adaları Ulusal Galerisi’nde adanın ressamları Sámal Joensen-Mikines ve William Heinesen’in tablolarının yanı sıra birçok modern sanat eserini görmek mümkün. 1920’lerden kalma bir çiftlik üzerine kurulan Faroe Adaları Ulusal Müzesi Viking döneminden kalma koleksiyonlarıyla ünlü. Ülkenin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri 6 kilometrelik sahil şeridiyle turistlerin gözdesi olan Sørvágsvatn Gölü. Atlas Okyanusu’ndan görkemli bir kaya parçasıyla ayrılan bu göl, harika bir manzaraya sahip. Faroe Adaları’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Vestmanna Falezleri ya da bir diğer adıyla ‘Kuş Kayalıkları’ da gezilmeyi hak ediyor. Ülke baştan başa doğa âşığı olanlar, sakinlik ve sadelik arayanlar için muhteşem bir rota. Alabildiğine uzanan yamaçlar ve doğal güzellikler bir tarafa, yaklaşık 300 gün yağan yağmur nedeniyle izolasyon amaçlı çatısı çimden yapılan sevimli evler Faroe Adaları’nın simgesi gibi...

Dergilere layık fotoğraflar

Konaklama noktası Tórshavn’ı seçtiyseniz adalar arası seyahat için en iyi yerdesiniz demektir. 1 saatlik yolculukla Klasvik’e gidip buradan feribotla Kalsoy Adası’ndaki Syradalur Köyü’ne gidebilirsiniz. Oradan en kuzeydeki Trollanes Köyü’ne geçerek National Geographic dergisinin milyonlarca beğeni alan ünlü fotoğrafının çekildiği Kallur Feneri’ne yürüyüş yapabilirsiniz. Benzer karelerle sosyal medyanızda büyük ilgi çekeceğiniz garanti. Ardından Mikladalur Köyü’ne gidip denizkızı heykeline uğrayabilirsiniz. Bir fiyordun dibindeki Saksun Köyü’nü, yemyeşil Koppenni ve Melin Dağı’nı, Duvugardar Çiftliği’ni ziyaret edebilirsiniz. Tjørnuvík Köyü’ne gidiş rotanızda Fossa da dahil birçok irili ufaklı şelalenin olduğu Dalsa Nehri size eşlik edecek. Eysturoy Adası’nın en kuzey ucundaki Gjógv Köyü ise size asla unuta

False