Son Güncelleme:
Türkiye’nin en iyi 10 ÅŸarabı
Dünya geneline bakıldığında ÅŸarap, gittikçe prestij kazanan bir içki. Türkiye'de de üretimi ve tüketimi günden güne artıyor. Dünya pazarına girme çabası kaliteyi de beraberinde getiriyor. Åžarabın popülaritesi o kadar arttı ki, büyükÅŸehirlerde adım başı bir ÅŸarap butiÄŸine rastlanıyor. Meraklıları evinde kendi ÅŸarabını üretmeye baÅŸladı. Biz de konusunda uzman jüri üyelerimize Türkiye'de üretilen en iyi 10 ÅŸarabı sorduk. Kırmızı ÅŸarap listeye ağırlığını koyarken, beyaz ÅŸarap sadece dört temsilci ile yer alabildi.DOLUCA ÖZEL KAV KIRMIZIAltın madalyası varDoluca Özel Kav koyu kırmızı, bordoya çalan tonda bir ÅŸarap. Diyarbakır ve Elazığ yöresi üzümlerinden üretiliyor. 12 ay boyunca ufak boy Fransız meÅŸe fıçılarda yıllandırılan Özel Kav, karanfil, vanilya, mürdüm eriÄŸi ve böğürtlen aromalarını çaÄŸrıştıran, belirgin ve zengin bir meyvemsi bütünlüğe sahip. Oldukça gövdeli bir yapısı var. Yani dolgun ve güçlü bir lezzete sahip. Birbirini iyi tamamlayan BoÄŸazkere ve Öküzgözü cinslerinin dengeli bir harmanı ile üretilmiÅŸ. Rekolte yılı (üzümün hasat edildiÄŸi yıl) 2000 olan bu ÅŸarap Fransa'da 2001 yılında Challenge International du Vin yarışmasında altın, bu yıl Belçika'daki Monde Selection yarışmasında ise gümüş madalya aldı. Etler, kebaplar, lazanya, ravioli, tortellini ile 16-20 derece sıcaklıkta içilebilir, 7-8 yıl saklanabilir. Perakende satış fiyatı 16 milyon 500 bin lira.SARAFÄ°N MERLOTYumuÅŸak içimli ve gövdeliSarafin Merlot koyu bordo renkte. Merlot, üzümün türüne verilen ad. Sarafin Merlot türüne özgü canlı ve zengin bir meyvemsi karaktere sahip. Fransız meÅŸe fıçılarda yıllandırılarak, vanilya ve karamelimsi aromalar kazandırılıyor. Oldukça yumuÅŸak içimli ve gövdeli bir ÅŸarap. Meyveleri çaÄŸrıştıran özgün lezzetlerini damakta güçlü bir ÅŸekilde hissettiriyor. 2001 rekoltesi, Saroz bölgesindeki 10 yaşını geride bırakmış, Merlot asmalarından hasat edildi. 2000 rekoltesi, özgün meyvemsi karakteri ile Fransa'da Challenge International du Vin'de 2001 yılında gümüş madalya aldı. Kuzu ve dana etleri, tandır, incik, kebaplar ve hamur iÅŸleriyle, 16-18 derecede içilebilir. 6-7 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.Sarafin cabernet sauvıgnonMikro baÄŸcılık yöntemiyle üretiliyorRengi koyu bordo. Ufak boy Fransız meÅŸe fıçılarda 18 ay boyunca yıllandırılıyor. Cabernet Sauvignon üzüm cinsine özgü aromaların yanı sıra, fıçıda eskime sonucu kazandığı vanilyamsı aromayı belirgin bir ÅŸekilde hissettiriyor. Dolgun ve kompleks yapılı ÅŸarap, uluslararası kaliteye sahip Cabernet Sauvignon türünde aranan yüzde 14 alkol oranına sahip. 2000 yılı rekoltesi 11 yaşındaki Cabernet Sauvignon asmalarından hasat edildi. Mikro baÄŸcılık yöntemleri ile üretiliyor. Güçlü soslu kırmızı etler ve spagetti ile 16-18 derece sıcaklıkta içilebilir. 10 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 23 milyon 500 bin lira.Kavaklıdere boÄŸazkere10 yıl saklayabilirsinizRengi yoÄŸun kırmızı olan BoÄŸazkere, kuru meyve ve incir kokusu taşıyor. Yapılı, kuvvetli ve buruk bir lezzeti var. Monocépage (tek bir tür üzümden yapılan) bir ürün. Kavaklıdere, BoÄŸazkere üzümünü baÅŸka ÅŸaraplarda kupaj olarak kullanmıştı, sonunda tek başına denemeye karar verdi ve Kavaklıdere BoÄŸazkere böyle ortaya çıktı. 12 ay boyunca meÅŸe fıçılarda eskitiliyor ve bu sürede meÅŸenin aromaları, üzümün aromalarıyla karışıyor. Neticede meyveli, baharatlı ve boisé (meÅŸe kokulu) bir ÅŸarap elde ediliyor. GeliÅŸimi ÅŸiÅŸede bir sene boyunca takip ediliyor. Gerekli koÅŸullar saÄŸlandığında üretim tarihinden itibaren 10 sene kadar yıllandırılabilir. Kırmızı ve beyaz etlerle birlikte içilebilir. Perakende fiyatı 19 milyon 500 bin lira. Sarafin chardonnayKızarmış ekmek aromalıKoyu saman sarısı renginde, Chardonnay türüne özgü meyvemsi karaktere sahip. Kızarmış ekmeÄŸi çaÄŸrıştıran zengin aromalar taşıyor. Damakta yumuÅŸak bir akıcılığa sahip, oldukça gövdeli, tam bir ana yemek ÅŸarabı olarak tanımlanıyor. 2001 rekoltesi 10 yaşını geride bırakmış Chardonnay asmalarından hasat edildi. Fransa'da 2001 yılında Vinalies Internationales yarışmasında Sarafin Chardonnay 99 gümüş, Fransa'da 2000 ve 2001’de Challenge International du Vin'de bronz ve gümüş madalya aldı. Fransa'da 2002 ve 2003 yıllarında Chardonnay du Monde yarışmasından bronz ve gümüş, bu yıl Slovakya'da yapılan Ljubljana Åžarap Yarışması'ndan ise altın madalyaları var. Ana yemekler, soslu spagettiler ve beyaz etle 8-10 derecede içilebilir. 5-6 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.Kavaklıdere kalecik karasıOrta Anadolu üzümlerindenOrta Anadolu'da Ankara yakınlarındaki Kalecik'teki Kalecik Karası üzümü, uzun yıllar süren ihmal sonucu kaybolmaya yüz tutmuÅŸtu. Ancak Kavaklıdere Åžarapları, Ankara Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi ile Türk ve Fransız uzmanlarının uzun süren çabaları neticesinde ortaya bu sek ÅŸarap çıktı. Zengin ve iyi dengelenmiÅŸ bir yapıya sahip. Prestijli bu özel ÅŸarap, kalıcı ve etkileyici kırmızı meyve aromaları içeriyor. Åžarabın yapısı, ÅŸiÅŸede 8-10 yıl boyunca iyi bir geliÅŸim göstermesini saÄŸlıyor. Yakut taşı renginde. Vanilya, kakao ve taze kırmızı meyve tadında. 1995 yılından bu yana aldığı yedi ödülü var. Kırmızı et, peynir çeÅŸitleri ve özellikle ÅŸatobriyan ile uyumlu. 16-18 derecede içilebilir. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.Kavaklıdere öküzgözüPeynirle içebilirsinizRengi canlı kırmızı ve hafif yoÄŸun. MeÅŸe fıçı, meyve ve baharat kokusu var. Kavaklıdere Öküzgözü sek bir ÅŸarap. MeÅŸe fıçılarda 12 ay boyunca bekletildikten sonra, bir sene boyunca da ÅŸiÅŸede geliÅŸimi takip ediliyor. Åžarabın yapısı, ÅŸiÅŸede en az 10 yıl süre ile iyi bir geliÅŸim göstermesini saÄŸlıyor. Tadı meyveli (kiraz, böğürtlen, frambuaz, kuru erik), yuvarlak yapılı ve kalıcı. 2000'de Ä°ngiltere'de International Wine and Spirits Competition'da bronz madalya, Ä°talya'da Egologico Internazionale'de altın madalya kazandı. Kırmızı ve ızgara et, peynir çeÅŸitleri ve tavukla 16-18 derecede içilmesi tavsiye ediliyor. Perakende satış fiyatı 21 milyon lira.Kavaklıdere NARÄ°NCEPapatya kokulu bir beyazKavaklıdere Åžarapları'nın monocépage (monosepaj-tek üzüm kullanılarak üretilmiÅŸ ÅŸarap) ürünlerinden biri olarak piyasaya çıkardığı bu ÅŸarap, bir sene meÅŸe fıçıda, daha sonra bir sene de ÅŸiÅŸede bekletiliyor. Tokat’ın meÅŸhur Narince üzümünden yapılıyor. Piyasaya çıktığı andan itibaren tüketilmeye hazır olan Narince istenirse 4-5 sene daha bekletilebilir. Rengi sarı-yeÅŸil. Narenciye, limon ve papatya kokulu. Tadı ise gövdeli, yuvarlak meÅŸe fıçı tadı. BaÅŸlangıç yemekleri, deniz ürünleri ve kümes hayvanlarıyla 8-10 derecelik ısıda içilmesi öneriliyor. Perakende satış fiyatı 19 milyon 500 lira.SARAFÄ°N SAUVIGNON BLANCUzakdoÄŸu mutfağıyla iyi gidiyorYeÅŸilimsi sarı renkteki Sarafin Sauvignon Blanc, yeÅŸil elma, yeÅŸil erik ve taze yeÅŸil baharatları çaÄŸrıştıran zengin ve canlı bir aromatik karaktere sahip. Saroz Yarımadası’nda üretilen üzümlerden yapılıyor. Tadı oldukça canlı ve serinletici. Sek yapıda ve aromatik karakterini damakta tüm gücüyle hissettiriyor. Fransa'da 2000 ve 2002 yıllarında yapılan Vinalies Internationales yarışmalarında gümüş madalya kazandı. Deniz mahsulleri, UzakdoÄŸu ve Hint mutfağı ile 8-10 derece sıcaklıkta içilebilir. 2-3 yıl saklanabilir. Perakende satış fiyatı 17 milyon lira.DOLUCA SAFÄ°RTatlılar, kekler dondurmalarla idealEn iyi 10 ÅŸarap listesinde yer alan tek tatlı ÅŸarap. Misket üzümlerinden yapılan Safir, turunçgiller, bal, papatya gibi son derece zengin ve canlı aromaları çaÄŸrıştırıyor. Altın sarısı renkte. Tadı tatlı, serinletici, yumuÅŸak içimli ve aromatik karakteri belirgin. Rekolte yılı 2000 olan Safir Fransa'da 2000 ve 2001 yıllarında yapılan Vinalies Internationales yarışmasında gümüş ve altın madalya aldı. Tatlılar, kekler, meyveler ve dondurmalarla 6 derecede içilebilir. 2-3 yıl saklanabiliyor. Perakende satış fiyatı 5 milyon 750 bin lira.JÃœRÄ° ÃœYELERÄ°NÄ°N DÄ°KKAT ÇEKTİĞİ DÄ°ÄžER ÅžARAPLAR (alfabetik sırayla)Ankara Ãœniversitesi Porto likör ÅŸarabıAtatürk Orman ÇiftliÄŸi BoÄŸa KanıDoluca MoscadoDoluca Özel Kav Beyaz Doluca Antik 2000Gülor Sangiovese 2001Gülor Cabernet Sauvignon 2001Gülor Cabernet Sauvignon MerlotGülor Sangiovese MontepulcianoKavaklıdere MuscatKavaklıdere Carignan AlicanteKavaklıdere Cabernet Sauvignon - CarignanKavaklıdere Emir Sultaniye (dömisek)Kavaklıdere Selection 2000Kavaklıdere Selection 1998Melen Cabernet Sauvignon 2001Melen Hamburg misketiPamukkale ÅžirazSarafin Cabernet SauvignonSarafin Fume BlancSevilen Merlot 1999Tekel BuzbaÄŸTekel HoÅŸbaÄŸTurasan Kalecik KarasıTurasan BoÄŸazkere 2000Åžarap fotoÄŸrafları Cihangir La Cave’da çekilmiÅŸtirÅžARAP UZMANLARI VE GURMELERDEN OLUÅžAN BÃœYÃœK JÃœRÄ° SEÇTÄ°Yemek kültürü yazarıTuÄŸrul Åžavkay Gusto dergisi yazarı, gurmeAhmet ÖrsGezgin yazar, gurmeMehmet YaÅŸinÅžarap Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıNihat Karaköse Ankara Ãœnv. Öğretim görevlisi, ÅŸarap uzmanıErtan AnlıMutfak Dostları DerneÄŸi BaÅŸkanıSemih SomerÅžarap kitabı yazarıŞeyla ErgenekonHyatt Regency Oteli yiyecek içecek müdürüHarun DursunÇıraÄŸan Kempinski Oteli yiyecek içecek müdürüChistopher RudolphÅžarap Dostları DerneÄŸi üyesiCengiz NayırÂ