GeriSeyahat Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

Kristin Addis tek başına seyahat eden bir gezgin. Çoğu insan tatile gidecek birini bulamadığı için gezip, görmekten vazgeçiyor. Addis, adeta "yalnız yapamazsın" diyen herkese meydan okuyor. Kristin Addis röpörtajı haberimizde..

Tek başına seyahat eden kadınlar üzerine tavsiye olarak konuk köşe yazılarının bulunduğu 'bemytravelmuse' sitesi, gezgin Kristin Addis ile yapılan röportajı sizler için Türkçeye çevirdik. Keyifli okumalar!

Bu, tek başına seyahat etmeden önce “Nasıl başka insanlarla temas edilir?”e dair ve gideceğiniz yeri nasıl seçeceğiniz konusunda birçok bilinmeyeni bulabileceğiniz bir röportaj.

“Tek başına yolculuk, sahip olduğunuz maceranızın inşası için harika bir şans ve kendinizi bulmanın bir yoluyken, aynı zamanda sizi mutlu eden ve her zaman derin düşünebilme yetisini veren bir yol olabilir. Şimdi ise ben, endişenizi hafifletmek ve bir an önce yola koyulabilmeniz için kadın gezginlerin bildiği en ortak 10 soruyu cevaplayacağım.”

Kristin Addis

Seyahate başlamadan önce ”keşke bilseydim!” dediğiniz ve şu anda bildiğiniz tek şey nedir?
Geçmişe dönebilseydim yeni insanlarla tanışma konusunda hiç de stresli olmazdım. Yalnız olma korkusu normaldir, ama gerçek şu ki, seyahat ederken hayal ettiğinizden çok daha fazla şaşırtıcı insanlarla karşılaşmanız mümkün. Gezginler inanılmaz derecede arkadaş canlısı insanlardır! Sosyal olarak zayıfsanız bile gezmek sayesinde her şey yoluna girecektir.
Birbirinizle karşılaşma olanağınızın olduğu bir çok yalnız seyahat eden gezginler var. Nereden geldiğini onlara sormak ve bir misafirhanenin ortak odasında birlikte oturabilmek kadar kolay bir şey. Tabularınızı yada sosyal engellerinizi yıkamıyorsanız bir sohbetin içerisine dahil olabileceğiniz hostele gitmek bile bir şanstır.

Seyahat etmenin bana kattığı bir şey var ki o da, beni gittikçe daha az utangaç bir insan yaptığıdır. Eskiden insanlarla konuşmaya zorlanırdım, bilmiyorum, ama şimdi kendimi çok daha fazla özgüvenli hissediyorum. Bu, yalnız başınıza seyahat etmenin en büyük yararlarından birisi.

Çok tehlikeli olduğunu hissettiğiniz bir yer yüzünden hiç gezinizi iptal ettiniz mi?

Durumun ciddiyetine göre seçim yapmanız, yapacağınız en iyi şey olacaktır.

Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

Yolda tek başınızayken, istenmeyen bir durumla başa çıkabilmek için uyguladığınız stratejilerden bazıları nelerdir?

İstenmeyen bir durumu çözebilmek için yapacağınız en etkili strateji, gideceğiniz ülkeyi ziyaret etmeden önce insanların kullandıkları mimiklerin anlamlarını bilmek ve isteklerinizin ılımlı yönde olmasıdır. Örneğin, Endonezya, Malezya ve Nepal’de, kadınların giydiği şeyler önemlidir. Bu birçok ülkede var ve saygının bir göstergesi olarak görülüyor.

Sizin gibi uzun dönemli yalnız yolculuk yapmayı planlayan birine vereceğiniz en önemli tavsiye nedir?

Mümkün olduğu kadar hazırlıklı olmaları. Bu en ufak şeye kadar planlama yapın demek değil, ama finansal olarak kendinizi güvende hissedin, sağlığınızı ve vizenizi test edin, gittiğiniz yerde yada yolda dolandırılmamak için okuyup bilgi edinmeniz tabi ki.

Kadınların gezgin arkadaşlar bulabilecekleri herhangi bir sosyal ağ biliyor musunuz?

Kişisel bir sosyal medya hesabınızın olması gerekiyor öncelikle. Diğer arkadaşların da sizin seyahat ettiğinizi bilmeleri için. Bunun yanı sıra forumlar diğer gezginlerle karşılaşmanın harika bir yoludur. Bazı gezginler bölgesel forumlar kullanırlar, couchsurfing gibi. Bir başka bölgesel forum olarak facebook grupları var.
Bunlar, yalnız yolculuk yapmayı tercih eden kadın gezginler için dizayn edilmiş. Ama bunun üzerine kişisel herhangi bir çabam olmadığından size hangisinin iyi olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağım.

Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

Yalnızlıkla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Yalnızlık, ben seyahat etmeden önce de alışık olduğum bir şeydi. Bence yalnız yolculuk yapmak, yaşamın hala yaşanır olduğunu bize hatırlatan bir olgu. Tabii ki her zaman harika olmayabilir. Seyahat etmek varoluş doğanızı da değiştirmeyecektir. Kendinizi tanımaya, kendinizi sevmeye zaman bulmak için bir şanstır yolculuk ve her zaman size bunun yararını gösterecektir.
Gittiğiniz yerin yerel halkıyla konuşmayı zor buldunuz mu?

Yerlilerle konuşabilmek yapacağınız en güvenli şeylerden biridir. Çünkü onlar orası hakkında bilgi sahibidirler ve kalmanız gereken yerleri, ziyaret etmeniz gereken yerleri size söyleyebilirler. Bu konuda Couchsurfing oranın yerlileriyle konuşabileceğiniz iyi bir uygulama.

Yalnız seyahat ederken kadınlara yapılan eşitsizlikler fark ettiniz mi? Erkek gezginlerle olan tutum, davranış ve fırsatlar aynı mı?

Kadınlar için dünya adil olmayan bir yer. Ama iyi haberler şu ki, biz en hareketli zamanlarımızdan birini yaşıyoruz. Yani, bence bu heyecanlı ve seyahat etmek için önemli bir zaman. Kadın gezgin olmanın yararları da olabiliyor. Oranın yerlileri gerçekten bizimle ilgilenme eğiliminde oluyorlar ve bizi kanatları altına alıyorlar. Yalnız seyahat ederken çok fazla şaşırtıcı şeyler olabiliyor. Çünkü, mutlu tesadüflere açık olmak için özgür konumda oluyorsunuz. Ve ben erkeklerin de aynı şeyi yaşadıklarından eminim. Kadınların yalnız seyahat etmelerinin onlara yeni yeni kapılar açtığını tereddütsüz söyleyebilirim.

Yalnız seyahat etmek için tavsiye ettiğiniz belirli bir yaş ya da yaş grubu var mı?

Kesinlikle hayır! Tüm yaştan insanlar seyahat edebilirler. Seyahat etmeniz için önemli yada ne biliyim büyülü bir yaşta olmanız gerekmiyor. Fırsatınız olduğunda ve istediğiniz sadece yapın! Eğer açık, meraklı ve arkadaş canlısı bir insansanız, yaşınız hiç de önemli bir sorun değil!

Kaynak: Gaia Dergi, Nomadic Matt

False